Ο Ιτούδης σχολίασε τις φήμες για Μιλουτίνοφ και Καλάθη

Ο Ιτούδης σχολίασε τις φήμες για Μιλουτίνοφ και Καλάθη

Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας απάντησε στα μεταγραφικά δημοσιεύματα που τον συνδέουν με τον σέντερ του Ολυμπιακό και τον γκαρντ του Παναθηναϊκού.

Ο Δημήτρης Ιτούδης φιλοξενήθηκε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ, στην εκπομπή μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε, με τους Βαγγέλη Ιωάννου και Πέτρο Μαυρογιαννίδη.

Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αναφέρθηκε στην καθημερινότητα της Μόσχας με τον COVID-19, στα σενάρια επανέναρξης της Ευρωλίγκας, στον Μιλουτίνοφ, στα ισραηλινά …fake news για τον Νικ Καλάθη, την Εθνική Ελλάδας κι άλλα πολλά.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Έλληνα προπονητή:

Την καθημερινότητα με τον ιό: «Έχουμε την ίδια ώρα με την Ελλάδα, καθώς επίσης και παρόμοιο καιρό. Τις τελευταίες μέρες, έχει καλό καιρό, ηλιόλουστες μέρες για Μόσχα. Έχουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στα μέτρα, τη σύνεση που χρειάζεται για να «βοηθήσουμε» την κοινωνία και τη μη διασπορά του ιού. Έχουμε κάποιες διαφορές στα μέτρα με την Ελλάδα. Για παράδειγμα, για να βγούμε εκτός σπιτιού δε χρειάζεται να στείλουμε κάποιο μήνυμα, αρκεί να είμαστε σε ακτίνα 100 μέτρων από το σπίτι μας, μπορούμε να πάμε σε κοντινά σούπερ μάρκετ κλπ. Από σήμερα ξεκινάμε και κάτι παραπλήσιο με την Ελλάδα, δηλαδή αν πρέπει να μετακινηθείς σε ακτίνα μεγαλύτερη από αυτή που ανέφερα, πρέπει να στείλεις ένα μήνυμα, αλλά γενικότερα η Μόσχα, πόλη περίπου 14ων εκατομμυρίων είναι άδεια».

Για το θέμα των προπονήσεων: «Εμείς ήμασταν από τις τελευταίες ομάδες που είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε προπονήσεις. Επειδή ο ιός ήρθε αργότερα και τα μέτρα πάρθηκαν λίγο πιο μετά, δύο βδομάδες μετά, αλλά προπονήσεις όλοι μαζί δεν υπάρχουν. Οι παίκτες χρησιμοποιούν το γυμναστήριο του γηπέδου μόνοι τους και οι περισσότεροι έχουν φύγει στις πατρίδες τους. Έχουν μείνει 6-7 Ρώσοι, που μένουν εδώ στην Μόσχα και μέλη του προπονητικού τιμ».

«Έχω σταματήσει να σχεδιάζω συστήματα πια. Είναι τόσα πολλά που λέμε να κόψουμε μερικά! Σε ότι αφορά το υπόλοιπο προπονητικό τιμ, είναι όλοι εδώ. Και ο Ανδρέας ο Πιστιόλης με την οικόγενειά του είναι εδώ, ο Κώστας ο Χατζηχρήστος επίσης, ο Κοσμάς ο φυσιοθεραπευτής μας, άρα το προπονητικό τιμ των Ελλήνων είναι εδώ, όπως και οι Ρώσοι, αλλά και ο Μίντλετον. Όταν ο κύριος Βατούτιν έδωσε το πράσινο φως να μπορούν να φύγουν οι αθλητές, αλλά και οι προπονητές, είχε ο καθένας την επιλογή του. Επιλέξαμε να μείνουμε εδώ».

Για τα σενάρια επανέναρξης της Ευρωλίγκας: «Ο κύριος Μπερτομέου έχει συνέντευξη Τύπου αύριο. Περιμένουμε να ακούσουμε τι θα ειπωθεί. Πριν από αυτό, εμείς έχουμε συζητήσεις και με τον πρόεδρο και με τη διοίκηση της ομάδας. Σήμερα έχουμε τηλεδιάσκεψη οι προπονητές της Ευρωλίγκας για παράδειγμα. Οι πληροφορίες που έχουμε, κι αν θέλετε και δική μου προσωπική άποψη, είναι να μην κάνουμε κάτι, απλά για να το κάνουμε. Δηλαδή η επανέναρξη της Ευρωλίγκας πρέπει να γίνει υπό σημαντικές προϋποθέσεις, όσον αφορά την υγεία όσων εμπλέκονται. Το να συνδυαστούν δέκα διαφορετικές χώρες που να μην έχουν κρούσματα, να έχουν πτήσεις, ξενοδοχεία και γήπεδα που να μπορούν να φιλοξενήσουν τους αγώνες, το θεωρώ αρκετά δύσκολο. Όχι ακατόρθωτο, αλλά δύσκολο. Εμείς θέλουμε τα αποτελέσματα να κρίνονται στα γήπεδα, αλλά αν υπάρχει αυτή η ανωτέρα βία που υπάρχει αυτή τη στιγμή, να μην κάνουμε κάτι που θα μετανιώσουμε μετά».

Για το ενδεχόμενο να γίνει σε μια χώρα: «Την ακούω αυτή την άποψη. Θα συζητηθεί και με τους άλλους προπονητές, αλλά θα πρέπει αν βάλουμε κάτω και τα δεδομένα. Για να γίνει σε μια πόλη, ας πούμε την Αθήνα, εδώ να κάνω μια παρένθεση και να δώσω συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και στον κόσμο της Ελλάδας για την τήρηση των μέτρων, θα πρέπει να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Να μπορεί για παράδειγμα το αεροδρόμιο να δεχθεί 16 από τις 18 ομάδες, αφού Παναθηναϊκός κι Ολυμπιακός είναι ήδη εκεί. Άρα 16 ομάδες επί 25-30 στελέχη κάθε μιας από αυτές να μείνουν σε ξενοδοχείο που θα πληροί τις προϋποθέσεις, να υπάρχουν λεωφορεία, μετακινήσεις, γήπεδα, προπονήσεις κλπ. Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Για να έρθουν οι αθλητές αυτοί, θα πρέπει να περάσουν από καραντίνα τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Για να μπορούν να ταξιδέψουν στην (όποια) Αθήνα. Εγώ είμαι υπέρ του να γίνει κάτι, αν μπορεί. Η ψυχολογία των αθλητών όμως, αυτή τη στιγμή δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Και με τους δικούς μου αθλητές που μιλάω, αλλά και με άλλους που είχα την τύχη και την ευκαιρία να συνεργαστώ και είναι σε άλλες ομάδες. Περιμένω να ακούσω τα επιχειρήματα. Είναι σημαντικό να ακούσουμε τους σπόνσορες και την πλευρά της τηλεόρασης, αλλά δεν πρέπει να κάνουμε κάτι για το οποίο θα μετανιώσουμε μετά. Και όλα αυτά τα συζητάμε με τη λογική ότι στα παιχνίδια, δεν θα πάει κόσμος, σωστά; Άρα πλήττεται το άθλημα. Γιατί ο αθλητισμός είναι για τον κόσμο».

Συν την προετοιμασία, την κανονική διάρκεια, τα πλέι οφ και περί της 15-20 Ιουνίου, το φάιναλ φορ, ίσως με κόσμο…

«Η δική μου τοποθέτηση, είναι και θα είναι, να δοθούν τέσσερις εβδομάδες προετοιμασίας για τους αθλητές. Δεν μπορούμε να τους επαναφέρουμε σε αγωνιστική δράση, αν δεν έχουμε τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες προετοιμασίας. Άρα τέσσερις εβδομάδες και δύο της καραντίνας, πάμε σε έξι εβδομάδες πριν τα παιχνίδια. Άρα σε ένα θετικό σενάριο, στη μία Μαΐου, στην Ελλάδα χαλαρώνουν τα μέτρα, μιλάμε για ξεκίνημα αγώνων μετά από έξι εβδομάδες, δηλαδή 15 Ιουνίου να ξεκινήσουμε. Και τέλος Ιουλίου να τελειώσουμε. Με την επόμενη σεζόν να πηγαίνει προς τα πίσω. Ήθελα απλά να βάλω τους αριθμούς, για να βοηθήσω τη συζήτηση. Εγώ έτσι όπως βλέπω τα πράγματα, κανείς δεν είναι θετικός στο να συνεχιστεί η σεζόν κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις. Δεν πρέπει να κάνουμε κάτι για το οποίο θα μετανιώσουμε μετά. Και δεν έχει να κάνει αυτό με το ποιος είναι πρώτος, ποιος δεύτερος. Έχει να κάνει με το θέαμα, την υγεία, τον κόσμο που θέλει να έρθει να δει. Ηθοποιοί, τραγουδιστές, αθλητές, που συγκινούν τον κόσμο και τον μαζεύουν, είναι μέλη δραστηριοτήτων, που θα ξεκινήσουν ίσως τελευταίες στην οικονομική δραστηριότητα που θα αρχίσει κάποια στιγμή. Είπαμε τα καλά σενάρια, τα οποία πρέπει να συνδυαστούν με τις δέκα χώρες που εκπροσωπούν αυτή τη στιγμή την Ευρωλίγκα, με τους αθλητές που είναι στις πατρίδες τους, την καραντίνα των δύο εβδομάδων, τις άλλες τέσσερις προετοιμασίας. Το οποίο μάλιστα είναι διαφορετικό σε σχέση με αυτό που μαθαίνουμε από τους ειδικούς. Για παράδειγμα εδώ στην Μόσχα, οι ειδικοί λένε ότι η κορύφωση του ιού θα είναι τέλος Απριλίου ή μέσα Μαΐου. Άρα ήδη μια χώρα με τρεις ομάδες στην Ευρωλίγκα, μπορεί να μην συμπλεύσουν με το ιδανικό σενάριο που συζητήσαμε πριν».

Για το ενδεχόμενο να μεταφερθεί το τέλος της σεζόν στις αρχές της επόμενης, αλά basketball Champions League, με διαφορετικά ρόστερ: «Η βάση της απάντησής μου, είναι ότι και η FIBA και η Ευρωλίγκα, έχουν ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν το άθλημα, γιατί το αγαπούν. Αλλά δε με βρίσκει σύμφωνο αυτή η απόφαση, χωρίς να θέλω να τους κριτικάρω. Το διαφορετικό ρόστερ σημαίνει ότι δε θα είναι ίδια η σεζόν. Θα είναι άλλα συμβόλαια, άλλοι παίκτες, άλλοι προπονητές, άρα δε θα είναι ίδιες οι ομάδες. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω, να μην κάνουμε κάτι, μόνο και μόνο για να το κάνουμε. Θα έχει αλλοιωθεί η εφετινή σεζόν. Κάποια στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας, υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις, όπως με τους Ιάπωνες, που δεν έκαναν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1940 λόγω του πολέμου και είπαν ότι είναι «καταραμένοι» και η τρέχουσα Ολυμπιακή χρονιά, πήγε για την επόμενη. Πρέπει τα παιχνίδια να γίνονται στα γήπεδα, έχουμε όμως όλη μια υποχρέωση για εσωτερική κι ομαδική πειθαρχία. Στις αρχές και τους κανόνες που μας βάζουν οι άνθρωποι που γνωρίζουν. Οι ειδικοί, οι γιατροί κι όλοι όσοι μιλούν κι εμείς περιμένουμε να τους ακούσουμε τι θα πουν, για να ξέρουμε κι εμείς τι θα κάνουμε».

Και η Εφές και η δική σας ομάδα, φαίνεται ότι κάνουν τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς. Ανανεώσατε ήδη τον Τζέιμς και είσαστε κοντά στον Μιλουτίνοφ: «Δεν υπάρχει τίποτα ανακοινώσιμο εκτός από αυτά που έχουμε ήδη ανακοινώσει. Έχουμε ανανεώσει τον Ντάνι Χάκετ, τον Τζόελ Μπόλομποϊ. Για τον Μάικ Τζέιμς, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση. Υπάρχουν συζητήσεις, είναι σε καλό δρόμο, αλλά όχι επίσημη ανακοίνωση. Δεν πιστεύω ότι κάποια ομάδα από τις 18 της Ευρωλίγκας δεν σκέφτεται την επόμενη μέρα. Σε συνδυασμό με την όποια οικονομική επίπτωση σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η σεζόν. Έτσι κι εμείς είμαστε σε εγρήγορση, όπως όλες οι ομάδες».

Η Μακάμπι, σύμφωνα με τα λεγόμενα και του Γιάννη Σφαιρόπουλου, βασίζεται στα πολλά εισιτήρια διαρκείας, που είναι το 60% των βεβαιωμένων εσόδων της, άρα δεν μπορεί να υπολογίσει το τι θα κάνει την επόμενη χρονιά: «Ο καθένας ξέρει τα του οίκου του. Εμείς δεν έχουμε αυτό το έσοδο στα διαρκείας. Η Μακάμπι, ο Παναθηναϊκός, η Ζαλγκίρις έχουν μεγαλύτερο cash flow έσοδα από τα διαρκείας και προφανώς θα πληγούν περισσότερο. Σε εμάς δεν είναι το πρωτεύον, αλλά δε σημαίνει ότι δε θα μας επηρεάσει. Έχουμε κάνει τεράστια βήματα από το 2014 που είμαι εδώ, από τις 3500 εισιτήρια έχουμε πάει στις 7500-800 μέσο όρο φιλάθλων. Είναι σημαντικό και για εμάς, αλλά όχι όσο η Μακάμπι του Γιάννη».

«Ακούω κι εγώ για μειώσεις μπάτζετ και διάφορα άλλα, αλλά θα ήθελα να το ακούσω από επίσημα χείλη. Αυτός είναι και ο λόγος που κάνουμε όλες αυτές τις τηλεδιασκέψεις, για να μάθουμε πληροφορίες και να μου πουν οι άνθρωποι της διοίκησης, που βαδίζουμε σχετικά».

Για το δημοσίευμα από το Ισραήλ για τον Καλάθη: «Έχετε μια σοβαρή εκπομπή και είστε και οι δύο σοβαροί. Μην το πάμε εκεί. Υπήρξαν άνθρωποι που ενστερνίστηκαν αυτό που γράφτηκε ή το αναδημοσίευσαν. Για παράδειγμα, εγώ από τη μέρα που ήρθα στην ΤΣΣΚΑ, όλο φεύγω. Και σύμφωνα με πληροφορίες, σύμφωνα με το ένα ή το άλλο. Έχουμε πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθούμε. Θα πρέπει κάθε μέρα, με το νομικό μου σύμβουλο να διαψεύδω ότι γράφεται».

Για το ενδεχόμενο του ΝΒΑ: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος εδώ που είμαι. Έχουμε μια πορεία με τους συνεργάτες μου, τη διοίκηση και τους παίκτες. Προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα που θα εξελίξουν το κλαμπ και το άθλημα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Προφανώς το ΝΒΑ είναι η καλύτερη διοργάνωση σε ότι αφορά το μπάσκετ, σε θέματα διοίκησης, ισοτιμίας, salary cup κλπ. Το σημαντικό για μένα είναι να ενώσουμε τους δύο κόσμους και να έχουμε κοινούς κανονισμούς, κοινές διαστάσεις γηπέδων και το μπάσκετ να είναι ένα. Και οι δύο διοργανώσεις, το επαναλαμβάνω, θέλουν να εξελίξουν το άθλημα».

Για την πρόταση από την Εθνική Σλοβενίας: «Αυτό είναι κάτι επίσημο. Επίσημη πρόταση. Είναι αληθές. Έχει έρθει από επίσημα χείλη. Ήρθαν εδώ οι άνθρωποι, μαζί με τον Νεστέροβιτς και μου μετάφεραν μια επίσημη πρόταση. Προφανώς όμως, όλη αυτή η εξέλιξη και η αναβολή των προκριματικών αγώνων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Ευρωμπάσκετ, πάνε την υπόθεση σε δευτερεύουσα φάση. Ήμασταν σε συζητήσεις, είμαστε σε συζητήσεις και διαρκή επικοινωνία και είναι μια επίσημη πρόταση. Όπως επίσης ήταν τιμή μου, που ήρθε εδώ πριν από δύο ή τρία χρόνια ο κύριος Βασιλακόπουλος, μαζί με τον κύριο Τσαγκρώνη, αλλά δεν μπορούσαμε να συνεργαστούμε εκείνη τη δεδομένη στιγμή, ιδιαίτερα λόγω των παραθύρων. Πολλοί προπονητές που έχουν ομάδες στην Ευρωλίγκα, αδυνατούν να βοηθήσουν Εθνικές ομάδες, γιατί οι υποχρεώσεις μας είναι πολλές».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ