Ωδή στον Νίκολα Τζόκιτς (vid)

Ωδή στον Νίκολα Τζόκιτς (vid)

Η νέα φοβερή παράσταση του Σέρβου αρτίστα.

Οι Denver Nuggets βρίσκονται σε ένα από τα καλύτερα φεγγάρια της σύγχρονης ιστορίας τους, επιβεβαιώνοντας τις καλοκαιρινές προβλέψεις αρκετών αναλυτών σχετικά με την ποιότητα της ομάδας τους. Ο νεανικός, ταλαντούχος κορμός τους συνεχίζει να βελτιώνεται με αμείωτους ρυθμούς – οι βετεράνοι του ρόστερ, προσφέρουν συμμετέχουν ενεργά στην συλλογική προσπάθεια.

Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στα μετόπισθεν, φαίνεται πως πλέον ανήκουν στο παρελθόν. Διαθέτουν φέτος την τρίτη καλύτερη άμυνα του ΝΒΑ (DefRtg=103,5) , ενώ κατά την διάρκεια του επιμέρους σερί 6 νικών που διανύουν, αναγκάζουν τους αντιπάλους να σουτάρουν μόλις με 24,1% από την γραμμή των τριών πόντων. Στο ίδιο διάστημα κερδίζουν τα παιχνίδια τους με μέση διαφορά 14 πόντων. Πολύ λογικά λοιπόν, στρογγυλοκάθονται στην κορυφή της Δυτικής περιφέρειας με ρεκόρ 16-7. Καλή φάση.

Στο επίκεντρο βέβαια όλων αυτών, συναντάμε τον Σέρβο αρτίστα των παρκέ που ακούει στο όνομα Nikola Jokic. Οι εκπληκτικές του εμφανίσεις οδηγούν μέχρι στιγμής εκ του ασφαλούς το Denver, στον δύσβατο δρόμο που καταλήγει στα playoffs. Στην μεγάλη προχθεσινή τους νίκη κόντρα στους Raptors, ο Jokic ήταν και πάλι καταλυτικός – μάλιστα κατόρθωσε να σημειώσει ακόμα ένα εντυπωσιακό triple double: 23 πόντοι/11 rebound/15 assists. Τα τελευταία 20 χρόνια, μόλις τρεις Center έχουν καταφέρει να καταγράψουν 15 assists σε έναν αγώνα – και τις τρεις φορές, υπεύθυνος για την επίδοση είναι ο ίδιος άνθρωπος. Ο Joker. Τα επιτεύγματα του έχουν προφανώς ιστορικό χαρακτήρα.

Ο Nikola σίγουρα δεν αποτελεί τον πιο αθλητικό μπασκετμπολίστα του κόσμου. Ότι όμως του στέρησε η φύση, το αναπληρώνει με την οξυδέρκεια και την ταχύτατη αντίληψη του περιβάλλοντος που τον χαρακτηρίζει. Οι 7,5 assists που μοιράζει κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι, είναι ένα αδιανόητο νούμερο για αθλητή που αγωνίζεται στην θέση του. Τα μάτια του σκανάρουν διαρκώς το παρκέ και το μυαλό του έχει εκπαιδευτεί να αποφασίζει αστραπιαία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τροφοδοτεί με τόση συνέπεια τους συμπαίκτες του που κόβουν προς το καλάθι (δείτε παρακάτω το flex cut του Millsap). Η παρουσία του διασφαλίζει πως καμιά κίνηση μακριά από την μπάλα δεν θα ξοδευτεί άσκοπα.

Ειδικά η συνεργασίες που στήνει στο Pinch Post, έχει αρχίζει να αποκτά θρυλικά χαρακτηριστικά στους κόλπους της λίγκας. Όλοι γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή θα συμβεί – ελάχιστοι όμως μπορούν να την σταματήσουν. Το ρεπερτόριο του φαντάζει κυριολεκτικά ανεξάντλητο. Περιλαμβάνει hand offs, πάσες τις μιας επαφής (touch passes) και high low με τον εκάστοτε ψηλό (εδώ με τον Plumlee). Ο πρωταγωνιστής μας διαπρέπει σχεδόν στα πάντα. Επιπλέον αρέσκεται να κατεβάζει ο ίδιος την μπάλα, ξεκινώντας μόνος του την επίθεση της ομάδας του. Ούτως ή άλλως, αποτελεί τον βασικό δημιουργό μισού γηπέδου για τους Nuggets.

Η περιορισμένη αθλητικότητα του, δεν του επιτρέπει να σηκώνεται στον αέρα και να καρφώνει πάνω από τους αντιπάλους του, όπως συνηθίζουν διάφοροι συνάδελφοι του. Κανένα πρόβλημα για τον Joker, ο οποίος έχει αναπτύξει διαφορετικούς, πρωτότυπους τρόπους για να συνδέεται με το καλάθι. Για παράδειγμα αυτό το ιδιότυπο floater, πάνω από τα υψωμένα χέρια των αμυντικών ή οι συνεχόμενες προσποιήσεις και το αψεγάδιαστο footwork στο post.

Η δημιουργικότητα που επιδεικνύει στις μεταβιβάσεις του, μας παραπέμπει περισσότερο σε κάποιον αφοσιωμένο καλλιτέχνη και λιγότερο σε επαγγελματία μπασκετμπολίστα. Η παρακάτω hook πάσα στον Murray, μοιάζει με πραγματικό έργο τέχνης. Μέχρι και ο εκφωνητής αναρωτιέται πως στο καλό είδε τον Murray στην γωνία του τριπόντου. Απολαύστε την.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ