Ο Τεξ Γουίντερ «έφυγε» και το παγκόσμιο μπάσκετ θρηνεί

Ο Τεξ Γουίντερ «έφυγε» και το παγκόσμιο μπάσκετ θρηνεί

Σε πένθος βυθίστηκε ο κόσμος του ΝΒΑ στην είδηση του θανάτου του θρυλικού δάσκαλου

Έναν από τους πρωτεργάτες του έχασε το σύγχρονο μπάσκετ, καθώς το «δεξί χέρι» του Φιλ Τζάκσον και ιδρυτής της περίφημης τριγωνικής επίθεσης, Τεξ Γουίντερ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Ο Αμερικάνος τεχνικός υπήρξε ένας από τους μεγάλους δασκάλους του μοναδικού Μάικλ Τζόρνταν, ενώ χάρη στο επαναστατικό σύστημα της τριγωνικής επίθεσης το οποίο εφάρμοσε, οι ομάδες στις οποίες συνυπήρξε με τον Τζάκσον σάρωσαν τα πάντα τις δεκαετίες του 90′ και του 00′.

Ο απολογισμός των 9 πρωταθλημάτων σε 19 χρόνια ως βοηθός προπονητή και άλλων 2 ως ειδικός σύμβουλος μιλούν από μόνα τους για τη συνεισφορά του, καθώς και την επανάσταση που έφερε στο άθλημα.

Η συνεργασία με το δίδυμο Τζάκσον-Τζόρνταν

Στα τέλη της δεκαετία του 80′ η μεγάλη τιτανομαχία των Λος Άντζελες Λέικερς με τους Μπόστον Σέλτικς είχε αρχίσει να καταλαγιάζει, με τους Ντίτροιτ Πίστονς του Αζάια Τόμας να έρχονται στο προσκήνιο. Στην Ανατολή μια μέτρια ομάδα των Σικάγο Μπουλς οδηγούμενη από τον ρούκι τεχνικό, Φιλ Τζάκσον και τον βοηθό του, Τεξ Γουίντερ, θα γνωρίσει δύο φορές την ήττα στους τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας το 1989 και 1990 από τους αμυντικούς και ιδιαίτερα σκληρούς στο παιχνίδι τους Πίστονς.

Αν και ο νεαρός τότε Μάικλ Τζόρνταν είναι αναμφισβήτητα ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας στον κόσμο, ωστόσο το παιχνίδι επαφών των σαφώς εμπειρότερων «Bad Boy» Πίστονς δεν του επιτρέπουν να αναδιπλώσει πλήρως το ταλέντο του και να οδηγήσει την ομάδα του για πρώτη φορά στους Τελικούς.

Βλέποντας τους λεγόμενους «Jordan Rules» του Τσακ Ντάλι, ο Τεξ Ουίντερ σκέφτηκε να αλλάξει το επιθετικό πλάνο της ομάδας του, ούτως ώστε οι Μπουλς να κάνουν το βήμα «παραπάνω» και να περάσουν το εμπόδιο των Πίστονς.

Μέσω της τριγωνικής επίθεσης ο Γουίντερ κατάφερνε να παίρνει τα μέγιστα από την ατομική ικανότητα του Τζόρνταν (ο οποίος αναδείχθηκε MVP), σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του Σκότι Πίπεν οδήγησαν τους Μπουλς στο κορυφαίο ρεκόρ για το 1990-91 στον ΝΒΑ με 61 νίκες. Στον τελικό της Ανατολικής περιφέρειας οι «ταύροι» θα ρίξουν «σκούπα» στους Πίστονς και θα φτάσουν στους πολυπόθητους Τελικούς, όπου και τελικά θα κατακτήσουν το πρωτάθλημα.

Η ιστορία επαναλήφθηκε τις επόμενες δύο χρονιές, με τους Μπουλς να κατακτούν άλλα δύο πρωταθλήματα και να κάνουν το threepeat, ενώ από το 1996 μέχρι το 1998 το Σικάγο θα έκανε ξανά το threepeat, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την επανάσταση που έφερε η συγκεκριμένη τακτική στο μπάσκετ.

Μεταπήδηση στους Λέικερς και η είσοδος στο Hall of Fame

Το δίδυμο Γουίντερ-Τζάκσον συνεχίστηκε μετά από έναν χρόνο απουσίας από τα παρκέ στο Λός Άντζελες και τους Λέικερς. Έχοντας πάλι την τριγωνική επίθεση ως βασικό πλάνο και τους Σακιλ Ο’Νιλ και Κόμπι Μπράιαντ στην ομάδα, το τρίτο threepeat των δύο προπονητών σημειώθηκε την περίοδο 2000-02.

Το 2008 μετά τους χαμένους τελικούς απέναντι στους Μπόστον Σέλτικς θα αποσυρθεί από τους πάγκους, παραμένοντας ωστόσο σε πόστο ειδικού συμβούλου. Τα δύο επόμενα χρόνια υπό την καθοδήγηση του Τζάκσον και το δίδυμο Μπράιαντ-Γκασόλ οι Λέικερς θα κατακτήσουν ακόμα δύο πρωταθλήματα, έχοντας πάλι ως γνώμονα το πλέον θρυλικό σύστημα.

Η γρήγορη κίνηση των παικτών και της μπάλας έκαναν το σύστημα σχεδόν αδύνατο να αμυνθεί αποτελεσματικά, ενώ σε συνδυασμό με το πλούσιο ταλέντο που υπήρχε στη διάθεση των δύο προπονητών η επιτυχία του ήταν αναπόφευκτη.

 

Πολλοί επιχείρησαν να αντιγράψουν τις τακτικές του, ωστόσο με περιορισμένη επιτυχία καθώς κανείς δεν γνώριζε το παιχνίδι όπως ο ίδιος

Το 2011 εντάσσεται στο Hall of Fame, με την προσφορά του στο άθλημα να αναγνωρίζεται και να παίρνει τη θέση που του αξίζει στο Πάνθεον του μπάσκετ.

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε τη λύπη στον κόσμο του NBA, με πολλούς παίκτες και συνεργάτες του Γουίντερ να εκφράζουν τη θλίψη τους.

Οι Σκότι Πίπεν, Σακίλ Ο’Νιλ, Κόμπι Μπράιαντ καθώς και ο κομισάριος του NBA, Άνταμ Σίλβερ ήταν μερικοί μεταξύ άλλων που έστειλαν το δικό τους μήνυμα για τον πιονιέρο του σύγχρονου παιχνιδιού, ο οποίος «έφυγε» και άφησε το μπάσκετ φτωχότερο.

«Χωρίς τον Τεξ μπορεί να μην είχαμε κατακτήσει ποτέ τίτλο. Μπορεί να είχαμε τον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών, αλλά ήταν η γνώση του Γουίντερ που μας επέτρεπε να περνάμε τις άμυνες» ανέφερε ο Σκότι Πίπεν.

https://twitter.com/ScottiePippen/status/1050226600858607616

«Ο Τέξ είναι ένας από τους δύο ανθρώπους που με πήγαν στο επόμενο επίπεδο» δήλωσε ο Σακίλ Ο’Νιλ. «Σημαίνει πολλά για την καριέρα μου, καθώς χωρίς αυτόν δεν θα είχα κατακτήσει ποτέ τρία πρωταθλήματα με τους Λέικερς».

«Μπορούσε πάντα να βρει τη λύση σε κάποιο πρόβλημα και να μας οδηγήσει σε ένα πρωτάθλημα» είπε το έτερο (μπασκετικό) μισό του Γουίντερ, Φιλ Τζάκσον.

https://twitter.com/chicagobulls/status/1050432852821770242

«Ήταν ένας από τους καλύτερους καθηγητές του παιχνιδιού» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρώην παίκτης και νυν εκτελεστικός διευθυντής των Σικάγο Μπουλς, Τζόν Πάξον.

https://twitter.com/chicagobulls/status/1050443328301412352

«O μέντορας μου. Μου έμαθε πως να διαβάζω κάθε λεπτομέρεια. Ήταν μια πραγματική ιδιοφυΐα. Θα μου λείψεις Τεξ. Σε ευχαριστώ. Δεν θα ήμουν ποτέ εδώ που είμαι σήμερα χωρίς εσένα, αναπαύσου εν ειρήνη» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Κόμπι Μπράιαντ.

https://twitter.com/kobebryant/status/1050248033332416512

«Ο Τεξ οδήγησε την ομάδα μας σε 4 πρωταθλήματα και ήταν μέντορας για πολλούς σπουδαίους παίκτες και προπονητές μας. Εκτός από σπουδαίος προπονητής ήταν και ένας υπέροχος άνθρωπος ο οποίος θα μας λείψει» έβγαλαν σε ανακοίνωση τους οι Λος Άντζελες Λέικερς

https://twitter.com/Lakers/status/1050223718536904704

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ