Λούκα Ντόντσιτς: Το NBA του ανήκει… (Vids)

Λούκα Ντόντσιτς: Το NBA του ανήκει… (Vids)

Η μαγική σεζόν του Λούκα Ντόντσιτς, τα απίθανα buzzer beater και το μπασκετικό IQ που διαθέτει, ωθεί σίγα σίγα το NBA στη νέα εποχή. Στην εποχή του «φαινομένου» Luka Magic...

Ήταν πασιφανές από το μακρινό 2012. Τότε που στη Ρώμη έγινε ένα τουρνουά K13 με τη συμμετοχή της Ολίμπια Λιουμπλιάνας και που βρίσκονταν όλοι οι μεγάλοι μάνατζερ και «ανιχνευτές» ταλέντων. Τότε που είδαν ένα αμούστακο παιδάκι να διαφέρει από τους υπόλοιπους. Να διαφέρει και σε μέγεθος, αλλά και σε αντίληψη και ικανότητα του αθλήματος. Ένας 13χρονος που στον τελικό του τουρνουά είχε 54 πόντους, 11 ριμπάουντ και 10 ασίστ. Από τότε γράφονταν, γράφτηκαν και θα γράφονται διθύραμβοι για αυτό το αμούστακο παιδάκι, που 9 χρόνια μετά παραμένει αμούστακος, αλλά και διαφορετικός από τους αντιπάλους του. Ο λόγος φυσικά για τον Λούκα Ντόντσιτς, ο οποίος αποτελεί το απόλυτο «φαινόμενο» της δεκαετίας.

Από εκείνο το τουρνουά, μέχρι τη μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης, την παρουσία του στην εθνική Σλοβενίας και φυσικά την κατάκτηση τόσο της Euroleague και αμέτρητων τίτλων με τη βασίλισσα, αλλά και τον «άθλο» με το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ με την εθνική του ομάδα. Ο Σλοβένος γκαρντ ξεχώριζε και ξεχωρίζει, για το μέγεθος του, για το σουτ του, για το μπασκετικό του IQ και συνεχώς βελτιώνεται. Αυτό είναι που τρομάζει. Ότι δεν έχει ταβάνι. Ο αμούστακος Ντόντσιτς λοιπόν που έχει είδωλο τον Βασίλη Σπανούλη παρακαλώ, αγωνίζεται εδώ και μια τριετία στο ΝΒΑ και στους Ντάλας Μάβερικς. Η Ευρώπη φυσικά δεν χωρούσε το τεράστιο ταλέντο του, οι Μαβς έκαναν κίνηση-ματ το 2018 και έχουν στο ρόστερ τους έναν από τους 4-5 καλύτερους παίκτες στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Από την πρώτη του σεζόν όταν και αναδείχτηκε ρούκι της σεζόν απέδειξε ότι αυτό το παιδί θα αφήσει εποχή. Το ταλέντο του ξεχειλίζει και πέρσι και φέτος δείχνει απλά γιατί είναι το νέο μεγάλο αστέρι του ΝΒΑ. Ένας παίκτης που βρίσκεται σε μια μέτρια ομάδα, η οποία χωρίς αυτόν πιθανότατα να έκανε tanking για να πάρει καλύτερη θέση στο ντραφτ. Κι όμως ο Σλοβένος την οδήγησε πέρσι στον πρώτο γύρο των playoff (αποκλείστηκαν με 4-2 από τους Κλίπερς) και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και φέτος θα βρίσκεται στην οκτάδα της δυτικής περιφέρειας (Είναι στην 7η θέση με ρεκόρ 30-24. Ο Ντόντσιτς έχει καταφέρει με μέτριο ρόστερ να είναι ανάμεσα στους καλύτερους, ενώ είναι κοινά αποδεκτό πως είναι το νέο μεγάλο αστέρι του παγκόσμιου μπάσκετ. Είναι ένας «ψημένος» παίκτης που αποδέχονται ως σταρ παίκτες όπως ο ΛεΜπρόν, ο Ντουράντ, ο Λέοναρντ, ο Γιόκιτς κλπ. Είναι όμως αυτός που βρίσκεται σε ηλικία μόλις 21 ετών.

Τα απίστευτα νούμερα και τα μυθικά buzzer beater

Ο Ντόντσιτς από την πρώτη του χρονιά έχει νούμερα πολύ υψηλά τα οποία μάλιστα χρόνο με τον χρόνο εκτοξεύονται. Φέτος ο Σλοβένος μετράει συνολικά 28,6 πόντους, 7,9 ριμπάουντ και 8,6 ασίστ ανά παιχνίδι με το Ντάλας, το οποίο αν ήταν 2-3 θέσεις ψηλότερα στη Δύση, πιθανότατα θα ήταν υποψήφιος και για το βραβείο του MVP. Την περσινή σεζόν ήταν στην 5αδα, ενώ σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα ο Ντόντσιτς είναι στην τρίτη θέση για το βραβείο. Και έχει ακόμη 18 παιχνίδια το Ντάλας.

Εκτός όμως από τα νούμερα ο Ντόντσιτς είναι ο απόλυτος ηγέτης των Μάβερικς. Ο Ντόντσιτς είτε σε δηλώσεις του, είτε σε τοποθετήσεις του ξεκαθαρίζει πως στόχος είναι τα playoffs για τους Μαβς, πιστεύει στην ομάδα του και ο Ρικ Καρλάιλ έχει δημιουργήσει ένα κράμα παικτών που είναι φτιαγμένο για να ρολάρει η ομάδα με βάση τον Σλοβένο. Το παραδέχεται και ο ίδιος ο προπονητής του και κυρίως το δείχνει ο ίδιος ο 22χρονος.

Ο Λούκα Ντόντσιτς είναι ο μοναδικός στην ηλικία που βρίσκεται που σε 2,5 χρόνια παρουσίας στο ΝΒΑ έχει πετύχει 4 νικητήρια τρίποντα, με αποκορύφωμα το τελευταίο «πεταχτάρι» κόντρα στους Γκρίζλις. Ούτε θρύλοι του αθλήματος, όπως ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Κόμπε Μπράιαντ και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς δεν είχαν πετύχει σε αυτή την ηλικία τόσα νικητήρια σουτ, δείγμα του mentality του Σλοβένου. Ο Ντόντσιτς μάλιστα έχει σκοράρει πάνω από 12 κρίσιμα σουτ είτε στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος είτε στα playoff. Απλά μοναδικός.

Luca Magic και εκτός παρκέ…

Ο Ντόντσιτς έχει μεγαλώσει δύσκολα στη Σλοβενία, η μαμά του τον βοήθησε σε πολλές καταστάσεις, έβαλε πλάτη για να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα και γενικότερα έχει φτιάξει έναν αδαμάντινο και ταυτόχρονα χαμηλών τόνων χαρακτήρα. Ο Σλοβένος δεν επηρεάζεται από όσα λέγονται και ακούγονται για εκείνον, είτε είναι θετικά είτε αρνητικά, ενώ είναι ένα από τα καλύτερα παιδιά στο ΝΒΑ, σύμφωνα με όσα λένε και οι συμπαίκτες του αλλά και οι αντίπαλοι του.

Η εμφάνιση του επίσης είναι άκρως συμπαθητική τόσο στον κόσμο αλλά και στους υπόλοιπους αθλητές, ενώ είναι ένας παίκτης που του αρέσει να «παίζει» είτε με κάμερες, είτε χωρίς και γενικότερα μοιάζει και είναι παιδί. Όλα αυτά μαζί με το τεράστιο ταλέντο του λοιπόν τον έχουν φέρει εδώ. Στο σημείο να γίνει ο απόλυτος σταρ του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου.

Ο νέος… ΛεΜπρόν του ΝΒΑ

Η αγωνία των Αμερικανών να βρουν τον επόμενο μεγάλο παίκτη του ΝΒΑ που να έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της, με τον Λούκα Ντόντσιτς να τους δείχνει πως κοιτούν σε λάθος μέρος. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Ο Λούκα Ντόντσιτς είναι το νέο μεγάλο brand του ΝΒΑ και ίσως στο μέλλον μαζί με τον δικό μας, Γιάννη Αντετοκούνμπο να είναι οι δυο μεγαλύτεροι αντίπαλοι (ή ακόμα καλύτερα συμπαίκτες) που θα αφήσουν εποχή.

Στο ΝΒΑ ψάχνουν τους παίκτες ή τον παίκτη που θα διαδεχθεί σε βάθος χρόνου τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και που θα συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε από τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και τους Μάτζικ Τζόνσον, Λάρι Μπερντ, Μάικλ Τζόρνταν και Κόμπε Μπράιαντ. Θα είναι αυτός που όλα θα κινούνται γύρω από το όνομα του, ο παίκτης-σύμβολο της εκάστοτε εποχής, αλλά και ο παίκτης που θα κατακτάει δαχτυλίδια και θα γράφει ιστορία. Και ο Λούκα είναι ένας τέτοιος παίκτης. Ήδη εξάλλου έχει κατακτήσει τα πάντα μακριά από τις ΗΠΑ και πλέον γιγαντώνεται ο μύθος του και στο ΝΒΑ.

Είναι ο πιο ολοκληρωμένος γκαρντ του ΝΒΑ

Ο πρώην παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης είναι αναμφίβολα ο πιο ολοκληρωμένος γκαρντ στο ΝΒΑ. Οι αριθμοί δεν λένε όλοι την αλήθεια για αυτά που κάνει μέσα στο παρκέ. Ο Ντόντσιτς είναι ένας γκαρντ με ύψος 2.01, με εκτόπισμα και ταυτόχρονα είναι αλτικός και εξαιρετικός σουτέρ. Αυτό όμως που τον βάζει ένα βήμα πιο μπροστά από τους υπόλοιπους είναι το μπασκετικό iq που διαθέτει. Τρομερός χειριστής ενώ είναι από τους λίγους (μαζί με Αντετοκούνμπο, Ντουράντ και ΛεΜπρόν) που παίζουν σε 4 θέσεις.

Από τα βίντεο μάλιστα που θα δείτε και παρακάτω θα καταλάβετε ότι ο Ντόντσιτς είναι πιθανότατα ένας παίκτης με προδιαγραφές καλύτερες από οποιονδήποτε έχει κάνει καριέρα στο ΝΒΑ και κατάγεται από την Ευρώπη. Μαζί φυσικά με τον Γιάννη. Όμως τα λόγια του Μαρκ Κιούμπαν για τον Ντόντσιτς και η σύγκριση με τον Νοβίτσκι είναι αρκετή. Αφού και ο ιδιοκτήτης των Μάβερικς παραδέχεται ότι ο Γερμανός είναι ο Νο.1, αλλά ο Σλοβένος έχει όλα τα φόντα να τον προσπεράσει. Και όχι μόνο αυτόν.

Οι παρακάτω φάσεις δείχνουν τα πάντα για τον Σλοβένο

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ