Αυτό που βλέπεις και αυτό που… σκέφτεσαι

Αυτό που βλέπεις και αυτό που… σκέφτεσαι

Η μεγάλη αξία του τρίποντου στο σύγχρονο μπάσκετ, η τάση για τα σουτ μέσης απόστασης και ένα… ζευγάρι βολές. Ένα quiz για δύσκολους λύτες

Η αγαπημένη σας ομάδα χρειάζεται πάση θυσία σκορ στην επόμενη επίθεση. Έχετε τις εξής τρεις επιλογές:

1) Ένα ζευγάρι ελεύθερες βολές από τον guard των Sixers, Ben Simmons.

2) Ένα σουτ τριών πόντων από τον guard των Knicks, Tim Hardaway Jr.

3) Ένα σουτ από μέση απόσταση (midrange) από τον forward των Celtics, Jason Tatum.

Τι θα επιλέξετε; Αρχικά ας συμβουλευτούμε την στατιστική.

1) Ένα από τα στοιχεία που στιγμάτισαν την κατά τα άλλα εξαιρετική πρώτη χρονιά του Ben Simmons στο ΝΒΑ, ήταν η απόδοση του από την γραμμή των ελεύθερων βολών. Παρά το γεγονός πως εκτελούσε 4,2 βολές ανά αγώνα (341 σε 81 παιχνίδια) το ποσοστό του ήταν απογοητευτικό: μόλις 56%

2) Ο guard της Νέας Υόρκης αποτελεί έναν μάλλον μέτριο σουτέρ τριών πόντων, όπως άλλωστε μαρτυρά και το ποσοστό του: 31,7%. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν φάνηκε να τον απασχολεί καθόλου. Πέρσι μέτρησε 7,2 τρίποντα ανά αγώνα και συνολικά 408 σε 57 παιχνίδια.

3) Το σουτ από μέση απόσταση (4-5 μέτρα) είναι ένα από τα δυνατότερα σημεία στο παιχνίδι του Jason Tatum. Την χρονιά που μας πέρασε εκτέλεσε 213 τέτοια σουτ με ποσοστό 43,7%.

Με μια πρώτη ανάγνωση η τρίτη επιλογή μοιάζει και η πιο ασφαλής έτσι δεν είναι; Ας μην είμαστε όμως βιαστικοί. Για να απαντήσουμε στην ερώτηση θα χρησιμοποιήσουμε την βοήθεια των μαθηματικών και πιο ειδικά τον τύπο ‘’πόντοι ανά σουτ’’ (Points Per Shot = PPS).

PPS = Points/FGA

Ο παραπάνω τύπος υπολογίζει τους πόντους που παράγει ένας μπασκετμπολίστας, σε σχέση πάντα με τον αριθμό των σουτ που εκτέλεσε (FGA = Field Goal Attempts). Για δική μας ευκολία ας υποθέσουμε πως στην περίπτωση μας, μία ελεύθερη βολή αντιστοιχεί με ένα οποιοδήποτε κανονικό σουτ. Ρίξτε μια ματιά στον πίνακα που ακολουθεί.

Υπάρχει λόγος που το σουτ από μέση απόσταση (midrange) θεωρείται το πιο αναποτελεσματικό στο σύγχρονο μπάσκετ. Δεν είναι τυχαίο πως το σύνολο σχεδόν των ομάδων το χρησιμοποιεί ολοένα και λιγότερο. Το 43,7% του Tatum μπορεί να φαίνεται υψηλό όμως στην πραγματικότητα δεν είναι αρκετό, καθώς τελικά το σουτ ισοδυναμεί με μόλις δύο πόντους.

Η (μεγάλη) αξία του τρίποντου αποτελεί ένα από τα πιο καυτά θέματα συζήτησης των τελευταίων χρόνων. Ειδικά στην Αμερική το φαινόμενο έχει αρχίσει να παίρνει την μορφή χιονοστιβάδας, με τις προσπάθειες πίσω από το τόξο να αυξάνονται σταθερά κάθε σεζόν. Όπως είδαμε οι επιδόσεις του Tim Hardaway Jr από το εν λόγω σημείο του γηπέδου δεν είναι ακριβώς αξιοζήλευτες. Παρόλα αυτά οι δικές του προσπάθειες παραμένουν πιο αποδοτικές από εκείνες του Tatum, κυρίως λόγω του ενός έξτρα πόντου που δυνητικά μπορεί να παραχθεί. Ταυτόχρονα βέβαια κανείς από τους δυο δεν κατορθώνει να πλησιάσει τον Simmons, παρά το πολύ κακό ποσοστό του τελευταίου.

Συνηθίζουμε να κουβεντιάζουμε τόσο πολύ για την σημασία του τρίποντου, που καμιά φορά ξεχνάμε πως ο καλύτερος τρόπος για να σκοράρεις είναι ένα ταξίδι στην γραμμή της φιλανθρωπίας. Κάποια πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ. Ο Ben Simmons είναι η σωστή απάντηση.

ΥΓ. Υπάρχουν φυσικά πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να μετρήσει κανείς την αποτελεσματικότητα ενός παίκτη. Αυτή όμως είναι μια κουβέντα για κάποιο μελλοντικό κείμενο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ