Το πάθος, τα λάθη κι ένα παράθυρο με θέα στο λιμάνι

Το πάθος, τα λάθη κι ένα παράθυρο με θέα στο λιμάνι

Ο Ολυμπιακός έβγαλε πάθος στο Τελ Αβίβ και θα έφευγε αν δεν γίνονταν κάποια λάθη. Όπως και να ‘χει οι «ερυθρόλευκοι» μπορούν να χαμογελούν.

Αν το πάθος είναι ζητούμενο, οι φίλοι του Ολυμπιακού δεν μπορούν να έχουν παράπονο από την ομάδα τους και τον τρόπο με τον οποίο στάθηκε στο Τελ Αβίβ. Αν η νίκη είναι το ζητούμενο, μια νίκη που θα κρατούσε ζωντανές τις… μαθηματικές (και μόνο) ελπίδες για την πρόκριση στα πλέι οφ, τότε έχουν κάθε λόγο να στεναχωριούνται, γιατί την έχασαν μέσα από τα χέρια τους.

Από μόνο του το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός στάθηκε τόσο καλά, απέναντι σε μια τόσο σπουδαία ομάδα, όπως είναι η Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου, είναι ένα credit. Επειδή, όμως, τίποτα δεν είναι τυχαίο στο μπάσκετ, υπάρχουν λόγοι και για το καλό, και για το κακό.

Τα λάθη

Ας ξεκινήσουμε από τη… μαύρη πλευρά του φεγγαριού. Ο Ολυμπιακός έχασε από δικά του λάθη και το προφανές είναι αυτό που έκανε ο Μπόλντγουιν. Ακόμα και στις κορασίδες που παίζει η κόρη μου, μαθαίνουν οι προπονητές ότι δεν δίνουμε βοήθεια από τη «δυνατή πλευρά». Αν, μάλιστα, δεν σε ενοχλεί τόσο το δίποντο που ενδέχεται να δεχθείς σε σχέση με το τρίποντο, τότε για κανέναν λόγο δεν παίζεις αυτή την άμυνα.

Εξίσου κακό λάθος ήταν η επιλογή του Βεζένκοφ, αντί να μπει μέσα και να διεκδικήσει την επαφή, επιχείρησε ένα σουτάκι δίχως τύχη. Αλλά το μεγάλο λάθος το έκανε ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο κόουτς του Ολυμπιακού έπρεπε να είχε βάλει δύο λεπτά πριν το τέλος τον Γιώργο Πρίντεζη, να πάρει την μπάλα στο χαμηλό ποστ και να επιχειρήσει. Γι’ αυτό και τον έβαλε στην τελευταία επίθεση, αλλά προσπάθησαν να του δώσουν την μπάλα (κακώς) σε pick & roll κι όχι σε post.

Διαβασμένος όσο λίγοι

Όταν κάνεις πολλά πράγματα καλά, τότε μπορεί να χάσεις κάποιες λεπτομέρειες. Κι αυτό ακριβώς έπαθε ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο κόουτς του Ολυμπιακού δεν έκανε copy paste τα συστήματα που παίζονται στην Ευρωλίγκα, κάτι που λίγο πολύ κάνουν όλοι οι προπονητές αυτού του επιπέδου. Εφάρμοσε 2-3 κομπίνες, βγαλμένες από το ΝΒΑ, τις οποίες δεν «διάβασε» ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, απλά γιατί δεν ήταν στη… λίστα.

Ως εκ τούτου, ο Μπαρτζώκας φαίνεται όχι μόνο ότι δουλεύει πολύ (αυτό το γνωρίζαμε), αλλά ότι κάνει πρωτοποριακά πράγματα, ότι κάνει upgrade, ότι ανεβαίνει επίπεδο. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την επόμενη μέρα στο λιμάνι.

Παράθυρο με θέα

Η σεζόν θα τελειώσει νωρίς για τον Ολυμπιακό, αλλά υπάρχουν πράγματα να κρατήσει. Δεν είναι μόνο η αντίσταση, δεν είναι ότι κοίταξε στα μάτια τη Μακάμπι. Για πρώτη φορά νιώσαμε ότι είναι γεμάτος (κι ας του λείπουν παίκτες και δη ο Σπανούλης). Ο Έλις είναι πλέον βέβαιο ότι θα μείνει και του χρόνου στον Πειραιά. Κι είναι πολύ καλός, ειδικά για… δεύτερος ψηλός. Παραπάνω από καλός.

Ο ΜακΚίσικ ήταν σπουδαίος στο ντεμπούτο του, αλλά πιστεύω πως γρήγορα θα τον διαβάσουν. Μοιάζει μονοδιάστατος, παρότι πολύ δυνατός, με εξαιρετικό πάτημα, αλλά σε αυτό το επίπεδο θα τον… βρουν. Αντίθετα ο Μπάικς δεν ήταν πολύ καλός, αλλά θαρρώ ότι έχει πολλά να δώσει και ίσως να είναι αυτό που ψάχνουν οι «ερυθρόλευκοι».

Σταυρόλεξο, που ίσως να μην κατορθώσουμε να λύσουμε είναι ο Μπόλντγουιν. Αφήστε την τελευταία φάση, είναι αδιάφορη. Όταν ανεβαίνει, ανεβάζει όλο τον Ολυμπιακό. Είναι υπεραθλητής, δεν είναι μπασκετμπολίστας επιπέδου Ευρωλίγκας. Μπορεί να γίνει, όμως, κι αν γίνει θα κάνει την ομάδα του καλύτερη. Έχει όλα τα στοιχεία κι έχει κι όλα τα κενά. Πρόβλημα και πες μου πώς το λύνεις.

Ο Ολυμπιακός σε μια κακή χρονιά (δεν είναι ώρα για ταμείο) μοιάζει να έχει πολλά πράγματα που θα κρατήσει, που κέρδισε. Το σημαντικότερο; Έχει προπονητή με διάθεση και ιδέες…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ