Αποκλειστικό: Η απίστευτη ιστορία του Ίθαν Χαπ

Αποκλειστικό: Η απίστευτη ιστορία του Ίθαν Χαπ

Ο Αμερικανός σέντερ του Ολυμπιακού εξομολογείται στο «10» όσα έζησε στην Ιταλία. Ο κορωνοϊός που πλήττει την χώρα, οι δύσκολες στιγμές, οι Ερυθρόλευκοι, ο Ντέιβιντ Μπλατ, ο Γιώργος Μπαρτζώκας, η Ελλάδα και το μήνυμα σε όλους μας.

Αυτήν την περίοδο που διανύουμε, η αλήθεια είναι πως ο αθλητισμός και οι ομάδες περνούν σε δεύτερη μοίρα. Ποιος να ασχοληθεί με το μπάσκετ; Γιατί να το κάνει αυτό.

Ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει τρόμο, πεθαίνει κόσμος, προκαλεί δυσκολία στην καθημερινότητά μας και ουσιαστικά έχει αλλάξει την ζωή μας.

Η καραντίνα, τα νέα κρούσματα, ο φόβος μην δούμε και τους δικούς μας ανθρώπους σε δεινή θέση. Μην το ζήσουμε και εμείς, παρότι είναι τόσο κοντά μας και έχει διαφοροποιήσει στο 100% τον τρόπο που ζούμε.

Και αν δεν έχει επηρεάσει τόσο την Ελλάδα, στην Ιταλία τα πράγματα είναι τραγικά.

Όλο και περισσότερα κρούσματα, κι άλλοι νεκροί. Τρόμος.

Ο Ίθαν Χαπ το καλοκαίρι του 2019 αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό. Ένα παιδί που ελάχιστος κόσμος γνώριζε, με τον Ντέιβιντ Μπλατ να μας τον συστήνει. Δεν κάθισε πολύ στα μέρη μας, ο Ολυμπιακός προτίμησε να τον δώσει δανεικό στην Κρεμόνα και η ομάδα του Σακέτι χτύπησε τζακ ποτ.

Ο Χαπ αποδείχθηκε λίρα εκατό και ο παίκτης που όλοι μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για το ταλέντο του.

Οσα φοβερά έπραξε με την Κρεμόνα, σταμάτησαν ξαφνικά όμως λόγω του κορωνοϊού, όπως και όλη η αγωνιστική δράση στην Ιταλία αρχικά. Και μετέπειτα σε όλο τον κόσμο.

Το «10» επικοινώνησε με τον 23χρονο Αμερικανό και του ζήτησε να περιγράψει όσα έχει ζήσει φέτος, στην πρώτη του χρονιά στην Ευρώπη μετά το NCAA.

Για τον Ολυμπιακό, την μετάβασή του στην Κρεμόνα, τα πρώτα του ματς και τις ευθύνες που απολάμβανε από τον προπονητή του, τον Γιώργο Μπαρτζώκα, την Ελλάδα αλλά και εννοείται τις δύσκολες στιγμές που έζησε στην Ιταλία, η οποία έχει πληγωθεί από τον θανατηφόρο ιό.

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη του «10» με τον Ίθαν Χαπ.

Γειά σου Ίθαν, που σε πετυχαίνω τώρα;

«Είμαι πίσω στο σπίτι, στο Μάιλαν του Ιλινόις στις ΗΠΑ. Θα ήθελα πολύ να συνεχίσω το πρόγραμμά που είχα όταν βρισκόμουν στην Ιταλία, αλλά για να σου πω την αλήθεια δεν μπορώ. Τα γυμναστήρια εδώ είναι κλειστά και η πόλη λειτουργεί σε αργούς ρυθμούς λόγω του κορωνοϊού».

Είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα εκεί όπως και στην Ευρώπη, ή η αντιμετώπιση είναι διαφορετική;

«Η κυβέρνηση σιγά σιγά αρχίζει και κλείνει τα πάντα. Οπότε τριγύρω μου και στην πόλη μου, δεν υπάρχει κάτι με το οποίο μπορώ να ασχοληθώ. Η πόλη είναι άδεια, το γυμναστήριο κλειστό».

Ας πάμε λίγο στην αρχή της χρονιάς. Θα ήθελα να μάθω τις πρώτες σου εντυπώσεις όταν ήρθες στον Ολυμπιακό.

«Λάτρεψα κάθε δευτερόλεπτο των στιγμών που έζησα στην Ελλάδα όσο έμεινα. Από το μέρος που ζούσα, που ήταν κοντά στην θάλασσα, ήταν φανταστικά. Δεν γίνεται να μην λατρέψεις την Γλυφάδα, που είναι δίπλα στην παραλία. Ειλικρινά δεν υπάρχουν λόγια για το πώς ένιωθα αυτό το χρονικό διάστημα που ήμουν υπό την επίβλεψη του Ντέιβιντ Μπλατ, αλλά και να συνεργάζομαι με θρύλους της Ευρωλίγκας, όπως ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης. Όπως και να είμαι με παίκτες όπως ο Ρούμπιτ και ο Πολ. Ηταν μία τέλεια εμπειρία να μαθαίνεις από αυτούς τους τύπους και είχε τεράστιο ενδιαφέρον, έστω αυτή η μικρή διαμονή μου στην Ελλάδα».

Πόσο εύκολη ήταν η προσαρμογή σου σε αυτό το επίπεδο μετά το NCAA; Διαφορετικό πολύ να είσαι στον Ολυμπιακό μετά το κολλέγιο έτσι;

«Κοίτα δεν έπαιξα και πάρα πολύ στον Ολυμπιακό για να μιλάμε για προσαρμογή αν το σκεφτείς. Αγωνίστηκα στην Ευρωλίγκα για ένα μόνο ματς και αυτό ήταν περίπου 45 δευτερόλεπτα. Δεν είχα λοιπόν την ευκαιρία να δείξω πράγματα από το ταλέντο μου στο επίπεδο της Ευρωλίγκας, όμως σίγουρα έκανα καλή σεζόν στην Ιταλία».

 

Ωραία αφού μου έκανες πάσα από μόνος σου, πες μου τα πρώτα σου συναισθήματα όντας πλέον μέλος της Κρεμόνα. Πως ένιωσες που γνώριζες ότι πλέον έχεις περισσότερες ευθύνες στην πλάτη σου;

«Είμαι ένας παίκτης άκρως ανταγωνιστικός και στο μυαλό μου πάντα θέλω να παίζω. Έτσι είναι και ο αθλητισμός. Ήμουν αρχικά στεναχωρημένος που έπρεπε να αφήσω την Ελλάδα αλλά παράλληλα χαρούμενος που θα πήγαινα στην Ιταλία και θα είχα καλό ρόλο στην Κρεμόνα. Και θα έπαιζα πάρα πολύ. Ο προπονητής στην Κρεμόνα, Ρομέο Σακέτι, είναι και ομοσπονδιακός προπονητής στην Ιταλία. Σου δίνει μεγάλη ελευθερία και μαζί μου είχα παίκτες που ταίριαζαν απόλυτα στο παιχνίδι μου. Είχα πολύ χρόνο και αυτό μου άρεσε πάρα πολύ».

Επαιξες πολύ στην Κρεμόνα και ήσουν από τους λόγους που η ομάδα βρήκε τον δρόμο της μετά από καιρό και κατέκτησε πολλές νίκες. Μίλα μας για σένα… Πως ένιωσες..

«Πρώτα από όλα δεν ξέρω αν θα είμαι του χρόνου στον Ολυμπιακό (γέλια). Εννοώ πως φέτος έπαιζα στην Ιταλία και είμαι χαρούμενος που παίξαμε τόσο καλό μπάσκετ. Δεν γνωριζω λοιπόν αν του χρόνου θα μπορώ να αγωνιστώ στο μεγαλύτερο επίπεδο,  αυτό της Ευρωλίγκας και θα έχω έναν ρόλο που θα είμαι χρήσιμος σε μία ομάδα που θα δώσω ότι έχω για να την οδηγήσω σε νίκες».

Κάπου εδώ να σου πω, ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας, σε δηλώσεις του σε ελληνικό Μέσο, τόνισε ότι σε υπολογίζει κανονικά το καλοκαίρι και ότι έχει δει την εξέλιξη που έχεις στην Κρεμόνα.

«Τι εννοείς; Ότι σκέφτεται να επιστρέψω στην ομάδα το καλοκαίρι;».

Ναι αυτό σου λέω πως είπε…

«Αυτό θα ήταν πολύ ωραίο. Γενικά έχω μάθει για το νέο προπονητή της ομάδας. Θα σου πω ότι έχω μιλήσει με τους Ρούμπιτ και Πολ και μου έχουν μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Τους εμπνέει ως φυσιογνωμία και τους κάνει να πιστεύουν ανά πάσα ώρα και στιγμή ότι μπορούν να κερδίσουν. Και αυτό είναι σημαντικό για μένα σε έναν προπονητή. Τώρα όπως σου είπα και νωρίτερα, πέρασα υπέροχα στην Ελλάδα και εάν όντως γυρίσω το καλοκαίρι στον Ολυμπιακό θα ήμουν ευτυχισμένος. Εγώ είμαι έτοιμος, μακάρι να συμβεί και βλέπουμε μετά τι γίνεται στο μελλον».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ

Η αλήθεια είναι πως δεν γίνεται να μιλήσουμε πολύ για μπάσκετ πλέον. Τα πάντα έχουν επισκιαστεί από τον κορωνοϊό και τους ανθρώπους που νοσούν και φεύγουν από την ζωή. Εσύ πέρασες την χρονιά σε μία χώρα όπως η Ιταλία, που είναι αυτήν την στιγμή σε κόκκινη ζώνη και ουσιαστικά το… επίκεντρο της θανατηφόρας νόσου με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 3405.

«Αυτό το διάστημα η Ιταλία είναι το χειρότερο μέρος που μπορεί κανείς να ζει. Ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει τα πάντα. Βασικά έχουν κλείσει τα πάντα. Το έχετε δει και στις ειδήσεις, όμως αυτήν την στιγμή ουσιαστικά έχουν κλείσει όλη την χώρα! Δουλεύουν μόνο τα βενζινάδικα, τα νοσοκομεία, τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ. Θα σου πω για την αρχή πως ένιωσα.

Σίγουρα ήταν κάπως περίεργο όλο αυτό. Πρωτόγνωρο. Ήμασταν στην προπόνηση και στην ομάδα όταν αποφασίστηκε από την κυβέρνηση να κλείσουν τα πάντα. Το μάθαμε από το σταφ της ομάδας. Διακόψαμε την προπόνηση απευθείας και γυρίσαμε σπίτια μας. Για μία εβδομάδα αναγκαστικά μείναμε εσώκλειστοι, χωρίς ουσιαστικά να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Δεν γνωρίζαμε εάν θα μπορούσαμε να παίξουμε ή να φύγουμε από την χώρα. Ηταν κάτι που δεν ξέρω πώς να το χαρακτηρίσω. Δεν γνωρίζαμε τι γίνεται».

Και τι σκέφτηκες εσύ; Πως το βίωσες όλο αυτό;

«Εγώ προσωπικά κατάλαβα νωρίτερα ότι πρόκειται για κάτι πάρα πολύ σοβαρό όταν είχαμε μόλις 52 κρούσματα στην Ιταλία. Τότε για να σου πω την αλήθεια ξεκίνησα να φτιάχνω μόνος μου τα γεύματά μου. Συνήθιζα να τρώω έξω, όμως όταν είδα την εξάπλωση που είχε ο ιός, προτίμησα να τεθώ από μόνος μου σε μία… καραντίνα. Ότι έκανα πλέον είχε σχέση με την προσωπική μου καθημερινότητα και υγεία. Πήγαινα στο γήπεδο και μέχρι το σούπερ μάρκετ για να έχω πράγματα που έχω ανάγκη για την διατροφή μου».

Ο κόσμος ήταν λογικά φοβισμένος έτσι;

«Πολύ φορούσαν μάσκες, υπήρχε φόβος, το καταλάβαινες. Μεταξύ στην ομάδα συζητούσαμε πολύ γι αυτό, όμως δεν είχε τεράστια διαφορά η καθημερινότητά μας αφού σκοπός ήταν να γίνουμε καλύτεροι. Τα πάντα άλλαξαν όταν μας ανακοινώθηκε ότι σταματούμε τις προπονήσεις».

Πρώτο μέλημά σου τώρα; Να μπεις στο παρκέ και πάλι; Αν και ο αθλητισμός περνάει σε δεύτερη μοίρα πλέον…

«Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά πλέον. Και πώς να σκέφτεται κανείς μόνο το μπάσκετ. Ο κόσμος οφείλει να δράσει και το σημαντικότερο από όλα είναι να αγαπήσει τον διπλανό του. Να τον σκεφτεί επιτέλους και… αναγκαστικά να απομακρυνθεί από αυτόν. Ας κρατάμε για κάποιο χρονικό διάστημα αποστάσεις. Δεν πειράζει. Ας μην κάνουμε του κεφαλιού μας και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που πρέπει ώστε να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα.

Ειλικρινά δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε φέτος, σε κάθε επίπεδο, να παίξουμε και πάλι μπάσκετ. Στο ΝΒΑ, στην Ευρώπη, στην Ιταλία ή την Ελλάδα. Στο μέλλον ναι, τώρα όμως θεωρώ ότι όλα αυτά είναι δευτερεύοντα».

Θα ήθελα να μου στείλεις το δικό σου μήνυμα. Περνάμε και εμείς δύσκολες στιγμές, ο κόσμος φοβάται…

«Όπως νωρίτερα σου είπα. Πρέπει να είσαι στήριγμα στον διπλανό σου, ακόμα και με έναν πιο ιδιαίτερο τρόπο. Είναι άβολο όλο αυτό και το καταλαβαίνω. Το να μένεις σπίτι σου και να έχεις σε τεράστια απόσταση τους φίλους σου και γενικά να μην μπορείς να δεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Αλλά είναι 2020 και έχεις την ικανότητα μέσω της τεχνολογίας να είσαι σε επαφή μαζί τους. Μπορείς παράλληλα όσο είσαι σε αυτήν την καραντίνα, να διαβάζεις κάποια βιβλία, να παίζεις παιχνίδια, να βλέπεις ταινίες. Αυτό που έχει σημασία παιδιά εκεί στην Ελλάδα είναι να προσπαθήσετε να μείνετε μέσα στα σπίτια σας και να μην αφήσετε αυτό τον ιό να εξαπλωθεί κι άλλο. Μείνετε ασφαλείς στα σπίτια σας και μακριά από τις ευπαθείς ομάδες. Πρόκειται για την υγεία όλων».

Εσύ αλήθεια πως περνάς την ώρα σου αυτό το διάστημα;

«Ξυπνάω όπως πάντα το πρωί και ουσιαστικά έχω κάνει… γυμναστήριο το σαλόνι μου.  Εκεί γυμνάζομαι αφού δεν μπορώ να έχω πρόσβαση στο γήπεδο όπως σου προείπα. Και μετά από αυτό, διαβάζω βιβλία, παίζω κάποιο video game και εννοείται πάρα πολύ Neflix».

Όπως όλοι μας…

«Ναι ακριβώς. Δεν μπορείς να κάνεις και περισσότερα πράγματα όταν είσαι στην καραντίνα».

Σε ευχαριστώ πολύ Ίθαν και ελπίζω να σε δούμε και πάλι στα μέρη μας με τον Ολυμπιακό.

«Να’ σαι καλά και να προσέχετε όλοι την υγεία σας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ