The Finals : Η μάχη του φαβορί απέναντι στο απόλυτο αουτσάιντερ

The Finals : Η μάχη του φαβορί απέναντι στο απόλυτο αουτσάιντερ

Η μεγάλη ώρα έφτασε και οι τελικοί της κορυφαίας μπασκετικής διοργάνωσης του πλανήτη ξεκινούν τα ξημερώματα ανάμεσα σε δύο ομάδες που κέρδισαν με το «σπαθί» τους την παρουσία τους εκεί. Αν και το φαβορί είναι οι Λέικερς, οι «μαχητικοί» Χιτ μπορούν να κάνουν την έκπληξη.

Τα… φαβορί των πλέι οφ επιβεβαίωσαν τον «θόρυβο» που έκαναν οι εμφανίσεις τους και θα βρεθούν στους τελικούς του ΝΒΑ. Χιτ και Λέικερς θα δώσουν «μάχη» με σκοπό την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.

Από τη μία ο Λεμπρόν Τζέιμς που θα αντιμετωπίσει την ομάδα με την οποία κατέκτησε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη και από την άλλη το σύνολο του Μαϊάμι που δεν έχει μόνο έναν αλλά πολλούς πρωταγωνιστές μέσα στο παιχνίδι.

Από τη μία ο Φρανκ Φόγκελ και από την άλλη ο Έρικ Σποέλστρα. Δύο… μαέστροι στους πάγκους των δυο ομάδων.

Το «κάστρο» των Μπακς και Σέλτικς… έπεσε από τους Χιτ

Οι Μαϊάμι Χιτ μπόρεσαν και έκαναν κάτι που φάνταζε μακρινό στην αρχή της σεζόν. Με 4-1 νίκες πέρασαν το «εμπόδιο» των Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο και με 4-2 νίκες δεν άφησαν περιθώρια στην… παρέα του Τζέισον Τέιτουμ.

Το σύνολο του Έρικ Σποέλστρα με κινητήριους «μοχλούς» τους Τζίμι Μπάτλερ, Μπαμ Αντεμπάγιο, Γκόραν Ντράγκιτς και όχι μόνο, έπαιξαν ομαδικό και πειθαρχημένο μπάσκετ και κάθε στιγμή που «κολλούσε» η ομάδα του Μαϊάμι, ο Αμερικανός προπονητής έβγαζε «λαγούς» από το καπέλο του. Είτε αυτός ήταν ο Τάιλερ Χίρο, είτε αυτός ήταν ο Τζέι Κράουντερ οι οποίοι έδωσαν υπερπολύτιμες βοήθειες.

Οι Χιτ επιτέλους «έσπασαν» ένα αρνητικό ρεκόρ, καθώς μετά από έξι χρόνια θα παίξουν και πάλι στους τελικούς. Τελευταία ομάδα που αντιμετώπισαν ήταν οι Σαν Αντόνιο Σπερς του Τόνι Πάρκερ χωρίς να καταφέρουν να σηκώσουν το τρόπαιο με το σύνολο του Γκρεκ Πόποβιτς να σταματά με 4-1 ένα σερί που είχαν «χτίσει» η Χιτ, καθώς είχαν κατακτήσει τα δύο προηγούμενα πρωταθλήματα.

Ενώ, οι χρονιές που ακολούθησαν είχαν απογοητευτικά αποτελέσματα για τους Χιτ οι οποίοι και δεν κατάφεραν να προκριθούν στα πλέι οφ τρεις φορές (2015, 2017, 2019), ενώ τις άλλες δύο η διαδρομή τους σταμάτησε στον πρώτο γύρο.

«Τζόκερ», Λίλαρντ και… Μούσιας δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την ομάδα του Λος Άντζελες

Από την αρχή της σεζόν οι Λος Άντζελες Λέικερς ήταν ίσως το μεγαλύτερο φαβορί για να βρεθούν στους τελικούς. Λεμπρόν Τζέιμς και Άντονι Ντέιβις κυριαρχούσαν στον αγωνιστικό χώρο και όσοι… προσπάθησαν να τους σταματήσουν τελικώς δεν τα κατάφεραν.

Αρχικά, εκείνοι που «τόλμησαν» να κάνουν το ακατόρθωτο ήταν οι Πόρτλαντ Τρειλ Μπλέιζερς στα φετινά πλέι οφ. Ο Λίλαρντ, ο Καρμέλο και η παρέα τους πήγαν να κάνουν την έκπληξη παίρνοντας τη νίκη στη πρώτη μεταξύ τους «μονομαχία», αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Οι «Λιμνάνθρωποι» με τέσσερις σερί νίκες δεν άφησαν πολλά περιθώρια στους Μπλέιζερς, οι οποίοι ξεκίνησαν να προετοιμάζονται για την επόμενη σεζόν. Στη συνέχεια, ίδιο σκορ σε νίκες είχε και το ζευγάρι Λέικερς-Ρόκετς.

Ο Τζέιμς Χάρντεν ήλπιζε πως θα μπορούσε να κάνει το «θαύμα» και να περάσει την ομάδα του Λος Άντζελες, αλλά η ποιότητα του συνόλου του Φρανκ Φόγκελ υπερίσχυσε τελικά και πάλι. 4-1 νίκες υπέρ των Λέικερς με τους Ρόκετς να παίρνουν τη νίκη στη πρεμιέρα του ζευγαριού.

Ενώ, το… δεύτερο συνεχόμενο «θαύμα» μετά την πρόκριση επί των Λος Άντζελες Κλίπερες προσπάθησαν να κάνουν οι Ντένβερ Νάγκετς. Η ομάδα του Νίκολα Γιόκιτς και του Τζαμάλ Μάρεϊ έδωσαν «μάχη»… μέχρις εσχάτων αλλά οι δυνάμεις τους έφταναν μέχρι εκεί. Ο Λεμπρόν είχε ήδη στο μυαλό του πως δεν θα έχανε το «εισιτήριο» για τους τελικούς και το κατάφερε για άλλη μία χρονιά.

Μετά από δέκα χρόνια οι Λέικερς θα διεκδικήσουν τον τίτλο. Μπορεί να είχαν μέχρι το 2010, 16 πρωταθλήματα, ωστόσο στη συνέχεια δεν μπόρεσαν να διακριθούν. Και αυτό θα προσπαθήσουν να κάνουν με «πηγή» δημιουργίας τον Λεμπρόν Τζέιμς. Ο «Βασιλιάς» ήταν πρώτος σε ασίστ στην κανονική περίοδο του ΝΒΑ με 10.2 τελικές πάσες και τρίτος στην post season με 8.9, δείχνοντας πως έχει αφομοιώσει πλήρως ακόμα έναν ρόλο που κλήθηκε να κάνει στη καριέρα του. Αυτόν του πλέι μέικερ.

Εκείνοι που θα κρίνουν το δαχτυλίδι

Ανάμεσα στις δύο ομάδες υπάρχουν αρκετοί που μπορεί να γίνουν πρωταγωνιστές των τελικών. Και σίγουρα θα χρειαστούν όλοι.

Από την πλευρά των Μαϊάμι οι Μπάτλερ, Ντράγκιτς και Αντεμπάγιο θα προσπαθήσουν να ηγηθούν των προσπαθειών τους στο παρκέ, περιμένοντας ανάλογη συμπαράσταση από τους Τάιλερ Χίρο και Ντάνκαν Ρόμπινσον, που βρίσκονται σε εξαιρετική φόρμα.

Από την άλλη οι Λέικερς του Τζέιμς και του Ντέιβις αναμένουν πως οι Κούζμα, Γκριν και Ρόντο θα βοηθήσουν με τις δυνατότητες τους. Η εμπειρία που διαθέτει ο τρίτος από παρόμοιες καταστάσεις (πρωταθλητής με τους Σέλτικς το 2008) μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Xαρακτηριστικό μεταξύ των δύο ομάδων, επίσης, είναι πως δεν έχουν ξαναβρεθεί σε τελικούς ποτέ στην ιστορία τους. Μπορεί στην κανονική περίοδο να έχουν συναντηθεί δεκάδες φορές (οι Λέικερς υπερτερούν σε νίκες με 37-27), αλλά σε πλέι οφ δεν έχουν δώσει ποτέ «ραντεβού». Αυτή θα είναι η πρώτη φορά.

Παράλληλα, στα δύο ρόστερ των δύο ομάδων υπάρχουν δύο παίκτες (και όχι μόνο) που δεν έχουν πάρει ποτέ πρωτάθλημα. Αυτοί είναι οι Μπάτλερ και Άντονι Ντέιβις που ήρθαν στους δύο συλλόγους γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Για να ζήσουν όσα έχουν ζήσει οι Λεμπρόν Τζέιμς (2012,13,14) και Αντρέ Ιγκουοντάλα (2015,17,18), οι οποίοι μετρούν, όχι μία, αλλά από τρεις κατακτήσεις έκαστος.

Οι «μάχες» των Χιτ με τους Λέικερς ξεκινούν και αμφότερες οι ομάδες έχουν την ανάλογη θέληση για να κατακτήσουν το τρόπαιο. Μπορεί η ομάδα του Λεμπρόν να δείχνει πως έχει το «πάνω χέρι», αλλά αναμένεται η… επίθεση του συλλόγου με τον οποίο κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, του Μαϊάμι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ