ΛεΜπρόν : Φόβος και τρόμος! (vids)

ΛεΜπρόν : Φόβος και τρόμος! (vids)

Οι Σέλτικς τα έκαναν όλα σωστά φέτος. Πολύ περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι έπαιζαν στα πλέι οφ με δύο κομβικές απουσίες, των Κάιρι Ίρβινγκ και Γκόρντον Χέιγουορντ. Έφτασαν στους τελικούς της Ανατολής, είχαν το πλεονέκτημα έδρας και έπαιξαν όπως έπρεπε για να περάσουν στους τελικούς. Αλλά με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς αντίπαλο, τίποτα από όλα αυτά […]

Οι Σέλτικς τα έκαναν όλα σωστά φέτος. Πολύ περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι έπαιζαν στα πλέι οφ με δύο κομβικές απουσίες, των Κάιρι Ίρβινγκ και Γκόρντον Χέιγουορντ. Έφτασαν στους τελικούς της Ανατολής, είχαν το πλεονέκτημα έδρας και έπαιξαν όπως έπρεπε για να περάσουν στους τελικούς. Αλλά με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς αντίπαλο, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αρκετό.

Δεν τον αποκαλούν τυχαία «βασιλιά». Θα μπορούσαν να τον αποκαλούν και «δυνάστη» ή «τύραννο». Όταν αποφασίσει να επιβάλει το δικό του νόμο, τίποτα και κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί. Τα επιτεύγματά του μιλούν από μόνα τους και σε αφήνουν με ανοικτό το στόμα.

Έχει ρεκόρ 6-2 σε Game 7 οποιασδήποτε σειράς πλέι οφ. Η τελευταία φορά που έχασε σε τέτοιο παιχνίδι ήταν το 2008 στη Βοστόνη. Έκτοτε μετρά 6 συνεχόμενες νίκες, οι δύο μάλιστα εκτός έδρας.

Ο μέσος όρος σκοραρίσματος στα Games 7 που έχει παίξει στην καριέρα του είναι 35 πόντοι. Όσους δηλαδή σκόραρε τη Δευτέρα τα ξημερώματα κόντρα στους Σέλτικς.

Το να επιστρέψεις από 0-2 σε βάρος σου σε μια σειρά επτά αγώνων και να νικήσεις έχει συμβεί συνολικά μόλις 20 φορές στην ιστορία του ΝΒΑ. Μόνος του ο ΛεΜπρόν το έχει πετύχει τρεις, με τελευταία τη φετινή κόντρα στους Σέλτικς!

Ολοκλήρωσε τη σειρά των τελικών της Ανατολής σκοράροντας 33,6π. κατά μέσο όρο. Στην πρώτη φάση κόντρα στους Πέισερς σκόραρε 34,4π. και στους ημιτελικούς κόντρα στους Ράπτορς 34. Από τότε που τα πλέι οφ γίνονται με 16 ομάδες μόλις άλλοι δύο παίκτες έχουν σημειώσει μέσους όρους σκοραρίσματος άνω των 30 πόντων στις τρεις σειρές που οδηγούν στους τελικούς. Ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Άλεν Άιβερσον.

Μετρά πλέον οκτώ συνεχόμενες παρουσίες σε τελικούς πλέι οφ. Κανείς άλλος στο ΝΒΑ δεν έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, εκτός από πέντε παίκτες των θρυλικών Σέλτικς της δεκαετίας του 1960. Και στα πρωταθλήματα των τεσσάρων πιο δημοφιλών σπορ στις ΗΠΑ (μπάσκετ, φούτμπολ, μπέιζμπολ, χόκεϊ), μόνο ένα ακόμα προηγούμενο υπάρχει. Επτά παίκτες της ομάδας χόκεϊ Μόντρεαλ Κανάντιενς έχουν επίσης οκτώ συνεχόμενες παρουσίες σε τελικούς πλέι οφ του NHL. Κανείς άλλος.

Αντοχή πέρα από τα όρια

Όμως τίποτα από όλα τα παραπάνω ούτε και όσα άλλα ρεκόρ σημείωσε ή θα σημειώσει στη συνέχεια δεν είναι αυτά που κάνουν ξεχωριστό τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, όσο η διάρκεια και η αντοχή του. Αντοχή που τείνει να γίνει εξωπραγματική.

Τη Δευτέρα τα ξημερώματα είχε απολογισμό 35 πόντων, 15 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 2 κοψιμάτων και 8 λαθών παίζοντας και στα 48 λεπτά του Game 7 με τους Σέλτικς. Στη διάρκεια των τελικών του 2015, τον είχαν ρωτήσει πόσα λεπτά θα μπορούσε να μείνει σε έναν αγώνα, όπου το διακύβευμα θα ήταν το πρωτάθλημα. Απάντησε:

«Σαράντα, 41, 42. Στην κανονική περίοδο μπορώ να παίξω και στα 48 λεπτά. Αλλά στα πλέι οφ, επειδή ακριβώς παίζω με υπερβολικά μεγάλη ένταση, θα κορόιδευα την ομάδα μου αν έλεγα ότι μπορώ να αγωνιστώ και στα 48 λεπτά. Νομίζω ότι αυτό είναι αδύνατο».

Τρία χρόνια μετά από εκείνη τη δήλωση έκανε το αδύνατο δυνατό. Έπαιξε και στα 48 λεπτά ενός Game 7 σειράς πλέι οφ για πρώτη φορά μετά από το 2006. Τότε ήταν 21 ετών και σήμερα 33! Τότε είχε παίξει 92 αγώνες σε όλη τη σεζόν, φέτος έχει φτάσει αισίως τους 100 και μάλιστα συνεχόμενους!

Θέλετε και το καλύτερο; Την Παρασκευή, στη διάρκεια του Game 6, ο Λάρι Νανς τον είχε χτυπήσει στο πόδι και πονούσε. Όλο το Σάββατο ήταν στο ξενοδοχείο στη Βοστόνη κι έκανε θεραπεία. Και την Κυριακή με πονεμένο πόδι τα σάρωσε όλα.

Αυτός είναι ο ΛεΜπρόν. Όσο μεγαλώνει, δεν γίνεται απλώς καλύτερος, αλλά και πιο ανθεκτικός, πιο δυνατός, πιο… τρομακτικός! Η δουλειά και τα χρήματα που επενδύει για να διατηρεί το σώμα του σε άριστη κατάσταση είναι πολλά κι έχουν παίξει προφανώς κρίσιμο ρόλο στην εικόνα που παρουσιάζει και είναι αντιστρόφως ανάλογη της αύξησης της ηλικίας του.

Είναι όμως και κάτι άλλο, πιο εσωτερικό, πιο μεταφυσικό αν θέλετε… Το περιγράφει εύστοχα ο Ρόχαν Ναντκάρνι του Sports Illustrated: «Στον 15ο χρόνο της καριέρας του ο ΛεΜπρόν έχει γίνει αναμφίβολα πιο τρομακτικός. Υπάρχει μια αίσθηση του αναπόφευκτου όταν έχεις απέναντί σου τον Τζέιμς, η οποία δεν υπήρχε στα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Πάντα ήταν clutch player ο ΛεΜπρόν, αλλά υπήρχε μια ανασφάλεια στο παιχνίδι του, που με τα χρόνια μοιάζει να έχει εξαφανιστεί. Δίχως να έχει άλλον σταρ δίπλα του – οι Καβαλίερς έπαιζαν χωρίς τον Κέβιν Λαβ στο Game 7 – ο Τζέιμς αισθάνεται πιο ελεύθερος να είναι ατομιστής. Και όσο πιο πολλά σηκώνει στους ώμους του, όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο, τόσο πιο καλά ανταποκρίνεται».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ