Ο Πέσιτς έδειξε τον δρόμο για το μέλλον του μπάσκετ

Ο Πέσιτς έδειξε τον δρόμο για το μέλλον του μπάσκετ

Ο προπονητής της Μπαρτσελόνα υποστήριξε ότι οι ομάδες πρέπει να κοιτάξουν πλέον την παραγωγή των δικών τους ταλέντων, καθώς τα έσοδα μειώνονται και δεν θα μπορούν να έχουν πλέον βαριά συμβόλαια.

Άκρως απαισιόδοξος για τα όσα πρόκειται να συμβούν για το μπάσκετ στο μέλλον παρουσιάστηκε ο Σβέτισλαβ Πέσιτς σε δηλώσεις του στην σέρβικη zurnal με τον προπονητή της Μπάρτσα βέβαια να τονίζει πως τώρα είναι η ώρα να παρθούν σοβαρές αποφάσεις για το άθλημα.

Μάλιστα ανέλυσε τα οικονομικά δεδομένα της ομάδας του, ενώ υποστήριξε ότι οι σύλλογοι αναγκαστικά θα στραφούν στην παραγωγή ταλέντων, την ώρα που τα ακριβά συμβόλαια λόγω κορωνοϊού θα πέσουν.

Αρχικά μίλησε για την Μπαρτσελόνα και τα έσοδα που χάνει αυτό το διάστημα δηλώνοντας: «Το τμήμα μπάσκετ ζει έξω το ποδόσφαιρο που είναι… γίγαντας, γιατί η υπηρεσία εισιτηρίων είναι κεντρική. Το Μουσείο της Βαρκελώνης, το οποίο επισκέπτεται περισσότερο κόσμος από εκείνο του Νταλί και ακόμη και το Prado στη Μαδρίτη, μας έφερνε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ και πλέον έχει κλείσει. Επομένως, δεν θα υπάρχουν τέτοια χρήματα. Το ποδόσφαιρο θα έχει εισόδημα από τηλεοπτικά δικαιώματα, γι ‘αυτό επιμένει και θέλει να παίζει. Θα δούμε στην πορεία πόσο θα αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, γιατί τα ματς θα παίζονται χωρίς κοινό».

Για να συνεχίσει ο Πέσιτς λέγοντας: «Τα μπάτζετ θα είναι λιγότερα και οι παίκτες θα πρέπει να παίξουν με λιγότερα χρήματα. Εάν δεν το θέλουν, θα φύγουν, αλλά το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να τους δώσει τα ποσά που κέρδισαν πριν από την πανδημία. Καθώς πολλοί άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη μένουν χωρίς κέρδη και τα προς το ζην, η προτεραιότητα θα είναι να μπορούν να έχουν δουλειά. Το μπάσκετ και ο αθλητισμός, γενικότερα θα ξεχαστεί».

Μάλιστα ο… καταιγισμός δηλώσεων του Πέσιτς συνεχίστηκε, με τον προπονητή της Μπάρτσα να λέει: «Το μέλλον του μπάσκετ δεν είναι το καλύτερο, και αυτό είναι σαφές. Η πραγματικότητα είναι ότι οι σύλλογοι θα πρέπει να παράγουν τα δικά τους μέσα διαβίωσης για να είναι σε θέση να ζήσουν. Η παραγωγή νέων ταλέντων θα βελτιωθεί σίγουρα επειδή οι ομάδες δεν θα γεμίσουν με ακριβούς ξένους αλλά θα πρέπει να στραφούν στη δική τους παραγωγή. Όπως, ας πούμε, τη Γιουγκοσλαβία στη δεκαετία του 1970, όταν παράγαμε σταρς».

Για να κλείσει τις δηλώσεις του λέγοντας: «Το σύστημα ανταγωνισμού είναι η βάση όλων, το πιο σημαντικό για μένα είναι να αρχίσω να μιλάω γι ‘αυτό. Τώρα είναι η ώρα για τους τέσσερις παράγοντες του μπάσκετ να καθίσουν και να τα βρουν: η Ευρωλίγκα, η FIBA, οι εθνικές ομοσπονδίες και τα εθνικά πρωταθλήματα. Δεν υπάρχει πιο ιδανική στιγμή για συμφιλίωση. Τα προσωπικά ενδιαφέροντα πρέπει να… σφραγιστούν, να τα ξεχάσουμε. Αυτή είναι η στιγμή για ρεαλιστικούς και δημιουργικούς ανθρώπους. Μόνο όσοι επιθυμούν και όχι εκείνοι που προσποιούνται ότι είναι έξυπνοι. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα για την ανάπτυξη του μπάσκετ και, όσο μπορώ να δω, δεν έχουν κανονιστεί κάποιες συναντήσεις για να ξεπεραστεί αυτό το κενό. Πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση τουλάχιστον για τη σεζόν 2021/2022, γιατί το υπάρχον μοντέλο δεν μπορεί να συνεχιστεί. Για αυτό δεν πιστεύω, λόγω όλων όσων έχω πει, ότι είναι εφικτή στο μέλλον μια Ευρωλίγκα με 18 ομάδες».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ