Γιάννης Αντετοκούνμπο : Το μετέωρο βήμα του Greek Freak

Γιάννης Αντετοκούνμπο : Το μετέωρο βήμα του Greek Freak

Το αμυντικό «τείχος» των Χιτ πάνω στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, η πλειάδα επιλογών του Μαϊάμι στην επίθεση, ο Τζίμι Μπάτλερ και τα λάθη του Μπουντενχόλζερ στέλνουν σπίτι του τον Greek Freak και πιθανότατα μακριά από το Μιλγουόκι.

O Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι αναμφίβολα ο MVP και της φετινής σεζόν στην regular season του ΝΒΑ. Είναι θέμα χρόνου να πάρει το βραβείο για δεύτερη σερί σεζόν, ενώ έχει εκτοξεύσει τα νούμερα του, όντας αδιαμφισβήτητα ένας από τους 3-4 κορυφαίους παίκτες του κόσμου.

Ο Greek Freak πήρε από το χέρι τους Μπακς στην κανονική διάρκεια και τους οδήγησε στην κορυφή της λίγκας. Με έναν και μόνο στόχο. Το δαχτυλίδι. Ότι δεν κατάφερε πέρσι, όπου έφτασε πολύ κοντά στους τελικούς, όμως ο Καουάι Λέοναρντ και η μετέπειτα πρωταθλητές Ράπτορς είχαν αντίθετη άποψη.

Φέτος, όλα έδειχναν ότι οι Μπακς και ο Γιάννης είναι πιο έτοιμοι από ποτέ για να φτάσουν στο τέρμα και να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα. Τουλάχιστον μέχρι να τους ανακόψει ο κορωνοϊός. Τερμάτισαν πρώτοι στην πιο περίεργη σεζόν του ΝΒΑ, όμως στο εγχείρημα της «φούσκας» τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα. Για την ακρίβεια από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι τα ελάφια ήταν πιο πίσω από τα υπόλοιπα φαβορί για τον τίτλο.

Τα 8 ματς στο Ορλάντο πριν την έναρξη των playoffs έδειξαν ότι έλειπε κάτι από τους Μπακς. Μπορεί το ρόστερ να έδειχνε και να δείχνει πλήρες, μπορεί να ήταν μαζί με Λέικερς και Κλίπερς φαβορί όμως δεν… Το πρώτο ζευγάρωμα με τους Μάτζικ έδειξε με το «καλημέρα» ότι ο Αντετοκούνμπο παλεύει με θεούς και δαίμονες, με το Ορλάντο να κάνει μπρέικ. Κι αν οι «μάγοι» ήταν τουλάχιστον αδύναμοι για τα ελάφια και όσο κι αν πάλεψαν τελικά γνώρισαν τον αποκλεισμό με 4-1. Η πρόκριση όμως περισσότερο έκρυψε τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι, αφού στον επόμενο γύρο περίμεναν οι Χιτ, που αυτή τη στιγμή οδεύουν ολοταχώς για «σκούπα» (0-3).

Μια ομάδα φτιαγμένη να σταματήσει τον Γιάννη

Το Μαϊάμι δημιούργησε μια εξαιρετική ομάδα το περασμένο καλοκαίρι, με σκοπό να φτάσει πολύ ψηλά. Ο Πατ Ράιλι (πρόεδρος) και ο Έρικ Σπόελστρα «γέμισαν» το ρόστερ με εξαιρετικούς αμυντικούς και μεγάλα κορμιά, ενώ παράλληλα προσέθεσαν και αυτό που έλειπε από την επίθεση, μετά τα χρόνια του ΛεΜπρόν Τζέιμς, του Ντουέιν Γουέιντ και του Κρις Μπος. Έναν παίκτη για τα κρίσιμα.

Αυτός δεν είναι άλλος από τον Τζίμι Μπάτλερ, ο οποίος «κούμπωσε» ιδανικά στο εγχείρημα του Ράιλι και μαζί με τον Ντράγκιτς ανέλαβαν να βγάλουν τη «μπουγάδα» επιθετικά, ενώ σε συνάρτηση με τους Μπαμ Αντεμπάγιο, Τζα Κράουντερ και Αντρέ Ιγκουοντάλα (ήρθαν μεσούσης της σεζόν) ο Σπόελστρα είχε ένα αμυντικό «τείχος».

Οι Μπακς όπως έδειξαν από πέρσι θα «έστηναν» μια ομάδα γύρω από τα προσόντα του Γιάννη, όμως οι περσινοί Σέλτικς και οι Ράπτορς έδωσαν «σεμινάριο» για την αντιμετώπιση του. Και οι Χιτ το ακολούθησαν στο ακέραιο. Μετά από τρία ματς οι Χιτ έχουν καταφέρει κάτι μοναδικό, αφού έχουν «κλειδώσει» για τα καλά τον Αντετοκούνμπο, ο οποίος πραγματικά υποφέρει εδώ και περίπου μια βδομάδα.

Φυσικά όσο υποφέρει ο Γιάννης, υποφέρουν και οι Μπακς, με τον Έλληνα σούπερ σταρ να τελειώνει το Game 3 με 0 στα 7 τρίποντα και συνολικά 7/21 σουτ. Οι Χιτ σε αρκετές περιπτώσεις άφηναν προκλητικά ελεύθερο τον Γιάννη, με τον Σπόελστρα να έχει διαβάσει έξοχα και να έχει κατεβάσει πολύ τον μέσο όρο του Γιάννη στο σκοράρισμα, κάτι που στοιχίζει στο Μιλγουόκι.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο χαρακτηριστικό παιχνίδι του Αντετοκούνμπο με την μπάλα στα χέρια στην κορυφή οι Χιτ δημιουργούν ουσιαστικά άμυνα ζώνης – τείχος με τρεις παίκτες στην ευθεία, όπως συνέβαινε και στα περσινά playoffs από Σέλτικς και Ράπτορς. Μόνο που οι Χιτ έχουν πολύ πιο σημαντικά αμυντικά εργαλεία, αφού συνήθως στην τριάδα αυτή βρίσκονται κάποιοι εκ των Μπάτλερ, Αντεμπάγιο, Κράουντερ, Ιγκουοντάλα.

Μάλιστα, οι Χιτ έχουν καταφέρει να «κρύψουν» τον μοναδικό μέτριο αμυντικό τους τον Ντράγκιτς, με τον Γιάννη στις αλλαγές να μην μπορεί να βρεθεί σε miss match. Συνήθως παίζει σε ένας με έναν με τον Αντεμπάγιο, ο οποίος είναι κοντά στα κυβικά του και αρκετά δυνατός με αποτέλεσμα να μην καταφέρνει να πάρει πολλά από το 1vs1.

Τα στατιστικά του Γιάννη:

Game 1: 18 πόντοι με 4/7 δίποντα, 2/5 τρίποντα και 4/12 βολές
Game 2: 29 πόντοι με 10/17 δίποντα, 0/1 τρίποντο και 9/13 βολές
Game 3: 21 πόντοι με 7/14 δίποντα, 0/7 τρίποντα, 7/12 βολές

Ο Μπάτλερ και η επιθετική συνοχή των Χιτ

Ο παίκτης – κλειδί στη σειρά είναι ο Τζίμι Μπάτλερ. Αυτός είναι που έκρινε το πρώτο ματς με career high στα playoffs (40 πόντους), ουσιαστικά αυτός είναι που έκρινε και το Game 3, με τους 17 πόντους του στην τελευταία περίοδο (30 είχε συνολικά). Φυσικά είναι και ο παίκτης που κέρδισε το φάουλ από τον Γιάννη στο Game 2 που έδωσε τη νίκη στο Μαϊάμι σε νεκρό χρόνο.

Πέρα από όλα τα παραπάνω όμως και από τη σημαντική δουλειά που κάνει στο πίσω μέρος του παιχνιδιού, ο Μπάτλερ έχει επιφέρει και την απαραίτητη επιθετική συνοχή στο Μαϊάμι. Έχει κουμπώσει ιδανικά με τον Ντράγκιτς, ο Σπόελστρα έχει δουλέψει πολύ στις αποστάσεις των παικτών του στην επίθεση και γενικότερα, οι Χιτ δίνουν ιδιαίτερα μαθήματα στους Μπακς για τον τρόπο που επιτίθεται μια ομάδα. Εναλλαγές των θέσεων, συνεχή κίνηση και κυρίως όχι πολύ ώρα η μπάλα στα χέρια των παικτών, με εξαίρεση φυσικά τις στιγμές που η μπάλα «καίει» και που ο Μπάτλερ αναλαμβάνει δράση. Ότι δεν γίνεται από τους Μπακς δηλαδή.

Τα λάθη του Μπουντενχόλζερ και το… supporting cast των Μπακς

Με το σκορ στο 3-0 οι Μπακς δεν έχουν πλέον περιθώρια, αφού πρέπει να γράψουν ιστορία αν θέλουν να προκριθούν. Καμιά ομάδα δεν το έχει καταφέρει με το σκορ στο 3-0 και η αλήθεια είναι ότι μοιάζει πολύ δύσκολο να γίνει τώρα.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι εγκλωβισμένος, οι συμπαίκτες του με εξαίρεση των πολύ καλό Μπρουκ Λόπεζ και κάποιες εκλάμψεις του Μίντλετον δεν έχουν βοηθήσει να «ξεφύγει» ο Greek Freak από τις «Συμπληγάδες» και το πλάνο του κόουτς Μπουντεχόλζερ έχει πάει περίπατο.

Ο Αμερικανός τεχνικός έχει κάνει λάθη και μάλιστα αρκετά, αφού δεν έχει καταφέρει να απελευθερώσει τον Γιάννη που είναι το «όπλο» του, ενώ όσο περνούσαν και περνάνε τα ματς η πίεση στο πρόσωπο του αυξάνεται. Ο Αντετοκούνμπο εκβιάζει φάσεις για να βγει μπροστά, η συμπαράσταση που έχει δεν είναι μεγάλη και πλέον μοιάζει με ήρωα που απλά δεν μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή.

Τα συστήματα γύρω από την απελευθέρωση του Γιάννη είναι ελάχιστα και δεν βγαίνουν, ενώ περισσότερο ποντάρει στο μπασκετικό IQ που διαθέτει ο ίδιος. Ακόμα, δεν έχει πάρει τίποτα από παίκτες όπως ο Μπλέντσο, ο Χιλ, ο Κόνατον, ο Μάθιους, ο Κόρβερ και ο ΝτιΒιντσέντζο, που ήταν καταλυτικοί στην αλλαγή ρυθμού μέσα στη σεζόν, ενώ και ο Μίντλετον παρότι είναι καλύτερος από τη σειρά με το Ορλάντο δεν δείχνει να βρίσκεται στο επίπεδο που χρειάζεται πρώτα ο Γιάννης και μετά οι Μπακς.

Και τώρα τι γίνεται…

Πλέον κακά τα ψέματα οι Μπακς μετράνε αντίστροφα για να αποκλειστούν. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά και δεν γραφτεί ιστορία, οι Χιτ θα βρεθούν στην επόμενη φάση, αφού χρειάζονται 1 νίκη στα επόμενα 4 ματς.

Εφόσον αποκλειστούν λοιπόν τα ελάφια, δεδομένα θα υπάρξουν ανακατατάξεις. Η χρονιά αναμφίβολα θα κριθεί αποτυχημένη, ενώ ίσως αλλάξει και η σκυτάλη στον πάγκο, αφού ο Μπουντενχόλζερ δεν θα κριθεί πετυχημένος. Ο Τζον Χορστ θα έχει πολλή δουλειά, όμως το κύριο αντικείμενο συζήτησης θα είναι το μέλλον του Γιάννη.

Τα δαχτυλίδια είναι μακριά από το Μιλγουόκι

Ο Αντετοκούνμπο πρέπει να αποφασίσει τι θέλει. Δεδομένα οι Μπακς θα του προσφέρουν super max συμβόλαιο που θα του αποφέρει πάνω από 45 εκατ. δολάρια τον χρόνο για μια πενταετία. Θα ναι σίγουρα ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του κόσμου, όμως πολύ δύσκολα θα καταφέρει αυτό για το οποίο πήγε στο ΝΒΑ. Να πάρει το πρωτάθλημα και να γράψει ιστορία.

Όλα δείχνουν λοιπόν μετά και την αποτυχημένη σεζόν των Μπακς, αλλά και το γεγονός πως ο Γιάννης θα αντιληφθεί με τον χειρότερο τρόπο ότι  είναι μόνος του, πως θα μαζέψει τα πράγματα του και θα αναζητήσει αλλού έναν τουλάχιστον ακόμα σούπερ σταρ. Για να αναδειχτεί πρωταθλητής. Εφόσον γίνει αυτό όλο σχεδόν το ΝΒΑ θα «πέσει» στα πόδια του,  αλλά οι ομάδες με τις πραγματικά καλές πιθανότητες είναι λίγες.

Γουόριορς, Χιτ, Ράπτορς και Μάβερικς φαντάζουν ως φαβορί για να κάνουν δικό τους τον Αντετοκούνμπο, με τους Μπακς να έχουν συμβόλαιο μαζί του μέχρι το 2021, αλλά να μην θέλουν να χάσουν για το τίποτα τον κορυφαίο παίκτη τους τις τελευταίες δεκαετίες. Σίγουρα πάντως θα δημιουργούσε μια super team σε οποιαδήποτε ομάδα κι αν πήγαινε, φανταστείτε όμως τους φετινούς «δήμιους» των Μπακς, τους Χιτ με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στη σύνθεση τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ