Ποιος βάζει το χέρι του στη φωτιά για τον Κάιρι Ίρβινγκ;

Ποιος βάζει το χέρι του στη φωτιά για τον Κάιρι Ίρβινγκ;

Ο χαρισματικότερος combo guard του ΝΒΑ άλλαξε (ξανά) φανέλα, παίρνοντας θέση πλάι στον Λούκα Ντόντσιτς. Ποιος πιστεύει όμως στα αλήθεια ότι αυτό σημαίνει μόνο… μπάσκετ;

Κατά τον φιλόσοφο Μπέρτραντ Ράσελ: «Ένα από τα σημάδια επερχόμενου νευρικού κλονισμού είναι όταν πιστεύει κανείς ότι η δουλειά του είναι φοβερά σημαντική». Υπερβολικό ως αξίωμα, αλλά για να το διατύπωσε θα είχε σίγουρα τα επιχειρήματα του. Όντως υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν τη δουλειά τους πολύ περισσότερο στα σοβαρά από ότι θα έπρεπε. Υπάρχουν όμως και άλλοι που απλά δεν… νιώθουν.

Σκεφτείτε για παράδειγμα κάποιον που σε δώδεκα χρόνια καριέρας έχει φτάσει αισίως σε έσοδα 233.201.334 δολαρίων. Τον ίδιο που μόνο φέτος θα προσθέσει στον τραπεζικό του λογαριασμό 36.934.550 δολάρια. Και που παρά ταύτα σταθερά δεν του καίγεται καρφάκι. Τον εντοπίσατε; Αν ναι, τότε καλώς ορίσατε στον μυστηριώδη κόσμο του Κάιρι Ίρβινγκ που μόλις άνοιξε τις βαλίτσες του στο Ντάλας. Χαρές που θα κάνει ο Λούκα Ντόντσιτς

Ναι, από το βράδυ της Κυριακής είναι γεγονός. Το trade που αλλάζει για τα καλά το τοπίο στο φετινό πρωτάθλημα του NBA. Ο 31χρονος megastar από τη Βικτόρια της Μελβούρνης πήρε τις χάρες του από το Μπρούκλιν και τις μετέφερε στη γειτονιά των Μάβερικς που πολύ φτηνότερα από ότι θα περίμενε κανείς σχημάτισαν –τουλάχιστον στα χαρτιά- ένα από τα καλύτερα περιφερειακά δίδυμα στην ιστορία του μπάσκετ. Διότι ο Λούκα Ντόνσιτς (33,4 πον-8,9ριμπ-8.2ασίστ) θα έχει πλέον δίπλα του ίσως τον χαρισματικότερο combo guard του πρωταθλήματος (27,1πον-5,1ριμπ-5,3ασίστ) και αν οι δύο τους καταφέρουν να παίξουν με μια μπάλα τότε το αποτέλεσμα θα σημαίνει minimum: Ντάλας έτοιμο να διεκδικήσει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά από τα χρόνια του Ντιρκ Νοβίτσκι.

Ο πρώτος στην ιστορία

Για να γίνει αυτή η μετακίνηση καλύτερα αντιληπτή; Φτάνει η διαπίστωση του ESPN: Ο Ίρβινγκ έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του NBA που ανταλλάχθηκε μεσούσης της σεζόν ενώ είχε 25+ πόντους, 5+ ριμπάουντ και 5+ ασίστ. Μαζί με την ανταλλαγή ο έμπειρος γκαρντ θα πάρει και μπόνους δύο εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ έως τις 30 Ιουνίου οι Μάβερικς μπορούν να υπογράψουν πρόωρη διετή επέκταση με max αποδοχές που φτάνουν τα 78.6 εκατομμύρια δολάρια. Τα θέματα όμως είναι πολλά.

Πρώτον η… μπάλα που λέγαμε –αν και ο Ίρβινγκ έχει βρεθεί σε ολόκληρη την καριέρα του πλάι σε κάποιους από τους κορυφαίους του κόσμου με πρώτο και καλύτερο τον ΛεΜπρόν με τον οποίο κατέκτησαν το πρωτάθλημα του 2016 στα χρώματα των Καβαλίερς). Δεύτερον ότι ο Ίρβινγκ εξ αρχής δεν φάνηκε να πετάει τη σκούφια του για να παίξει στους Μάβερικς. Ήθελε να φύγει… χθες από το Μπρούκλιν αλλά για το Λος Άντζελες και δη για τους Λέικερς του ΛεΜπρον. Μπορεί να πείστηκε να βρεθεί στο Τέξας αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το καλοκαίρι σαν ελεύθερος δεν μπορεί να πάρει το καουμπόικο καπέλο του και να ταξιδέψει για άλλες Πολιτείες.

«Πιστεύω πως ο Κάιρι θα παίζει στους Λέικερς την επόμενη χρονιά. Πώς έβγαλα αυτό το συμπέρασμα; Ο Κάιρι θέλει ένα τετραετές ή πενταετές συμβόλαιο με μάξιμουμ απολαβές. Αν αυτός και οι Μάβερικς συμφωνήσουν, τότε θα μπορούσε να υπογράψει για πέντε χρόνια με απολαβές που φτάνουν τα 273 εκατομμύρια δολάρια. Ο Κάιρι όμως δεν ήθελε να μπει τώρα σε διαπραγματεύσεις”, ανέφερε στο σχόλιο του στην ιστοσελίδα «The Athletic» o Τζο Βάρντον μετά τη μετακίνηση του στο Ντάλας.

Θέλει άραγε να παίξει;

Και τρίτο και σημαντικότερο; Είναι το ίδιο το παιχνίδι. Γιατί ο Κάιρι γενικώς εδώ και χρόνια δεν είναι και πολύ… φανατικός του μπάσκετ. Λες και παίζει με το ζόρι. Σε τέτοιο βαθμό που πλέον εδώ και αρκετά χρόνια ένα μεγάλο μέρος του ΝΒΑ να του χρεώνει πως μονίμως ψάχνει μια δικαιολογία για να μην πατάει στο παρκέ. «Είναι ο πιο ραδιενεργός παίκτης σε ολόκληρο το ΝΒΑ. Δημιουργεί συνέχεια προβλήματα και δεν μπορείς να είσαι μαζί του πότε σίγουρος» είπε στο Athletic μια ανώνυμη πηγή από τα αποδυτήρια των Νετς που σχεδόν πανηγυρίζουν στην αποχώρηση του. Ίσως να υπερβάλει. Ίσως πάλι να λέει την αλήθεια για το Νο1 draft του 2011 που εδώ και χρόνια είναι ο Ίρβινγκ αλλά χωρίς να παίζει σαν τον Ίρβινγκ.

Παντού φασαρίες

Έκανε ολόκληρο χαμό για να αποχωρήσει από τους Σέλτικς (2019) στους οποίους έμεινε μόλις για δύο σεζόν μετά την εξαετία του στο Κλίβελαντ για τους Καβαλίερς. Έκανε τα ίδια και χειρότερα εδώ και ενάμιση χρόνια για να αποχωρήσει και από τους Νετς και ενώ πρώτα έπεισε και τον Κέβιν Ντουράντ να τον ακολουθήσει στο Μπρούκλιν για να σχηματίσουν μαζί ένα αχτύπητο δίδυμο. Δεν χρειάζεται άλλωστε να πάει κανείς μακριά.

Πέρσι επέλεξε να χάσει όλα τα εντός έδρας ματς του Μπρούκλιν, ακόμη και ένα μεγάλο μέρος του συμβολαίου του, αρκεί να μην συμμετάσχει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του covid. Και το καλοκαίρι έλεγε πως δεν θα συμμετάσχει στην προετοιμασία αν δεν του βρουν μια νέα ομάδα. Το ότι έφτασε Φλεβάρης για να φύγει μοιάζει με μικρό θαύμα…

Ένας τρελός είναι στη πόρτα

Μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο που δήλωσε με βεβαιότητα κάποια στιγμή ότι η Γη είναι επίπεδη στη media day του all star game του 2017 «Είναι όλα ακριβώς μπροστά στα μάτια μας. Σας το λέω. Μας λένε ψέματα. Δεν έχουμε καμία παραπάνω πληροφορία, πέρα από αυτές που μας αποκαλύπτουν». Και βέβαια για τον ίδιο που πριν από μερικούς μήνες –αρχές Νοέμβρη- έφερε ολόκληρο τον οργανισμό του ΝΒΑ στα όρια του με την… προώθηση μιας κινηματογραφικής ταινίας στο twitter («Hebrews to Negroes: Wake Up Black America») γεμάτη από αντισημιτικά σχόλια που ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι ο εβραϊκός λαός λάτρευε τον Σατανά και ήταν υπεύθυνος για την σκλαβιά του αφρικανικού λαού!

«Αν»

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μιλάμε για αυτόν τον ηλίθιο. Όταν είσαι τόσο σπουδαίος στο μπάσκετ όπως αυτός, τότε ο κόσμος ακούει αυτά που έχεις να πεις. Πλέον είναι αργά» σχολίασε εξοργισμένος εκείνες τις ημέρες ο Τσαρλς Μπαρκλεϊ. Στο ίδιο διάστημα οι φίλοι των Νετς γιούχαραν τον Ίρβινγκ από τις κερκίδες κάθε φορά που έπιανε τη μπάλα στα χέρια του. Το γυαλί είχε ραγίσει οριστικά. Αν μπορεί να… κολλήσει στο Ντάλας; Θα δείξει.

Το σίγουρο είναι ότι τα εκατομμύρια των φίλων του ΝΒΑ μόλις βρήκε την επόμενη αγαπημένη ιστορία του. Αν αυτή μείνει εντός των τεσσάρων γραμμών του παρκέ; Ίσως να βρήκαν και τους επόμενους πρωταθλητές σε μια σεζόν που ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία δεν υπάρχει ούτε ένα πραγματικά μεγάλο φαβορί σε Ανατολή και Δύση. Ποιος στα αλήθεια όμως μπορεί να βάλει το χέρι του στην φωτιά για «κύριε ελέησον»…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ