Η αβάσταχτη ελαφρότητα των ανταλλαγών

Η αβάσταχτη ελαφρότητα των ανταλλαγών

Tom Thibodeau: άγγελος ή δαίμονας; Τα πεπραγμένα του στον πάγκο των Timberwolves και το αντίκτυπο της ανταλλαγής του Butler.

Ο Tom Thibodeau είναι μια παράξενη περίπτωση προπονητή. Στην Αμερική είναι ξακουστός για την ικανότητα του να κατασκευάζει αμυντικά τέρατα που κυριολεκτικά στραγγαλίζουν τους αντιπάλους. Σκεφτείτε μόνο πως ο πιο συχνός ίσως τρόπος αναχαίτισης του pick n roll στο παγκόσμιο μπάσκετ (το γνωστό ICE), αποτελεί δική του έμπνευση. Η επίθεση βέβαια είναι μια άλλη ιστορία. Όπως μια άλλη ιστορία αποτελεί και το γεγονός πως ανέκαθεν συνήθιζε να χρησιμοποιεί υπερβολικά κλειστά rotation. Αρκετοί παίκτες με τους οποίους έχει συνεργαστεί εμφανίζονταν σταθερά στις πρώτες θέσεις της λίστας ‘’λεπτά ανά αγώνα’’ στο ΝΒΑ, ενώ κάποιοι αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα τραυματισμών – κυρίαρχα λόγω της μεγάλης κόπωσης – που τους ακολουθούν μέχρι σήμερα (Rose, Noah, Deng).

Όταν το 2016 οι Timberwolves ανακοίνωσαν την πρόσληψη του (στο διπλό πόστο του προπονητή/GM), δεν ήμουν καθόλου σίγουρος για το πόσο θα μπορούσε ένας άνθρωπος με την ιδιοσυγκρασία και τις old school μεθόδους του να ταιριάξει πνευματικά με τους αθλητές που υπήρχαν εκείνη την εποχή στο ρόστερ. Βλέπετε ο οργανισμός της Minnesota προσπαθούσε για χρόνια να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο μέσα από το draft, επενδύοντας σε ταλαντούχους μεν αλλά άπειρους και μικρούς σε ηλικία μπασκετμπολίστες. Είναι μια εξαιρετικά επίπονη μέθοδος που απαιτεί υπομονή, χρόνο και αρκετές σεζόν με περισσότερες ήττες παρά νίκες. Στο μυαλό των ιδιοκτητών του franchise ο Thibs θα μπορούσε δυνητικά να λειτουργήσει σαν δάσκαλος, οδηγώντας τους Λύκους στα μεγάλα σαλόνια των playoffs και στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Ο πρωταγωνιστής μας όμως δεν μπορούσε να περιμένει τα νεαρά λυκόπουλα να μεγαλώσουν. Άλλωστε ποτέ δεν φημιζόταν ούτε για την υπομονή, ούτε για την διαλλακτικότητα του. Έτσι λοιπόν στη δεύτερη μόλις σεζόν του στον πάγκο, αποφάσισε να επέμβει ανταλλάσοντας τρεις από τους νεαρούς του παίκτες (Dunn, Lavine, Markannen) με τον Jimmy Butler. Η ιδέα ήταν απλή: ο Butler θα λειτουργούσε ως καταλύτης ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της ανοικοδόμησης. Το ρίσκο βέβαια παρέμενε μεγάλο.

Το ρίσκο των ανταλλαγών

Ας εξετάσουμε λίγο πιο αναλυτικά την συγκεκριμένη ανταλλαγή. Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να προκύψει; Με άλλα λόγια, υπάρχει μια στιβαρή αλληλουχία σκέψης που να την δικαιολογεί;

Α) Το καλό σενάριο. Οι Wolves εξασφαλίζουν την συμμετοχή τους στην postseason. Πράγματι ο στόχος επετεύχθη. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Τι γίνεται μετά; Η ομάδα μοιάζει να έχει ταβάνι αυστηρά τον πρώτο γύρο των playoffs, ενώ ταυτόχρονα η ανταλλαγή περιόρισε σημαντικά τις διαθέσιμες επιλογές της. Ο νεανικός κορμός και το μέλλον της αγέλης θυσιάστηκε στο βωμό μιας εφήμερης επιτυχίας, η οποία δεν είναι ικανή από μόνη της να οδηγήσει τον οργανισμό στην επόμενη μέρα.

Β) Το κακό σενάριο. Σε γενικές γραμμές αυτό που παρακολουθούμε να εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες. Ο Butler απαίτησε να αποχωρήσει, καθώς οι σχέσεις με τους συναδέλφους του έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Μόνο που εδώ ανακύπτει ένα διαφορετικής φύσεως ζήτημα. Η υπόλοιπη λίγκα γνωρίζει ακριβώς τι έχει συμβεί. Γνωρίζει πως ο αθλητής αποτελεί ουσιαστικά ξένο σώμα στη Minnesota, πως δεσμεύτηκε να υπογράψει μακροπρόθεσμα αποκλειστικά σε τρεις ομάδες (Nets, Knicks, Clippers) και τέλος, πως το συμβόλαιο του εκπνέει το 2019. Με αυτά τα δεδομένα ποιος θα ρισκάρει να τον αποκτήσει φέτος με ανταλλαγή, από την στιγμή που το επόμενο καλοκαίρι μένει ελεύθερος; Μάλλον κανένας. Υπό αυτές τις συνθήκες, το ενδεχόμενο η ομάδα να μείνει ξανά εκτός playoffs δεν φαντάζει απίθανο.

Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και η υπομονή αποτελούν δύο απαραίτητες αρετές για κάθε άνθρωπο που φιλοδοξεί να λαμβάνει σταθερά τις κατάλληλες αποφάσεις σε οποιοδήποτε επαγγελματικό κλάδο. Πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε στην πιο ανταγωνιστική λίγκα του κόσμου. Οι Timberwolves χρειάζονται επειγόντως διοικητικές αλλαγές. Η πρόσληψη ενός καινούριου GM, ο οποίος θα φέρει φρέσκες ιδέες και όραμα στον οργανισμό μοιάζει επιβεβλημένη. Η σεζόν που έρχεται αναμένεται δύσκολη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ