Όταν ο Ολυμπιακός θριάμβευσε στο πρώτο ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων» στο Τελ Αβίβ (vid)

Όταν ο Ολυμπιακός θριάμβευσε στο πρώτο ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων» στο Τελ Αβίβ (vid)

Σαν σήμερα (19/4/94) Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός «συγκρούστηκαν» για πρώτη φορά σε Final 4, στον ημιτελικό του Τελ Αβίβ, που βρήκε νικητές τους ερυθρόλευκους με 77-72.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό το 1993 και η αφύπνιση του κοιμώμενου ερυθρόλευκου γίγαντα ελέω Ιωαννίδη-Κόκκαλη –Πάσπαλι «έσπρωξε» και τον Παναθηναϊκό ώστε να γιγαντωθεί.

Οι δύο αιώνιοι πήγαν χεράκι-χεράκι στο Τελ Αβίβ, όπου δεν κατάφερε να… φτάσει η οικοδέσποινα Μακάμπι, ενώ ταξίδεψαν μαζί άλλες δύο συμπατριώτισσες, η Μπαρτσελόνα και η Μπανταλόνα σε μία διοργάνωση που θύμιζε… τουρνουά Αθήνας-Βαρκελώνης.

Λόγω του κανονισμού της FIBA οι δύο ημιτελικοί έγιναν «εμφύλιοι» των ομάδων της ίδιας χώρας με τον Ολυμπιακό ελέω Σιγάλα (εξουδετέρωσε στην άμυνα τον Γκάλη) και του δίδυμου Πάσπαλι-Τάρπλεϊ να φτάνει άνετα στη νίκη παρά τη συγκλονιστική εμφάνιση του Βολκόφ.

Η συνύπαρξη των «αιωνίων» και των χιλιάδων οπαδών τους προκαλούσε τρόμο στους διοργανωτές Ισραηλινούς. Ευτυχώς και παρά τη μαζική μετάβαση με πλοία στο Τελ Αβίβ τα παρατράγουδα ως επί το πλείστον αποφεύχθηκαν.

Η Μπανταλόνα που πήγε στο Ισραήλ ως τελευταίο αουτσάιντερ αλλά με τον Ομπράντοβιτς στον πάγκο της νίκησε στον άλλο ημιτελικό την Μπαρτσελόνα αλλά στον τελικό όλα τα προγνωστικά έδιναν τον Ολυμπιακό όχι απλά φαβορί αλλά… σίγουρα τροπαιούχο.

Μάταια όμως. Οι ερυθρόλευκοι έμειναν σχεδόν για έξι λεπτά χωρίς πόντο, είδαν τον Κορνίλιους Τόμπσον να ευστοχεί σε τρίποντο απελπισίας με τη λήξη του χρόνου επίθεσης της «Πένια», ένα λεπτό πριν από το τέλος και δεν μπόρεσαν ούτε καν να ισοφαρίσουν αφού ο Πάσπαλι με 0/2 βολές, ο Τάρπλεϊ με φόλοου και ο Τόμιτς με (εκτός χρόνου) τρίποντο (και ενώ ο Ομπράντοβιτς κόντευε να φτάσει στη ρακέτα για να τον… μαρκάρει) δε βρήκαν στόχο.

Το φινάλε βρήκε τους παίκτες του Παναθηναϊκού (πλην… εξαιρέσεων) να παρηγορούν έξω από τα αποδυτήρια τους παίκτες του Ολυμπιακού και τον Ιωαννίδη να δηλώνει ότι «αυτά δε γίνονται ούτε στο σινεμά, αλλά άμα σκηνοθετήσει κάτι ο Θεός, δεν μπορείς να αλλάξεις το σενάριο».

Ολυμπιακός (Ιωαννίδης): Πάσπαλι 22, Τάρπλεϊ 21, Σιγάλας 15, Φασούλας 13, Τόμιτς 6, Μπακατσιάς, Σταμάτης, Νάκιτς, Τάρλατς, Καμπούρης.

Παναθηναϊκός (Πολίτης): Βολκόφ 32, Βράνκοβιτς 11, Γκάλης 8, Παταβούκας 7, Μυριούνης 6, Γεωργικόπουλος 3, Οικονόμου 3, Αλβέρτης 2.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ