Ρέι Άλεν: Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως (pics, vids)

Ρέι Άλεν: Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως (pics, vids)

Καλοί σουτέρ στο NBA υπήρξαν πολλοί, κανένας όμως σαν τον Ρέι Άλεν. Το φονικό χέρι από το Μέρσεντ της Καλιφόρνια σήμερα γίνεται 46 ετών και to10.gr θυμάται μια ιστορία, που κατδεικνύει τη σχέση μεταξύ ρουτίνας και επιτυχίας.

Την τελευταία εξαετία το NBA ζει στον αστερισμό των Στεφ Κάρι και Κλέι Τόμπσον. Όμως μέχρι και λίγο πριν έρθουν οι δυο τους στο προσκήνιο, άπαντες χόρευαν στους ρυθμούς του Ρέι Άλεν, ενός παίκτη που ήταν απόλυτα δογματικός στην προπόνηση του για τα σουτ μακρινής απόστασης. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο πρώην προπονητής του Έρικ Σποέλστρα, ζώντας μάλιστα τον Σεπτέμβρη του 2012, σκηνές οι οποίες έμελλε να είναι μια γεύση από το πολύ κοντινό μέλλον.

Ήδη από την πρώτη προπόνηση της ομάδας με τον Άλεν άρτι αφιχθέντα από τους Μπόστον Σέλτικς, ο κόουτς Spo, διαπίστωσε ότι είχε να κάνει με έναν παίκτη τελείως διαφορετικό από τους άλλους. Το νέο μέλος των Χιτ, ήταν ξαπλωμένος, με την πλάτη στη μπασκέτα, και περίμενε.

Μόλις ένας εκ των βοηθών προπονητή σφύριξε, εκείνος έτρεξε γρήγορα με πίσω βήματα προς τη γωνία, σαν κάποιος να τον κυνηγούσε, και με μια κίνηση΄, χωρίς καν να κοιτάξει κάτω, έβαλε τα πόδια του μεταξύ πλάγιας γραμμής και γραμμής του τριπόντου. Ο χώρος ήταν ασφυκτικά μικρός, εκατοστά των χώριζαν από το να βρεθεί εκτός ορίων του γηπέδου. Αμέσως έπιασε μια πάσα και σηκώθηκε αμέσως για τρεις.

«Ο Πατ Ράιλι κι εγώ δημιουργήσαμε τόσες χαζές ασκήσεις ανά τα χρόνια, αλλά αυτό ήταν κάτι εντελώς νέο ακόμα και για μας»… θυμάται ο τεχνικός του Μαϊάμι.

Αφού τον είδε να εκτελεί το ίδιο πράγμα δεκάδες φορές, τον ρώτησε απορημένος:

«Μα τι στο καλό προσπαθείς να κάνεις εδώ τόση ώρα»;

Ο Άλεν απάντησε με την ηρεμία που τον χαρακτήριζε, διαλέγοντας πολύ προσεκτικά τις λέξεις που χρησιμοποίησε. Γυρνώντας τώρα πια πίσω το χρόνο θα μπορούσε μάλιστα κάποιος να πει ότι εκτός από καλός σουτέρ, ο τότε 37χρονος περιφερειακός, είχε και μαντικές ικανότητες. Απάντησε ως εξής:

«Επιθετικό ριμπάουντ. Ας πούμε ότι πέφτω κάτω μετά από lay up και χρειάζεται να τρέξω γρήγορα για τρίποντο από τη γωνία. Πρέπει να συνηθίσω από τώρα, να είμαι έτοιμος. Ποτέ δεν ξέρεις».

Συνέχισε να επαναλαμβάνει απαρεγκλίτως και με θρησκευτική ευλάβεια την ίδια άσκηση τις υπόλοιπες εβδομάδες. Εννέα μήνες μετά από εκείνη τη μέρα, ήρθε η στιγμή της απόλυτης δικαίωσης. Οι Χιτ βρίσκονται πίσω με 3-2 στη σειρά των τελικών με τους Σπερς κι απομένουν λίγα δευτερόλεπτα για να λήξει το έκτο ματς, το οποίο χάνουν με τρεις πόντους, 95-92. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς αστοχεί σε κρίσιμο ανοιχτό τρίποντο, όμως το σενάριο του Ρέι πήρε σάρκα και οστά. Ο Άλεν είδε τον Κρις Μπος να μάχεται και να παίρνει το επιθετικό ριμπάουντ.

Ήξερε ακριβώς τι να κάνει. Πίσω βήματα και σταμάτημα ακριβώς ανάμεσα στην πλάγια γραμμή και το τρίποντο, με ελάχιστο χώρο διαθέσιμο. Όλα με μια κίνηση χωρίς να κοιτάξει καθόλου κάτω. Σηκώθηκε για τρεις μπροστά στον Τόνι Πάρκερ. Τέλεια εκτέλεση και… «BANG» που είπε κι ο Μάικ Μπριν. Ισοφάριση σε 95-95. Με 5.2 δευτερόλεπτα στο ρολόι οι Σπερς δεν κατάφεραν να τελειώσουν το ματς. Το Μαϊάμι επέστρεψε από το θάνατο και πήρε το ματς στην παράταση με 103-100, στέλνοντας τη σειρά σε έβδομο παιχνίδι.

Δε σταμάτησαν όμως εκεί. Με αναπτερωμένο ηθικό από αυτή τη σωτήρια τρίποντη «βόμβα», άλωσαν την έδρα των «σπιρουνιών», ολοκληρώνοντας το θρίαμβο, κατακτώντας το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, επτά χρόνια μετά από εκείνο του 2006.

Εάν ο Ρέι Άλεν δεν είχε τέτοια προσήλωση, η ιστορία ενδέχεται να ήταν εντελώς διαφορετική. Χρόνια πολλά Ray-Ray.

Δείτε εδώ το clutch τρίποντο, από όλες τις γωνίες:

Κι εδώ μια συλλογή με τα καλύτερα τρίποντα της καριέρας του:

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ