Κώστας Αντετοκούνμπο: Ο… Greek Freak της Ευρώπης (vids)

Κώστας Αντετοκούνμπο: Ο… Greek Freak της Ευρώπης (vids)

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι, που απασχολεί έντονα τον Ολυμπιακό αλλά και τον Παναθηναϊκό και to10.gr αναλύει την περίπτωση του αδερφού του Γιάννη που αποτελεί ένα εντυπωσιακό μπασκετικό project.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπορεί να οργιάζει στο NBA εδώ και μια 8ετία με τους Μπακς και να είναι φέτος δυο βήματα μακριά από την κορυφή του κόσμου, όμως ένας άλλος Αντετοκούνμπο έχει καταφέρει ήδη να φορέσει ένα δαχτυλίδι. Ο λόγος φυσικά για τον αδερφό του Greek Freak τον Κώστα, ο οποίος αναδείχτηκε πέρσι πρωταθλητής στον μαγικό κόσμο του NBA με τη φανέλα των Λέικερς, έστω κι αν δεν είχε τον ρόλο που έχει ο αδερφός του στα ελάφια.

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο αγωνίζεται εδώ και δυο χρόνια περίπου στη Λίγκα σε Μάβερικς στο ξεκίνημα της καριέρας του και εν συνεχεία στους Λέικερς, χωρίς όμως να έχει μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Στους Λιμνάνθρωπους έπεσε πάνω σε μια σούπερ ομάδα με τεράστιο βάθος και φυσικά τους ΛεΜπρόν Τζέιμς και Άντονι Ντέιβις και δεν πήρε όσες ευκαιρίες δικαιούταν. Κατάφερε όμως να στεφθεί πρωταθλητής και να πάρει πολύτιμες εμπειρίες.

Ο τρίτος κατά σειρά αδερφός της οικογένειας λίγο πριν αποκλειστούν οι Λέικερς με 4-2 στον πρώτο γύρο των Playoffs αποφάσισε κατόπιν συνεννόησης και με τον οργανισμό, να φύγει από τις ΗΠΑ για να έρθει στην Ελλάδα και να ενσωματωθεί στην Εθνική ομάδα του Ρικ Πιτίνο. Ο Αμερικανός τεχνικός τον ήθελε πολύ και ο Κώστας «ψήθηκε», αφού κακά τα ψέματα η Εθνική είναι ευκαιρία για τον ίδιο, διότι και θα έχει σημαντικό χρόνο συμμετοχής αλλά και πιο πολλές παραστάσεις.

Η εξαιρετική παρουσία του στα παιχνίδια του τουρνουά Ακρόπολις, αλλά και στις προπονήσεις τον φέρνουν στη 12αδα της Εθνικής. Στο περασμένο φιλικό μάλιστα κόντρα στο Πουέρτο Ρίκο ο 23χρονος φόργουορντ/σέντερ σημείωσε 14 πόντους και ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Ο Ρικ Πιτίνο τον χρησιμοποιεί κυρίως στη θέση «5», έχει τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες για να ανταποκριθεί στη θέση, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και ως πάουερ φόργουορντ.

Η μεγάλη ευκαιρία των «αιωνίων» και το ΝΒΑ

Στην Ευρώπη οι περισσότεροι τώρα μαθαίνουν τον Κώστα και είναι λογικό. Ο ίδιος έμεινε ελεύθερος από τους Λέικερς και έχει τα αυτιά του ανοιχτά για το ΝΒΑ, αλλά παράλληλα έχει το μυαλό του και σε ομάδες της Ευρωλίγκας. Οι πρώτες ενδείξεις μάλιστα δείχνουν ο Κώστας να έχει το μυαλό του πιο πολύ στην Ευρώπη και μετά στο ΝΒΑ, διότι θέλει να έχει χρόνο συμμετοχής.

Όπως καταλαβαίνει κανείς αυτό αποτελεί μια ανεπανάληπτη ευκαιρία για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός έχει δείξει «ζεστό» ενδιαφέρον για τον παίκτη και ο αθλητής εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην πατρίδα του, με τους ερυθρόλευκους να έχουν ήδη επαφές με την πλευρά του και να είναι διατεθειμένοι να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να τον αποκτήσουν.

Εξάλλου πρόκειται για Έλληνα παίκτη που έχει τεράστιο ταλέντο, πολλά προσόντα και το σημαντικότερο τρομερά περιθώρια βελτίωσης. Στον Ολυμπιακό θέλουν να επενδύσουν στις ικανότητες του 23χρονου φόργουορντ/σέντερ, ενώ και ο Γιώργος Μπαρτζώκας θεωρεί ότι θα προσφέρει πολλά στην ομάδα. Έχει στοιχεία στο παιχνίδι του που λείπουν από τους Πειραιώτες, ενώ εκτός αυτού μπορεί να αποτελέσει ακόμη και διάδοχη κατάσταση στο «4» όταν και θα αποφασίσει να σταματήσει ο Γιώργος Πρίντεζης.

Η ευκαιρία για τον Ολυμπιακό είναι μεγάλη και δεν θέλει να τη χάσει με τις συζητήσεις του με τον παίκτη να είναι σε καλό δρόμο και σε εξαιρετικό κλίμα. Μάλιστα οι ερυθρόλευκοι είναι πρόθυμοι να του προσφέρουν ακόμη και τετραετές συμβόλαιο (2+2 χρόνια) δείγμα της εμπιστοσύνης που θέλουν να του δείξουν. Παράλληλα, σκοπεύουν να του προτείνουν και buy out από τον Ολυμπιακό.

Στο «κόλπο» βέβαια για την απόκτηση του είναι και ο Παναθηναϊκός, χωρίς όμως να έχει ασχοληθεί τόσο ενεργά με την περίπτωση του. Σίγουρα και οι πράσινοι θα τον ήθελαν, αφού πρόκειται για ένα τρομερό πρότζεκτ, ενώ με τα τωρινά δεδομένα στο τριφύλλι θα είχε περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κώστας από την πλευρά του φαίνεται να έχει προτεραιότητα την Ευρώπη, αλλά περιμένει και κάτι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Αν βρει κάτι που του ταιριάζει και κυρίως μια ομάδα που θα του δώσει ενεργό ρόλο θα την προτιμήσει κατά πάσα πιθανότητα, πολύ απλά γιατί εκεί αγωνίζονται και τα αδέρφια του, αλλά και βρίσκεται η «βάση» της οικογένειας. Κοινό μυστικό είναι ότι τα τρία αδέρφια και εν συνεχεία τα 4 (μαζί με τον Άλεξ) θα θελήσουν να βρεθούν στην ίδια ομάδα στο ΝΒΑ ή στο ίδιο παρκέ.

Τα προσόντα που θυμίζουν Γιάννη και τα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης

O Κώστας Αντετοκούνμπο είναι μια περίπτωση ανάλογη με του Γιάννη. Είναι ένα θαύμα της φύσης (όχι στο σημείο που είναι ο σούπερ σταρ των Μπακς), αλλά έχει τρομακτικά προσόντα. Είναι 2.08 και μπορεί να αγωνιστεί από το «3» μέχρι και το «5» με ιδανική θέση να είναι αυτή του πάουερ φόργουορντ. Το γεγονός ότι είναι τρομερά αλτικός του δίνει τη δυνατότητα να έχει τρομερή έφεση στην άμυνα κόντρα σε οποιονδήποτε αντίπαλο.

Μπορεί να το αντιληφθεί κανένας αυτό από το ματσάρισμα με τον «γίγαντα» Μπόμπαν Μαριάνοβιτς στο φιλικό με τη Σερβία στο ΟΑΚΑ, όπου τον έπαιξε στα ίσια παρά το γεγονός ότι είναι 20 εκατοστά κοντύτερος. Όπως και όλη η οικογένεια Αντετοκούνμπο είναι ένας πολύ καλός μπλοκέρ και rim protector, έχοντας εντυπωσιακή ικανότητα και στο αμυντικό αλλά και στο επιθετικό ριμπάουντ. Ακόμα ο Κώστας μπορεί να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο και να τελειώσει τις φάσεις, ενώ είναι ένας παίκτης που μπορεί να κάνει τα πάντα μέσα στο ζωγραφιστό.

Ο Κώστας είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι που δούλεψε σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού του με τους Λέικερς, βελτιώθηκε, όμως έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας πολύ καλύτερος παίκτης. Σίγουρα έχει αδυναμίες, αλλά όχι χτυπητές. Θα πρέπει να γίνει καλύτερος στις βολές και στο σουτ από μέση ή μακρινή απόσταση γενικότερα, αλλά και να μοιράζει καλύτερα την μπάλα, όμως αν παίξει στην Ευρώπη, ο τρόπος παιχνιδιού θα τον βελτιώσει σε όλους τους τομείς.

Εφόσον εξελιχθεί σε μια ομάδα Euroleague και δουλευτεί σωστά, όντας φυσικά ενεργό μέλος τότε θα μπορούσε να γίνει ο… Greek Freak της Ευρώπης, αφού μιλάμε για έναν παίκτη με απίθανα προσόντα. Φέτος για παράδειγμα με τους Λέικερς μέτρησε 3.7 λεπτά παρουσίας στο παρκέ με 0.7 πόντους και 1.3 ριμπάουντ. Αγωνίστηκε ελάχιστα. Αν αυτό αλλάξει τότε θα δούμε και τις πραγματικές του δυνατότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν έγινε ντραφτ πριν 3 καλοκαίρια τον θεωρούσαν prospect που θα αγγίξει τα όρια του αδερφού του, που είναι ένας παίκτης παγκόσμιας κλάσης. Και κλείνοντας το πιο σημαντικό είναι ότι αν ο Κώστας πάει σε μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός που θα του δείξουν εμπιστοσύνη και θα του εγγυηθούν χρόνο συμμετοχής, τότε μοιάζει σίγουρο πως θα διαπρέψει. Όπως κάνει και με την Εθνική μέχρι στιγμής που ο Ρικ Πιτίνο τον εμπιστεύεται…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ