Ζαν-Σαρλ: Οι Σπερς, η Βιλερμπάν και το όνειρο της Ευρωλίγκας

Ζαν-Σαρλ: Οι Σπερς, η Βιλερμπάν και το όνειρο της Ευρωλίγκας

Από την Καγιέν της γαλλικής Γουιάνας, στο ταξίδι Λυών-Τέξας και Τέξας-Λυών και την προοπτική του Ολυμπιακού, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να τον έχει ψηλά στην λίστα του.

Και το όνομα αυτού; Λιβιό Ζαν-Σαρλ…

Ποιος είναι ο 27χρονος φόργουορντ της Βιλερμπάν που μπήκε ξαφνικά στη ζωή του Ολυμπιακού;

Αρχικά να πούμε ότι δεν μπήκε τόσο από το… παράθυρο ο εν λόγω αθλητής. Είναι από τις περιπτώσεις που έχει ξεχωρίσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας και την χρονιά που πέρασαν είχε αρκετές καλές στιγμές στην Ευρωλίγκα με την ομάδα από το Λυών.

Την χρονιά που ολοκληρώθηκε πρόωρα στην Ευρωλίγκα αγωνίστηκε για 27 ματς με τους Γάλλους και είχε 9,1 πόντους κατά μέσο όρο. Με τον Ολυμπιακό ήταν λες και το είχε… καρμικό να κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις. Στο πρώτο ματς που ήταν και το κύκνειο άσμα του Ντέιβιντ Μπλατ είχε 10 πόντους με 5/6 δίποντα και 5 ριμπάουντ, ενώ στο παιχνίδι στο ΣΕΦ, τελείωσε την αναμέτρηση με 11 πόντους, 3/6 δίποντα, 2/2 βολές, 8 ριμπάουντ αλλά και 4 φάουλ.

Δύο φορές φέτος εφτασε τους 20 πόντους σε ένα ματς (στην Βαλένθια και στον Ερυθρό Αστέρα) και συνολικά 13 φορές είχε διψήφιο αριθμό πόντων.

Ας πάμε όμως λίγο τον χρόνο πίσω. Ο Σαν-Σαρλ έγινε γνωστός στην άλλη άκρη του Ατλαντικού όταν το 2013 εντυπωσίασε τους σκάουτερ στις ΗΠΑ στο Νike Hoop Summit όταν και απέναντι στην ομάδα των Αμερικάνων είχε 27 πόντους με 13 ριμπάουντ.

Σεζόν που οι Σπερς απέκτησαν τα δικαιώματά του στο ΝΒΑ στην 28η θέση (από την ίδια ομάδ επιλέχθηκε και ο Ντεσόν Τόμας εκείνη τη σεζόν αλλά στο τέλος του ντραφτ), χρονιά που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επιλέχθηκε στην 15η.

Γνωστός στην Ευρώπη από τα μικρά κλιμάκια της Γαλλίας, ενώ σε ηλικια 18 ετών υπέγραψε συμβόλαιο με την Βιλερμπάν.

Διαθέτει 7’2 wingspan παρότι μόλις 2,06μ με τους ειδικούς να μιλούν για έναν παίκτη με εξαιρετικά αθλητικά χαρακτηριστικά ο οποίος χρειάζεται περισσότερο όγκο για να μπορέσει να ακουμπήσει στο ποστ. Το όνειρό του ήταν να βρεθεί στον μαγικό κόσμο του ΝΒA όμως ένας σοβαρός τραυματισμός δεν τον άφησε το 2013 να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Έπαθε ρήξη χιαστών με την U20 της Γαλλίας απέναντι στην Τσεχία και αναγκάστηκε να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για τους επόμενους έξι μήνες.

Επιστρέφοντας στην Βιλερμπάν το πάλεψε και με το παραπάνω. Με την αθλητικότητά του ως κυρίαρχο όπλο, το 2016 κατάφερε να πείσει τους ανθρώπους των Σπερς να τον πάρουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για να τον δοκιμάσουν. Υπέγραψε εγγυημένο συμβόλαιο με την ομάδα που ο Γκρεγκ Πόποβιτς έχει τον πρώτο και τελετυαίο λόγο και ξεκίνησε τις προπονήσεις για το καλοκαιρινό καμπ. Τότε υπήρχαν πολλοί παίκτες μπροστά του και παρότι είχε πεισμώσει να τα καταφέρει, μετά από 5 ματς με την φανέλα των Σπερς στο καμπ, κόπηκε μαζί με τους Τζόελ Άντονι, Ράιαν Αρκιντιάκονο και Πατρίτσιο Γκαρίνο, ενώ παρέμειναν στην ομάδα χωρίς εγγυημένο συμβόλαιο οι Μπράιαν Φορμπς και Νίκολας Λαπροβίτολα.

Ακολούθησε η D-League και οι Όστιν Τόρος, θυγατρική του Σαν Αντόνιο, όπου πραγματοποίησε κάποιες εντυπωσιακές εμφανίσεις, χωρίς να μπορέσει η ομάδα του Τέξας να μπει στα πλέι οφ.

Αυτό ήταν.. Παρότι έκανε μία ακόμα απόπειρα να βρεθεί στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ και είχε και ένα σύντομο πέρασμα στην Μάλαγα για να καλύψει το κενό του τραυματία Σερμαντίνι, επέστρεψε στην Γαλλία και την Βιλερμπάν.

Μέρος που τον περίμενε με ανοιχτές αγκάλες ο τότε αθλητικός διεθυντής της Γαλλικής ομάδας, Νικολά Μπατούμ, με τον Τόνι Πάρκερ να τονίζει για τον Λίβιο πως: «Είμαι πολύ χαρούμενος που τον έχουμε και πάλι στην ομάδα μας. Περιμένουμε να ενταχθεί στο σύνολό μας και να μας βοηθήσει όταν θα βρεθούμε στην Ευρωλίγκα».

Του αρέσει πολύ να τοποθετεί το κορμί του στην ρακέτα και να τελειώνει τις φάσεις κοντά στο καλάθι. Είναι ένας πικ εν ρολ παίκτης, ο οποίος στην άμυνα διαθέτει τα χαρακτηριστικά που ψάχνουν στον Ολυμπιακό. Γρήγορα πόδια, καλό συγχρονισμό στο βήμα του για να προλαβαίνει τα αντίπαλα γκαρντ, μακριά χέρια, εκρηκτικός.  Σίγουρα είναι ένα πάουερ φόργουορντ που μπορεί υπό συνθήκες να βοηθήσει στο «5».

Είναι πλέον στα 27 του, γεννήθηκε στην Καγιέν της γαλλικής Γουιάνας, βλέπει τον κόσμο από τα 206 εκατοστά και είναι ένας αθλητής που αρέσει πολύ στον Ολυμπιακό και τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Το τι θα γίνει στη συνέχεια και αν βρεθεί στον Πειραιά δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Πάντως η περίπτωσή του έχει μπόλικο ενδιαφέρον για μία ομάδα που ψάχνει παίκτες με αθλητικότητα και έτοιμους να πέσουν στα… βαθιά της Ευρωλίγκας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ