Ολυμπιακός – Χίμκι 109-98

Ολυμπιακός – Χίμκι 109-98

Γύρισε ένα ματς που δεν γύριζε, με απίστευτο πάθος, καταπληκτικό Πρίντεζη και τον αιώνιο αρχηγό, τον Σπανούλαρο. Και τον Παπ, και τον Κόνιαρη, και τον Μίλου

Όσο υπάρχει Βασίλης Σπανούλης, όσο ο Γιώργος Πρίντεζης κάνει το πεταχτάρι must του μπάσκετ, όσο ο Νίκολα Μιλουτίνοφ κυριαρχεί στο «ζωγραφιστό», όσο ο Κώστας Παπανικολάου βγάζει ενέργεια και μάτια, όσο ο Αντώνης Κόνιαρης πιέζει κάθε μπάλα σαν να είναι το τέλος της καριέρας του, ο Ολυμπιακός δεν θα λυγίζει. Κι όταν θα μπαίνουν με… τρέλα ο Πολ κι οι άλλοι Αμερικανοί, όσο θα καταθέτουν ψυχή στο παρκέ (κι αν βρίσκουν και προπονητές σαν τον Κουρτινάιτις, καλά να είναι ο άνθρωπος), θα ζούμε ανατροπές σαν αυτή και νίκες (109-98).

Ο Ολυμπιακός γύρισε από την κόλαση του αποκλεισμού από την 8άδα (νωρίς, αλλά ζόριζε το πράγμα), στον παράδεισο. Και το έκανε με τον δικό του, μοναδικά… άρρωστο τρόπο. Με τον Σπανούλη να εκτελεί με τρίποντο, που σε κάνει να λες πως ακόμα κι όταν σταματήσει θα συνεχίσει να βάζει από το… σπίτι του. Μα το ΣΕΦ είναι το σπίτι του…

Ο αγώνας

Ο Αντώνης Κόνιαρης κι ο Κώστας Παπανικολάου (και λίγο Τσέρι) ήταν καθοριστικοί με την άμυνα που έπαιξαν πάνω στην μπάλα και στον Σβεντ, αντίστοιχα, στο ξεκίνημα του αγώνα. Μην σας ξεγελά το γεγονός ότι ο Ρώσος σούπερ σταρ πέτυχε 13 πόντους στο πρώτο ημίχρονο. Είχε περισσότερες κακές επιλογές (1/5 δίποντα, 2/7 δίποντα), ενώ έχασε τέσσερις βολές (5/9), όσες είχε χάσει σε όλες τις προηγούμενες εμφανίσεις του, πριν την αποψινή αναμέτρηση (είχε 69/73, ήτοι 94.5%).

Ο… μικρός έδινε το τέμπο στην άμυνα κι έβαζε τα χέρια όπου πήγαινε η μπάλα, τη στιγμή που ο Σπανούλης έδειχνε πόσο εύκολο είναι το μπάσκετ. Αν είσαι… Σπανούλης. Ο Ολυμπιακός είχε χάσει τον στόχο του στα πρώτα 3.30’’, αλλά με το τρίποντο σήμα κατατεθέν του, δημιούργησε σκορ. Και στην πορεία έκανε πολλά καλά πράγματα, πετυχαίνοντας 9 πόντους, με 3/3 δίποντα, 1/3 τρίποντα, παίρνοντας 2 ριμπάουντ και μοιράζοντας 6 ασίστ!

Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλός στο πρώτο μισό, έχοντας απέναντί του αν όχι εχθρική διαιτησία, τουλάχιστον όχι από αυτές που κλείνουν το μάτι στην έδρα. Υπερβολικά σφυρίγματα, με τον Σβεντ να παίρνει τη μερίδα του λέοντος, αλλά τη ζημιά να την κάνει ο Έβανς κι ο Γιερέμπκο να είναι σταθερή αξία από την περίμετρο. Την ίδια στιγμή ο Παπανικολάου είχε συμμετοχή και στο μπροστά μέρος του παρκέ, ο Μιλουτίνοφ τέλειωνε ιδανικά τις φάσεις, αλλά έπαιξε μόλις 6.22’’, καθώς χρεώθηκε με δύο φάουλ, ο Πρίντεζης έκανε μερικά από τα δικά του μαγικά, ο Ριντ κράτησε τη θέση και γέμισε το κενό του «Μίλου» και οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν παρά έναν τους 50 πόντους, στα μισά του δρόμου.

Στην τρίτη περίοδο ο Γιώργος Πρίντεζης ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του, ακολούθησε ο Παπανικολάου, το αμυντικό δόγμα δεν άλλαξε, όπως κι οι διαιτητικές γκάφες (δεν μέτρησαν καλάθι του Ολυμπιακού) και κάπως έτσι η διαφορά πήγε σε διψήφιο νούμερο (56-46). Η απαράμιλλη ικανότητα των Ρώσων στα σουτ τριών πόντων (1/1 ο Μπέρτανς και 2/2 ο Σβεντ) έφεραν εκ νέου λεπτή ισορροπία (67-64), με τον Κεμζούρα να παραμένει πιστός στο δόγμα του ροτέισον και τους φιλοξενούμενους να αντιμετωπίζουν φθορά από τα φάουλ. Το σκορ του δεκαλέπτου (70-67) άφηνε τα πάντα ανοιχτά για την τελευταία περίοδο κι ο Σβεντ ήταν ταυτόχρονα «καυτός» και κατάκοπος.

Κατάκοπος είπα; Γράψτε λάθος. Ο σούπερ σταρ της Χίμκι ήταν αυτός που με τρίποντο στο 32.40’’ «πάγωσε» προσωρινά το ΣΕΦ, βάζοντας μπροστά τη Χίμκι (72-74) και μετά με μπάσιμο έκανε το 74-76. Με έξι λεπτά να απομένουν όλα ήταν στην κόψη του ξυραφιού. Οι Ρώσοι όμως είχαν φοβερή αυτοπεποίθηση κι ευστοχία από το τρίποντο και με τους Κράμερ και Μπέρτανς πήγαν στο +6 (76-82), αναγκάζοντας τον Κεμζούρα να πάρει τάιμ άουτ.

Ο Μιλουτίνοφ με μια βολή, ο Κόνιαρης με ένα κλέψιμο και στην εξέλιξη της φάσης ο Πρίντεζης με… πεταχτάρι, έκοψαν στη μέση τη διαφορά (79-82). Η επιστροφή του Σβεντ (έπρεπε να πάρει μια ανάσα) πρόσφερε μια ασίστ στον Έβανς, που πέτυχε το τελευταίο του καλάθι, καθώς στη συνέχεια έκανε δύο φάουλ και με πέντε βγήκε στον πάγκο. Ο Ολυμπιακός μείωσε σε 83-84, αλλά ο Σβεντ από το σπίτι του έκανε το 83-87 (2.37’’ πριν το τέλος). Άλλο ένα τρίποντο από τον Καράσεφ, έδωσε τη… χαριστική βολή (83-90).

Ακόμα κι όταν το σκορ έδειξε 87-96 κι ο χρόνος ήταν ελάχιστος, οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν απίστευτο πάθος. Τρίποντο ο Πρίντεζης, ο Πολ κέρδισε επιθετικό και σε χρόνο dt πέτυχε το πρώτο δικό του, μειώνοντας σε 93-96 (52.3’’ πριν το τέλος). Άμυνα, που τσάκιζε κόκκαλα, η μπάλα έμεινε στα χέρια των Ρώσων κι ο Σπανούλης με τρίποντο έστειλε το ματς στην παράταση, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» κατάπιαν τον Σβεντ…

Στην παράταση υπήρχε ΜΟΝΟ μια ομάδα στο παρκέ. Οι Ρώσοι παραδόθηκαν, τη στιγμή που ο Σπανούλης κι η παρέα του έστηναν πάρτι κι έκαναν τους φίλους τους να τραγουδούν ασταμάτητα. Δεν είναι η μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας του (αλίμονο), αλλά είναι μια επική ανατροπή.

Τα δεκάλεπτα: 25-20, 49-42, 70-67, 96-96, 109-98.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ