Ατζέντηδες στα πανεπιστήμια!

Ατζέντηδες στα πανεπιστήμια!

Το NCAA βάζει νερό στο κρασί του και επιτρέπει σε φοιτητές-αθλητές να προσλαμβάνουν ατζέντη χωρίς να χάνουν το δικαίωμα φοίτησης στο πανεπιστήμιο. Μεταξύ άλλων...

Η σχέση του φοιτητή-αθλητή με οτιδήποτε σχετικό με τον επαγγελματικό αθλητισμό εθεωρείτο μέχρι πρότινος… ύβρις. Το NCAA την απαγόρευε δια ροπάλου. Δεν επέτρεπε ούτε ένα συμβολικό δώρο όχι μόνο προς τον αθλητή, αλλά και προς την οικογένειά του. Έχουν χαθεί υποτροφίες για τέτοιους λόγους.

Όμως οι καιροί αλλάζουν. Και καθώς το ρεύμα των πρόωρων μεταπηδήσεων προς το ΝΒΑ και το επαγγελματικό μπάσκετ γενικότερα δεν μπορεί να ανακοπεί, το NCAA αποφάσισε να βάλει νερό στο κρασί του. Να κάνει τουλάχιστον αυτή τη μεταπήδηση πιο ομαλή και ταυτόχρονα να δώσει κίνητρο ώστε οι φοιτητές να πάρουν κάποια στιγμή το πτυχίο τους.

Προχωρά λοιπόν σε ορισμένες αλλαγές στους κανονισμούς του, που μπορούν να χαρακτηριστούν ριζοσπαστικές. Ειδικά η δυνατότητα που δίνεται πια στους πρωτοκλασάτους φοιτητές-αθλητές να προσλαμβάνουν ατζέντη! Πράγμα αδιανόητο τα προηγούμενα χρόνια.

Ας δούμε, όμως, ποιες είναι αυτές οι αλλαγές:

-Οι αθλητές των γυμνασίων μπορούν να κάνουν περισσότερες επίσημες επισκέψεις σε πανεπιστήμια (είναι οι επισκέψεις που χρηματοδοτούνται πλήρως από τα πανεπιστήμια) προκειμένου να διευκολυνθούν στην επιλογή τους. Τέτοιες επισκέψεις θα μπορούν να γίνονται από την τρίτη τους χρονιά στο γυμνάσιο.

-Οι πιο καλοί απόφοιτοι γυμνασίων και οι κορυφαίοι κολεγιακοί παίκτες θα μπορούν να προσλαμβάνουν ατζέντη, που θα τους βοηθά με πληροφορίες για το επαγγελματικό μπάσκετ και πώς μπορούν να γίνουν επαγγελματίες. Αυτοί οι ατζέντηδες θα πρέπει να έχουν λάβει ειδική πιστοποίηση από το NCAA.

-Οι φοιτητές-αθλητές θα μπορούν να πάρουν μέρος στο ντραφτ του ΝΒΑ κι αν δεν επιλεγούν, θα μπορούν να επιστρέψουν στο πανεπιστήμιο, εκτός κι αν το ΝΒΑ ή η Ένωση Παικτών αποφασίσουν διαφορετικά στο μέλλον. Αυτό που ισχύει τώρα είναι ότι οι φοιτητές-αθλητές μπορούν να δηλώσουν μεν συμμετοχή στο ντραφτ και να πάρουν μέρος στο ΝΒΑ combine, αλλά μέχρι και 10 μέρες μετά το combine θα πρέπει να έχουν αποσύρει την υποψηφιότητά τους, αν θέλουν να επιστρέψουν στο πανεπιστήμιο.

-Τα πανεπιστήμια της πρώτης κατηγορίας του NCAA θα υποχρεώνονται να πληρώνουν τα δίδακτρα και τα βιβλία των αθλητών που άφησαν το σχολείο και αργότερα επέστρεψαν σε αυτό για να πάρουν το πτυχίο τους. Κι αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν αυτά τα έξοδα, το NCAA θα φτιάξει ένα ταμείο για να τα βοηθήσει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ