Αλεξέι Ποκουσέφσκι: Ένας ΝΒΑερ που «μεγαλώνει» στον Ολυμπιακό (vids)

Αλεξέι Ποκουσέφσκι: Ένας ΝΒΑερ που «μεγαλώνει» στον Ολυμπιακό (vids)

Μεγάλο αφιέρωμα έκανε ιστοσελίδα από τις ΗΠΑ για τον Αλεξέι Ποκουσέφσκι, το παιδί-θαύμα του Ολυμπιακού που ήδη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τον παρομοιάζουν με τον Νίκολα Γιόκιτς και τον Κρίσταπς Πορζίνγκις.

Μπορεί σε όλο τον κόσμο να έχουν σταματήσει τα πάντα γύρω από τον αθλητισμό, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, όμως το σκάουτινγκ και η «ανίχνευση» ταλέντων στο ΝΒΑ δεν σταματάει ποτέ.

Η αμερικανική λίγκα έχει βάλει «λουκέτο» για τουλάχιστον ένα μήνα και είναι άγνωστο πως και πότε θα ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν. Όμως οι ομάδες και τα τμήματα σκάουτινγκ δουλεύουν ακατάπαυστα για το μέλλον.

Ένας από τους παίκτες λοιπόν που έχει «τρελάνει» τους Αμερικάνους και όχι άδικα, είναι ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι. Έχει προσελκύσει τα βλέμματα όλων με το ταλέντο του και εννοείται με το γεγονός πως παρότι μόλις 18 ετών, είναι ήδη 2,15μ. με παπούτσια, διαθέτει τεράστια άκρα και είναι πολύ καλός περιφερειακός παίκτης με έφεση στο τρίποντο.

Ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι είναι ένα πρότζεκτ που πιστεύουν πολύ στον Ολυμπιακό. Μέσω της αναπτυξιακής ομάδας των Ερυθρόλευκων αποκτάει αγωνιστικό ρυθμό, την ώρα που στο βοηθητικό γήπεδο του ΣΕΦ συχνά πυκνά βρίσκονται σκάουτερ από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ για να τον παρακολουθήσουν από κοντά. Εξάλλου από την πρώτη μέρα ο νεαρός έχει εκφράσει το διακαή του πόθο να βρεθεί ανάμεσα στα κορυφαία ονόματα του κόσμου.

Η ιστοσελίδα Basketusa.com έκανε ένα εκτενές αφιέρωμα στον νεαρό φόργουορντ του Ολυμπιακού κι αναφέρθηκε στα τρομακτικά φυσικά προσόντα του, που μπορούν να τον «εκτοξεύσουν» στο ΝΒΑ. Ο Ποκουσέφσκι είναι ο επόμενος «μεγάλος» της σερβικής σχολής όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα και «βαδίζει» ολοένα και πιο πολύ στα χνάρια του Νίκολα Γιόκιτς.

Ο 18χρονος των ερυθρόλευκων έφυγε 13 χρονών από τη Σερβία για να βρεθεί στον Ολυμπιακό, στοχεύοντας μόνο στο να πετύχει. Ο «Πόκου» είναι ένας ντόπιος του Κοσσυφοπεδίου, που μετακόμισε στο Μαυροβούνιο και τελικά στη Σερβία από την πλευρά του Νόβι Σαντ. Είναι ένα τεράστιο ταλέντο, έχοντας κάνει ντεμπούτο στο ελληνικό πρωτάθλημα τρεις μήνες πριν από τα 17 χρόνια του και στην Ευρωλίγκα 17 χρονών και 83 ημερών.

Ο πρώτος γύρος του ντραφτ, ο Γιόκιτς και ο Πορζίνγκις

Τα επιτεύγματα του για την ηλικία του είναι μεγάλα, ενώ δεν έχει σταματήσει να δουλεύει, κάτω από την επίβλεψη του Ολυμπιακό, στον οποίο έχει δείξει τεράστια αγωνιστική αλλά και σωματική βελτίωση. Στις ΗΠΑ θεωρούν δεδομένο πως θα είναι στον πρώτο γύρο του ντραφτ, ενώ αναμένουν με την πάροδο του χρόνου να αποτελέσει έναν από τους ανερχόμενους σταρς του μαγικού κόσμου.

Οι παρομοιώσεις γύρω από τον Ποκουσέφσκι είναι πολλές και ιδιαίτερα τιμητικές, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι θεωρούν οι Αμερικάνοι ότι φέρνει πολύ στον Νίκολα Γιόκιτς. Το μέγεθος του είναι τέτοιο που συμβαδίζει με τον Σέρβο σταρ των Νάγκετς, ενώ μπορεί να δουλέψει ιδανικά σε καταστάσεις pick and roll τόσο με την μπάλα στα χέρια, αλλά και ως o παίκτης που ρολάρει.

Το κορμί του βοηθάει να παίξει τουλάχιστον σε 4 θέσεις, ενώ οι Αμερικάνοι πιστεύουν ότι όταν «δέσει» θα είναι ασταμάτητος και θα θυμίζει έναν παίκτη με τα στοιχεία του Κρισταπς Πορζίνγκις. Δεινό σουτέρ, με πολύ καλή ντρίμπλα και επαφή με την μπάλα, αλλά και συνάμα κορυφαίο ριμπάουντερ και επικίνδυνο κοντά στο καλάθι.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν θα τον αφήσουν να αγωνιστεί ως πόιντ ή σούτινγκ γκαρντ με αυτά τα φυσικά προσόντα, όμως θεωρούν δεδομένο ότι θα δημιουργήσουν έναν τρομακτικό φόργουορντ και στις δυο πλευρές του παρκέ. Για αυτό και το πρότζεκτ Ποκουσέφσκι θεωρείται από τα πιο ιδιαίτερα που… έρχονται στο ΝΒΑ.

Στην ανάλυση γύρω από τον νεαρό του Ολυμπιακού αναφέρουν ότι δε διστάζει να σουτάρει αμέσως μόλις πάρει την μπάλα, ενώ όπως τονίζουν είναι πιθανότερο να γίνει ένα κράμα παικτών ανάμεσα σε Γιόκιτς, Πορζίνγκις και Μπέρτανς. Οι ομάδες λοιπόν του ΝΒΑ δεν θέλουν να χάσουν ένα «υπερόπλο» που μπορεί να εξελιχθεί σε νέο Ντοντσιτς ή Γιόκιτς. Για αυτό και περιμένουν να βρίσκεται πάνω από το Νο. 20 του ντραφτ.

Το ενδεχόμενο της αρνητικής εξέλιξης

Μπορεί λοιπόν να γίνεται λόγος συχνά πυκνά για NBA, όμως ο Ποκουσέφσκι έχει πολλά να αποδείξει. Στο αμυντικό κομμάτι μπορεί σίγουρα να παίξει το ρόλο του τελευταίου, αλλά πολύ συχνά πέφτει από τον αντίπαλό του στην περιφέρεια. Ακόμα το footwork του είναι ανάλογο με του Αντρέα Μπαρνιάνι. Αναμφίβολα τα πόδια παίζουν κομβικό ρόλο στο σύγχρονο μπάσκετ και θέλει πολύ δουλειά για να πετύχει. Η επιτυχία από την αποτυχία δεν απέχουν πολύ.

Παράλληλα, με όλα τα θετικά του που είναι πολλά, είναι πολύ ανθεκτικός μέσα στη ρακέτα, αφού δεν έχει τη δύναμη. Βέβαια αυτό είναι θέμα χρόνου, διότι μιλάμε για ένα παιδί που είναι μόλις 18 χρονών. Οι Αμερικάνοι πάντα σε μια ανάλυση κοιτούν τα πάντα και στα αρνητικά είναι ότι στο παιχνίδι επαφής υστερεί. Προς το παρόν βέβαια, γιατί και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε θέματα στην αρχή, όμως πλέον είναι ο κορυφαίος παίκτης του πλανήτη.

«Από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να έχει δυσκολίες λόγω της έλλειψης σωματικής διάπλασης, η οποία είναι απολύτως φυσιολογική», έχει δηλώσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας με τους Αμερικάνους να το τονίζουν. «Υπάρχει ακόμα το ερώτημα σε ποια θέση μπορεί να αγωνιστεί και κατ ‘επέκταση ποια θέση μπορεί να παίξει στο ΝΒΑ. Για παράδειγμα, μου έγινε ερώτηση για τον Ποκουσέφσκι και το αν είναι ο επόμενος Μπιέλιτσα ή ο επόμενος Νοβίτσκι.

Αυτό που μπορώ να σας πω σίγουρα είναι ότι με εκπλήσσει το μπασκετικό IQ του. Η σωματική του κατάστασή θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην πορεία του, όπως και η εργασιακή του ηθική.Έχει δυνατότητες αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμος να παίξει στο ΝΒΑ. Θα πρέπει να είναι σε μια ομάδα που θα τον κάνει να δουλέψει και εφόσον δείξει την απαραίτητη πρόοδο θα μπορέσει να κάνει το επόμενο βήμα», ανέφερε ο Έλληνας τεχνικός.

Το μονοπάτι είναι στενό σε αυτά τα ύψη. Και αν η πιθανότητα να είναι ο επόμενος Νίκολα Γιόκιτς φαίνεται να είναι εφικτή, ένα λάθος βήμα, μπορεί να τον οδηγήσει σε μια περίπτωση Ντάριους Μίλισιτς που πέρασε και δεν ακούμπησε από το ΝΒΑ.

Όπως κλείνει το δημοσίευμα στην περίπτωση του Αλεξέι Ποκουσέφσκι, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε. Είναι απίθανο να φτάσει στο ΝΒΑ την επόμενη σεζον. Ή αλλιώς, θα χρειαζόταν πολύ χρόνο στην G-League για να βελτιωθεί για αυτό και ο Ολυμπιακός και η Ευρώπη είναι το καλύτερο μέρος για εκείνον για να «μεγαλώσει» αγωνιστικά, έτσι ώστε να παρουσιαστεί πανέτοιμος σε 1-2 ή και τρία χρόνια στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, Όπως ακριβώς έκανε ο Λούκα Ντόντσιτς…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ