Ο Καλάθης στον δρόμο που χάραξαν οι «μύθοι»

Ο Καλάθης στον δρόμο που χάραξαν οι «μύθοι»

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ανέβηκε στην 3η θέση των πασέρ της Ευρωλίγκας και καταδιώκει τους Δημήτρη Διαμαντίδη και Βασίλη Σπανούλη στις ασίστ της Ευρωλίγκας. Είναι δεδομένο πως με αυτούς τους ρυθμούς ο 31χρονος γκαρντ θα τους ξεπεράσει και θα πιάσει την κορυφή.

Το μόνο σίγουρο είναι πως στην χώρα μας έχουμε στο αίμα μας το μπάσκετ. Οι διασυλλογικές επιτυχίες της Ελλάδας, παρότι έχουν σιγήσει ελέω και της οικονομικής κρίσης, μιλούν από μόνες τους.

Το ελληνικό μπάσκετ μπορεί να μην θυμίζει το ένδοξο παρελθόν του. Έχει όμως να… καυχιέται ότι διαθέτει παίκτες που γράφουν τη δική τους ιστορία στην Ευρωλίγκα. Τι να πει κανείς για τα ιερά τέρατα όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης ή ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει το μεγαλείο του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος φιγουράρει ως πρώτος στις κατηγορίες των πόντων, ασίστ και ranking στην Ευρωλίγκα.

Δεν είναι όμως μόνο αυτοί που μονοπωλούν το ενδιαφέρον στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Υπάρχει ένας ακόμα, ο οποίος με τα πεπραγμένα του με την φανέλα του Παναθηναϊκού, ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς προς τον… Όλυμπο του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο λόγος για τον Νικ Καλάθη, με τον αρχηγό των Πρασίνων να είναι ο παίκτης που έχει στηριχθεί όλο το οικοδόμημα των έξι φορές πρωταθλητών Ευρώπης. Ένας παίκτης που… αψήφησε το ΝΒΑ, υπογράφοντας ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2018, με τον Παναθηναϊκό να τον χρήζει ως τον απόλυτο ηγέτη του. Και όχι άδικα..

Στο παρκέ είναι ο παίκτης που βασίζει τα πάντα ο Ρικ Πιτίνο. Ο ιθύνων νους της ομάδας του Hall of Famer Αμερικανού τεχνικού καθώς άπαντες συμβαδίζουν με τις… ορέξεις του και τον τρόπο που διαχειρίζεται τις καταστάσεις σε άμυνα και επίθεση.

Όσα κάνει με την φανέλα του Παναθηναϊκού είναι άξια αναφοράς. Είναι το «κομπιούτερ» των Πρασίνων και κινεί τα νήματα σε όλα τα σημεία του παρκέ. Ο αρχηγός του Τριφυλλιού αποτελεί αυτήν την στιγμή τον κορυφαίο πλέι μέικερ της Ευρωλίγκας, κάνοντας καλύτερους τους συμπαίκτες του με τις πάσες που τους μοιράζει.

Στη νίκη επί της Ζαλγκίρις μάλιστα προχώρησε σε ένα προσωπικό ατομικό ρεκόρ. Προσπέρασε τον Σέρχι Ροντρίγκεθ στην λίστα των ασίστ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Τι έχει καταφέρει όμως ο αρχηγός του Παναθηναϊκού; Οτι βρίσκεται στην 3η θέση της συγκεκριμένης σταστιστικής κατηγορίας, έχοντας 75 λιγότερα παιχνίδια από τον δεύτερο και 118 από τον πρώτο.

Ποιοι είναι αυτοί όμως; Ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Βασίλης Σπανούλης!

Οι τριάδα των κορυφαίων πασέρ στην Ευρωλίγκα είναι Έλληνες! Ο Βασίλης Σπανούλης όντας ακόμα ενεργός, είναι στην κορυφή έχοντας 1501 τελικές πάσες σε 321 παιχνίδια, πασάροντας κατά μέσο όρο 4,67 ασίστ ανά ματς.

Πίσω του ο 3D ο οποίος έχει σταματήσει στις 1255 τελικές πάσες σε 278 ματς, που μεταφράζονται και ως 4,51 ασίστ ανά παιχνίδι.

Τι κάνει όμως ο Καλάθης; Σε 203 παιχνίδια έχει 1195 τελικές πάσες ήτοι 5,88 ασίστ σε κάθε του εμφάνιση με την φανέλα του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα.

Με αυτόν τον ρυθμό είναι δεδομένο ότι θα περάσει γρήγορα στην δεύτερη θέση και θα… καταδιώκει τον αρχηγό του Ολυμπιακού, ο οποίος παρουσιάζεται ακμαιότατος και έτοιμος να διευρύνει το ρεκόρ του, έχοντας βέβαια 6 χρόνια διαφορά από τον Καλάθη. Το πλήρωμα του χρόνου θα έρθει κάποια στιγμή και ο ηγέτης του Παναθηναϊκού θα απέχει ελάχιστα ώστε να πιάσει την κορυφή στις ασίστ στην Ευρωλίγκα, με την Ελλάδα να έχει να περηφανεύεται ότι διαθέτει τους κορυφαίους πασέρ στην ιστορία της διοργάνωσης, με τους Κώστα Σλούκα και Θοδωρή Παπαλουκά να είναι επίσης στην 10άδα της συγκεκριμένης κατηγορίας.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ