
Οι ξένοι κατακλύζουν το ΝΒΑ - Για όγδοη διαδοχική χρονιά οι υποψήφιοι για τον τίτλο του MVP δεν είναι από τις ΗΠΑ
Η δράση στο NBA κορυφώνεται, τα playoffs έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες, με τις ομάδες να μονομαχούν έχοντας ως μοναδικό στόχο να φτάσoυν ως το τέλος της διαδρομής και στην πολυπόθητη στέψη στην καλύτερη λίγκα μπάσκετ στον κόσμο.
Πέρα από το ποια ομάδα θα αναδειχθεί πρωταθλήτρια τη φετινή σεζόν, τα βλέμματα είναι στραμμένα και στους υποψήφιους για τα βραβεία στο NBA, εκεί όπου για όγδοη σερί χρονιά τον τίτλο του MVP διεκδικούν οι… ξένοι της λίγκας.
Υποψήφιοι για MVP τη φετινή σεζόν είναι ο Καναδός, Σάι Γκίλτζιους Αλεξάντερ, ο Σέρβος, Νίκολα Γιόκιτς και ο Γάλλος, Βίκτορ Γουεμπανιάμα.
The 2025-26 Finalists for Kia NBA Most Valuable Player.
Shai Gilgeous-Alexander
Nikola Jokić
Victor Wembanyama pic.twitter.com/Gy5UcInp6h— NBA (@NBA) April 19, 2026
Από τη σεζόν 2018-19 μέχρι σήμερα κανένας Αμερικανός δεν έχει στεφθεί MVP στο NBA
Από τη σεζόν 2018-19 όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κατέκτησε το βραβείο του MVP μέχρι και σήμερα, κανένας Αμερικανός παίκτης δεν έχει αναδειχθεί ως ο πολυτιμότερος του NBA.
Μέσα σε αυτή την οκταετία, ο Νίκολα Γιόκιτς έκανε… πάταγο, αφού ο Σέρβος αστέρας κατέκτησε το βραβείο του MVP, τρεις φορές, ενώ κι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο απέσπασε αυτή τη σπουδαία διάκριση για δύο σερί χρονιές (2018-2019, 2019-2020).
Την περυσινή σεζόν. ήταν η σειρά του SGA να «λάμψει» με τον 26χρονο γκαρντ να γίνεται μόλις ο δεύτερος Καναδός, που κατακτά τον τίτλο του MVP μετά τον Στιβ Νας και διεκδικεί εφέτος, για δεύτερη διαδοχική χρονιά το πολύτιμο βραβείο.
Όλα αυτά σε μία χρονιά που ενώ το NBA αναζητά τον επόμενο Αμερικανό αστέρα, οι ξένοι κατακλύζουν τη λίγκα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η διοργανώτρια αρχή, πλέον υπάρχουν 135 ξένοι παίκτες, οι οποίοι κατάγονται από 43 διαφορετικές χώρες, σε έξι Ηπείρους! Αυτή μάλιστα είναι η 12η σερί σεζόν που βρίσκονται στο πρωτάθλημα 100+ αλλοδαποί και η 5η σερί με 120+ αθλητές.
Η σχετική λίστα με τους MVP την τελευταία οκταετία
2018–19: Γιάννης Αντετοκούνμπο, Μπακς / ΕΛΛΑΔΑ
2019–20: Γιάννης Αντετοκούνμπο, Μπακς / ΕΛΛΑΔΑ
2020–21: Νίκολα Γιόκιτς, Νάγκετς / ΣΕΡΒΙΑ
2021–22: Νίκολα Γιόκιτς, Νάγκετς / ΣΕΡΒΙΑ
2022–23: Τζοέλ Εμπίντ, Σίξερς / ΚΑΜΕΡΟΥΝ
2023–24: Νίκολα Γιόκιτς, Νάγκετς / ΣΕΡΒΙΑ
2024-25: Σέι Γκίλτζιους Αλεξάντερ / ΚΑΝΑΔΑΣ



















