Τζαμπάρ : «Ο G.O.A.T. δεν είναι Χαϊλάντερ»

Τζαμπάρ : «Ο G.O.A.T. δεν είναι Χαϊλάντερ»

Ποιος είναι ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών; Ο Μάικλ Τζόρνταν, λένε οι περισσότεροι. Τώρα τελευταία είναι αρκετοί αυτοί που θεωρούν ότι ο ΛεΜπρόν Τζέιμς τον ξεπέρασε. Τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ δεν τον βάζει κανείς στην κουβέντα. Κι όμως θα έπρεπε. Γιατί είναι ο μόνος παίκτης που εφηύρε κίνηση, η οποία χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. […]

Ποιος είναι ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών; Ο Μάικλ Τζόρνταν, λένε οι περισσότεροι. Τώρα τελευταία είναι αρκετοί αυτοί που θεωρούν ότι ο ΛεΜπρόν Τζέιμς τον ξεπέρασε. Τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ δεν τον βάζει κανείς στην κουβέντα. Κι όμως θα έπρεπε.

Γιατί είναι ο μόνος παίκτης που εφηύρε κίνηση, η οποία χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. Το sky-hook shot. Επιπλέον έχει πετύχει περισσότερα επιτεύγματα από καθέναν εκ των δύο. Υπήρξε έξι φορές πρωταθλητής, άλλες τόσες MVP, άλλες τόσες πρώτος σκόρερ, 19 φορές All Star, 15 φορές μέλος της καλύτερης πεντάδας και 11 φορές μέλος της καλύτερης αμυντικής πεντάδας. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αυτός ο G.O.A.T. Ο κορυφαίος όλων των εποχών.

Για τον ίδιο τον Καρίμ, πάντως, η συζήτηση αυτή είναι εντελώς ανούσια. Και το εξηγεί με τρόπο πειστικό μιλώντας στο undefeated.com: «Αυτή η κουβέντα είναι διασκεδαστική όταν κάθεσαι στο τραπέζι και περιμένεις να σου σερβίρουν την πίτσα. Αλλά είναι ανάλογου επίπεδου με μια κουβέντα που μπορεί να γίνει σχετικά με ποια σούπερ δύναμη προτιμάς: να πετάς ή να είσαι αόρατος; Είτε με βάζουν σε αυτή τη λίστα είτε όχι, δεν έχει καμία σημασία. Έδωσα τα πάντα όταν έπαιξα και βοήθησα τους συμπαίκτες μου. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πήρα μαζί μου όταν σταμάτησα.

Ο λόγος που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως ο G.O.A.T. είναι επειδή κάθε παίκτης αγωνίζεται υπό μοναδικές περιστάσεις. Παίξαμε σε διαφορετικές θέσεις, με διαφορετικούς κανονισμούς, με διαφορετικούς συμπαίκτες, με διαφορετικούς προπονητές. Κάθε παίκτης πρέπει να προσαρμόζεται στις περιστάσεις και να βρίσκει τρόπο να διακρίνεται. Ο G.O.A.T. δεν είναι Χάιλαντερ. Μπορεί να υπάρξουν περισσότεροι από ένας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ