Η Ευρώπη αντεπιτίθεται: Μήπως να το σκεφτούν καλύτερα στις ΗΠΑ;

Η Ευρώπη αντεπιτίθεται: Μήπως να το σκεφτούν καλύτερα στις ΗΠΑ;

Πλέον οι Ευρωπαίοι παίκτες δεν συμπληρώνουν απλά την δωδεκάδα στις ομάδες του ΝΒΑ. Αλλά κυριαρχούν. Η κορυφαία λίγκα του πλανήτη έχει πλέον «στίγμα» και από τη Γηραιά Ήπειρο.

Μπορεί το ΝΒΑ να βρίσκεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει και… ευρωπαϊκό «άρωμα».

Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται για μία μικρή… γεύση για το τι μπορούν να κάνουν οι παίκτες από την Ευρώπη, αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο να αποτελούν βασικά και αναντικατάστατα «γρανάζια» των προπονητών.

Οι περιπτώσεις όλο και αυξάνονται. Πιο τρανό παράδειγμα από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν υπάρχει. Ο Έλληνας φόργουορντ τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν από τους καλύτερους παίκτες της λίγκας και είναι περιζήτητος.

Αυτή τη στιγμή ως μέλος των Μιλγουόκι Μπακς είναι πιο έτοιμος από ποτέ να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Ο προπονητής της ομάδας, Μάικ Μπούντενχόλζερ έχει δημιουργήσει ένα σύνολο με κύριο εκφραστή της επίθεσης και της άμυνας τον Γιάννη. Είτε προσθέτοντας δίπλα του παίκτες που να έχουν σουτ (βλ. Μίντλετον, ακόμα και Λόπες) είτε βοηθώντας τον με παίκτες όπως ο Μάθιους.

Ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα συνεχίσει να γράφει ιστορία με τα «Ελάφια», αν δεν πάρουν το δαχτυλίδι. Αλλά όταν (και αν) βγει στην αγορά οι μνηστήρες θα… τρέξουν.

Ο Λούκα Ντόντσιτς δικαιώνει ακόμα και τον τελευταίο προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης

Ένα ακόμα τρανό παράδειγμα είναι ο Λούκα Ντόντσιτς. Ο Σλοβένος σούπερ σταρ που ξεκίνησε το επαγγελματικό μπάσκετ από τα 16 του, έχει φτάσει σε σημείο πέντε χρόνια αργότερα να μιλάνε όλοι για εκείνον στο ΝΒΑ.

Τίποτα, όμως δεν θα ήταν ίδιο αν δεν λάμβανε της εμπιστοσύνης των ανθρώπων της Ρεάλ Μαδρίτης, οι οποίοι του έδωσαν το χρίσμα από πάρα πολύ νωρίς.

Ο προπονητής της «Βασίλισσας» Πάμπλο Λάσο τον έκανε αυτομάτως βασικό στα 17 του. Εκείνος τον δικαίωσε και με τα… όργια που έκανε στα παρκέ ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να μην τον καλέσουν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Λούκα έχει κάνει εκείνους που τον πίστεψαν περήφανους και χωρίς αμφιβολία θα συνεχίσει να τους κάνει. Ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Σλοβενία το 2017 είναι ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα παικτών που έχουν φέρει τα… πάνω-κάτω στο ΝΒΑ. Εκείνος, ακόμα στα 21 περιμένει πως και πως τη στιγμή που θα βγει πρωταθλητής. Δεν αποκλείεται αυτό να έρθει πολύ σύντομα. Τα στατιστικά του σου προκαλούν… ίλιγγο. Σημειώνει ανά αγώνα 28.8 πόντους, ενώ μοιράζει 8.8 ασίστ και μαζεύει 9.4 ριμπάουντ.

Στο πλάι του επίσης έχει έναν ακόμα από τη Γηραιά Ήπειρο. Τον Λετονό Κρίσταπς Πορζίνγκις. Εκείνος αποτελεί τον ορισμό του… ψηλού που δεν κάνει μόνο ένα πράγμα στον αγωνιστικό χώρο. Μπορεί να βοηθήσει κυριολεκτικά παντού. Είτε στο μπροστινό «μέρος» είτε στο πίσω. Με μπόι γύρω στα 221 εκατοστά κάνει… ότι θέλει και αν δεν τον μαρκάρεις θα το «πληρώσεις».

Η «αγία τριάδα» των σέντερ

Αν κάποιος δεν παραδέχεται πως οι Ρούντι Γκομπέρ, Νίκολα Γιόκιτς και Νίκολα Βούτσεβιτς αποτελούν σταθερές στις ομάδες τους και ίσως οι καλύτεροι παίκτες τους, σίγουρα παρακολουθεί άλλο πρωτάθλημα.

Αρχικά, ο Γκομπέρ συνδέει τον «κρίκο» της αλυσίδας των Γιούτα Τζαζ. Παρότι σέντερ με ύψος στα 2.16 μέτρα το μόνο που μένει να κάνει είναι να γίνει… σουτέρ. Ο Γάλλος, είναι ένα «5άρι» που μπορεί να σκοράρει σχεδόν με όλους τους τρόπους, χωρίς να απαιτεί από τους συμπαίκτες του να τον «τροφοδοτούν» για να μην αφήσει… ορφανή τη στατιστική του. Φέτος μετρά 15.1 πόντους και 13.5 ριμπάουντ στο ΝΒΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ακολουθεί και ο Γιόκιτς. Ο Σέρβος σέντερ εκτός από τα καθήκοντα που έχει κάτω από το καλάθι πολλές φορές θα τον δεις ακόμα και έξω από τα 7.25. Για του λόγου το αληθές στο πρώτο φιλικό προετοιμασίας των Ντένβερ Νάγκετς ξεκίνησε από τη θέση του πόιντ γκαρντ (!). Χωρίς βεβαίως να σημαίνει ότι αυτή ήταν η θέση του. Με πέντε χρόνια παρουσίας στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη αποτελεί έναν από τους πιο αξιόπιστους παίκτες στη θέση του.

Τη φετινή αγωνιστική περίοδο σκοράρει 19.9 πόντους ανά παιχνίδι συνδυάζοντας την επιθετική του συγκομιδή με 9.7 ριμπάουντ.

Ενώ, ας μην ξεχνάμε και τον Βούτσεβιτς. Μπορεί να είναι μόνο 29 αλλά έχει στην… πλάτη του εννέα χρόνια εμπειρίας στο ΝΒΑ. Ίσως ο καλύτερος παίκτης των Ορλάντο Μάτζικ συνεχίζει σε κάθε παιχνίδι να δείχνει την αξία του. Επιπλέον, αποτελεί και τον «δάσκαλο» του παλιού μας γνώριμου από το πέρασμα του στον Ολυμπιακό, Κεμ Μπιρτς που αποτελεί το alter ego του στη θέση «5». Τη σεζόν που διανύουμε ο Μαυροβούνιος έχει 19.6 πόντους και σχεδόν 11 (!) ριμπάουντ.

Δεν είναι μόνο αυτοί που ξεχωρίζουν. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Μπόγνταν Μπογκντάνοβιτς, ο Γκόραν Ντράγκιτς, ο Μαρκ Γκασόλ (όπως και ο αδερφός του που έχουν γράψει ιστορία), ο Σερζ Ιμπάκα, ο Ρίκι Ρούμπιο κ.α.

Η παραγωγή της Αμερικής σε κορυφαίους παίκτες όλο και εξασθενεί με αποτέλεσμα εκείνοι που ξεχωρίζουν να είναι οι Ευρωπαίοι με τις ίδιες τις ομάδες να το έχουν καταλάβει για τα καλά. Για αυτόν τον λόγο κάθε χρόνο «κοιτούν» συνεχώς προς τη Γηραιά Ήπειρο…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ