Halleluka

Halleluka

Μια κυριολεκτική ωδή στον Luka Doncic

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ο Luka Doncic έχει καταφέρει να κερδίσει την καθολική εκτίμηση των Αμερικανών. Ο 19χρονος Σλοβένος αποδεικνύει με το καλημέρα, ότι διαθέτει όλες εκείνες τις απαραίτητες δεξιότητες που θα του επιτρέψουν να πρωταγωνιστήσει στο δυσκολότερο και πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του κόσμου. Διάφοροι αναλυτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού – οι οποίοι παραδοσιακά διατηρούν αρκετές επιφυλάξεις για τους Ευρωπαίους αθλητές – έχουν ήδη αρχίσει να ασκούν δριμεία κριτική σε οργανισμούς που τον προσπέρασαν στο καλοκαιρινό draft, όπως οι Kings ή οι Hawks. Το εν λόγω σενάριο δεν είναι φυσικά καινούριο – θυμηθείτε απλώς τις περιπτώσεις του Γιάννη και του Jokic. Σαφώς είναι ακόμη πολύ νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, όμως το (μικρό) αγωνιστικό δείγμα που έχουμε στα χέρια μας φαντάζει άκρως ενθαρρυντικό.

Τα ερωτήματα που διατυπώνονταν σχετικά με την αθλητικότητα του νεαρού, μοιάζουν σήμερα εντελώς άστοχα. Για να είμαι ειλικρινής ήμουν ένας από τους ανθρώπους που θεωρούσαν ότι ο Doncic, θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα απέναντι στους πυραυλοκίνητους παίκτες που κυκλοφορούν στο ΝΒΑ. Πιθανότατα και εγώ με την σειρά μου να υποτίμησα την αξία των εμπειριών που αποκόμισε, παίζοντας τα δύο τελευταία χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μάλλον θα έπρεπε να είμαι περισσότερο υποψιασμένος – άλλωστε τα τρομερά του επιτεύγματα (πρωταθλητής Ευρώπης, MVP της κανονικής διάρκειας κτλ) καταδείκνυαν με καθαρό τρόπο, το πλούσιο ταλέντο του.

Το φοβερό με τον Luka, είναι η σπάνια ικανότητα και ψυχραιμία που επιδεικνύει στο τέλος κλειστών αγώνων. Το συγκεκριμένο στοιχείο είναι πραγματικά δυσεύρετο. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της λίγκας, την φετινή σεζόν έχει ευστοχήσει σε 14 από τις 22 προσπάθειες που έχει εκτελέσει στο τελευταίο πεντάλεπτο των αγώνων, που κρίνονται στον πόντο. Με άλλα λόγια ο πιτσιρικάς θριαμβεύει στις περίφημες clutch καταστάσεις. Το ποσοστό του αγγίζει το 63,6%, ενώ το efg% (σταθμισμένη ευστοχία) προσεγγίζει το 70,5%. Αμφότερα τα νούμερα βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας του ΝΒΑ – και όλα αυτά από έναν rookie. Αδιανόητο.

Η πιο πρόσφατη clutch παράσταση του, έλαβε χώρα πριν μερικές μέρες κόντρα στους Rockets. Ο πρωταγωνιστής μας σκόραρε 11 συνεχόμενους πόντους στα τελευταία 3 λεπτά, χαρίζοντας ουσιαστικά ολομόναχος την νίκη στην ομάδα του.

Το μενού περιείχε δύο φανταστικά step back τρίποντα απέναντι στον Clint Capela – ο οποίος είναι εξαιρετικός αμυντικός στην περιφέρεια – και μια επίθεση κατά μέτωπο, πάνω στο σώμα του P.J. Tucker. Ο μικρός φαίνεται να μην φοβάται τίποτα και κανέναν. Στο παρακάτω βίντεο δείτε την αντίδραση των φιλάθλων των Mavericks, στα συνεχόμενα δύσκολα καλάθια του Σλοβένου. Στην συνέχεια ακούστε το τραγουδάκι που συνέθεσε για αυτόν, η αμερικάνικη ιστιοσελίδα Ringer. Ναι, ο Luka έχει ήδη το δικό του τραγούδι. Πόσοι μπασκετμπολίστες παγκοσμίως μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ