NBA : Μόνος του και όλοι τους (vids)

NBA : Μόνος του και όλοι τους (vids)

Ελληνική Α1 δεν έγινε ακόμα το ΝΒΑ για να έχει επί 13 συναπτά έτη το ίδιο ζευγάρι να διεκδικεί τον τίτλο στους τελικούς των πλέι οφ. Αλλά το ότι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και Κλίβελαντ Καβαλίερς θα μονομαχήσουν φέτος για 4η συνεχόμενη φορά για το δαχτυλίδι του πρωταθλητή, στους τελικούς που αρχίζουν σε λίγες ώρες στο […]

Ελληνική Α1 δεν έγινε ακόμα το ΝΒΑ για να έχει επί 13 συναπτά έτη το ίδιο ζευγάρι να διεκδικεί τον τίτλο στους τελικούς των πλέι οφ. Αλλά το ότι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και Κλίβελαντ Καβαλίερς θα μονομαχήσουν φέτος για 4η συνεχόμενη φορά για το δαχτυλίδι του πρωταθλητή, στους τελικούς που αρχίζουν σε λίγες ώρες στο Όκλαντ, είναι πια ένα θέμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πολλοί αναρωτιούνται: «Πάλι τα ίδια»; Κάποιοι άλλοι ανησυχούν: «Μήπως το πρωτάθλημα χάσει το ενδιαφέρον του όταν όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι διεκδικούν τον τίτλο»; Οι δημοσιογράφοι ετοιμάζουν καταιγισμό σχετικών ερωτήσεων προς τον κομισάριο του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, που παραθέτει λίγη ώρα πριν από την έναρξη των τελικών. Και γενικώς γίνεται ντόρος.

Οι αριθμοί, βεβαίως, λένε άλλα. Φέτος τους αγώνες του ΝΒΑ παρακολουθούσαν κατά μέσο όρο 17.987 θεατές, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά στην ιστορία της λίγκας. Η τηλεθέαση των φετινών ημιτελικών ήταν η υψηλότερη την τελευταία εξαετία και η δεύτερη πιο υψηλή τα τελευταία 16 χρόνια! Άρα για περιορισμό του ενδιαφέροντος και… βαρεμάρα των φιλάθλων μάλλον δεν μπορεί να μιλήσει κανείς.

Κι οι πρωταγωνιστές λένε άλλα. «Είναι υπέροχο το σετ παικτών που εμφανίζεται στα γήπεδα σε αυτούς τους τελικούς. Τέτοια παιχνίδια θέλει να παρακολουθεί ο κόσμος», λέει ο Κέβιν Ντουράντ και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς υπερθεματίζει: «Αν θέλεις να δεις άλλες ομάδες να παίζουν στους τελικούς, πρέπει κάποιοι να κερδίσουν εμάς και τους Ουόριορς. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια όλοι είχαν τις ευκαιρίες τους, αλλά κανείς δεν μας κέρδισε».

ΛεΜπρόν vs Big-4!

Οι φετινοί τελικοί έχουν ένα μεγάλο φαβορί κι ένα ισχυρό αουτσάιντερ. Οι Ουόριορς είναι το φαβορί. Όχι μόνο γιατί έχουν το πλεονέκτημα έδρας, αλλά και διότι είναι… περισσότεροι. Τετράδα σαν κι αυτήν που απαρτίζουν οι Κέβιν Ντουράντ, Στεφ Κάρι, Ντρέιμοντ Γκριν και Κλέι Τόμπσον δεν υπάρχει στο ΝΒΑ. Ο καθένας από μόνος του μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του την ομάδα. Και αποκλείεται στους τελικούς να βρεθούν και οι τέσσερις ντεφορμέ.

Από την άλλη υπάρχει ο ΛεΜπρόν. Μόνος του. Γιατί ο Κάιρι Ίρβινγκ έφυγε πέρυσι κι ο Κέβιν Λαβ είναι τραυματίας και αμφίβολος, τουλάχιστον για το Game 1. Θα πείτε τώρα: «Δεν μπορεί να κερδίσει μόνος του ο ΛεΜπρόν»; Μπορεί. Ειδικά με τα πλέι οφ που κάνει φέτος. Κάποιοι ισχυρίζονται πως είναι τα καλύτερα πλέι οφ που έχει κάνει ποτέ κανείς στην ιστορία του ΝΒΑ!

Γιατί; Διότι είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία που έχει μέσους όρους άνω των 30 πόντων, 8,5 ασίστ και 8,5 ριμπάουντ σε τουλάχιστον 15 αγώνες πλέι οφ μιας σεζόν!

Κι είναι αυτός που έφερε τους Καβαλίερς στον τελικό ξεπερνώντας τα εμπόδια που έβαλαν μπροστά τους κυρίως οι Πέισερς και οι Σέλτικς.

Αλλά θα αντέξει; Διότι δεν θα χρειαστεί να κάνει μόνο όσα κάνει στην επίθεση. Θα πρέπει να κυνηγά και τον Κέβιν Ντουράντ στην άμυνα. Ο Ντουράντ, θυμίζουμε, ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά στους περσινούς τελικούς, τους πρώτους της καριέρας του, αφού είχε μετακομίσει στο Όκλαντ το καλοκαίρι του 2016. Ο Ντουράντ είναι επίσης ένας παίκτης που σκοράρει στα φετινά πλέι οφ 29 πόντους ανά αγώνα με 48% στα σουτ εντός παιδιάς.

Προηγούνται οι Ουόριορς

Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και Κλίβελαντ Καβαλίερς πρόλαβαν μέσα σε τόσο λίγα χρόνια να γίνουν ένα από τα πιο συνηθισμένα ζευγάρια τελικών στην ιστορία του ΝΒΑ. Μονομαχούν φέτος για τέταρτη φορά κι αυτό τους κατατάσσει στην 4η θέση της σχετικής λίστας. Το all time classic ζευγάρι Σέλτικς – Λέικερς είναι φυσικά στην κορυφή με 12 αναμετρήσεις σε τελικούς. Ακολουθούν το Λέικερς – Σίξερς (6 αναμετρήσεις) και το Λέικερς – Νικς (5).

Οι Ουόριορς έχουν κερδίσει τους δύο από τους τρεις τελικούς που έχουν προηγηθεί. Το 2015 δεν είχαν ακόμα τον Κέβιν Ντουράντ στη σύνθεσή τους, αλλά και οι Καβαλίερς δεν είχαν τους τραυματίες Λαβ και Ίρβινγκ. Ο ΛεΜπρόν έπαιζε και τότε μόνος του και είχε καταφέρει μετά την ήττα στο πρώτο παιχνίδι, να φέρει δυο νίκες στο Κλίβελαντ, που προηγήθηκε μετά το τέλος του τρίτου τελικού με 2-1. Ήταν, ωστόσο, τότε που ο Στιβ Κερ έπαιξε με small ball, βάζοντας στην πεντάδα τον Ιγκουοντάλα αντί του Μπόγκουτ κι αυτή η στρατηγική απόφαση αποδείχθηκε καθοριστική. Οι Ουόριορς πήραν τρεις σερί νίκες και τον τίτλο με 4-2.

Το 2016 οι Ουόριορς έφτασαν μια ανάσα από το δαχτυλίδι όταν προηγήθηκαν με 3-1. Χρειάζονταν μόλις μία νίκη στα επόμενα τρία παιχνίδια, αλλά δεν την πήραν ποτέ, διότι το δίδυμο Τζέιμς-Ίρβινγκ πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Ισοφάρισαν 3-3 τη σειρά και στο Game 7 στο Όκλαντ ο μεν Τζέιμς έριξε μια τρομερή τάπα πάνω στον Ιγκουοντάλα, ο δε Ίρβινγκ έβαλε ένα μεγάλο τρίποντο λιγότερο από ένα λεπτό πριν από τη λήξη, με αποτέλεσμα οι Καβαλίερς να ολοκληρώσουν τη μεγάλη ανατροπή και να φέρουν στο Κλίβελαντ τον πρώτο τίτλο σε οποιοδήποτε ομαδικό επαγγελματικό σπορ μετά από 52 χρόνια.

Πέρυσι, με τον Κέβιν Ντουράντ διψασμένο για έναν τίτλο οι Ουόριορς είχαν προσθέσει ένα ακόμα υπερόπλο στο οπλοστάσιό τους και πήραν το δαχτυλίδι εύκολα. Προηγήθηκαν με 3-0 και μετά ούτε αυτός ο ΛεΜπρόν δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Η σειρά έληξε με ένα εύκολο 4-1 υπέρ της ομάδας του Γκόλντεν Στέιτ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ