Καντέρ: «Ο Τραμπ πρέπει να μιλήσει περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία»

Καντέρ: «Ο Τραμπ πρέπει να μιλήσει περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία»

Ο Ενές Καντέρ τόνισε ότι ο Ντόναλντ Τράμπ πρέπει να μιλήσει με τόλμη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, αφού οι εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη ζήτησαν τη σύλληψη και την έκδοση του επειδή είχε δεσμούς με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Τούρκος σταρ των Νικς της Νέας Υόρκης, Ενές Καντέρ, προέτρεψε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ να μιλήσει με τόλμη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, αφού οι εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη ζήτησαν τη σύλληψη και την έκδοση του, για τους δεσμούς του με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, κληρικό που ζει μόνιμα στις Η.Π.Α.

Ο 26χρονος είχε ασκήσει αυστηρή κριτική στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατηγορήθηκε από ένα τουρκικό δικαστήριο πέρυσι, ότι ανήκε σε ένοπλη τρομοκρατική ομάδα, την οποία ο διεθνής άσος, αρνείται.

Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ζήτησε με σήμα στην Interpol να συλλάβει τον παίκτη του μπάσκετ και ζήτησε την έκδοση του, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα την Πέμπτη. Η Interpol αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Καντέρ περιγράφει τον εαυτό του ως στενό σύμμαχο του ιερωμένου κήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν με έδρα τις Η.Π.Α., που κατηγορήθηκε για ένα αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, κάτι που εκείνος αρνείται.

Ο Καντέρ δήλωσε ότι είχε δεχθεί απειλές θανάτου λόγω των απόψεών του και δεν αγωνίστηκε στο παιχνίδι της ομάδας του στο Λονδίνο, επειδή φοβήθηκε μήπως δεχθεί επίθεση από πράκτορες της τουρκικής κυβέρνησης ή υποστηρικτές του Ερντογάν.

«Αισθάνομαι ότι ο Τραμπ πρέπει να μιλήσει σίγουρα γι αυτά τα θέματα με αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία, επειδή υπάρχουν πολλές αναφορές για απαγωγή των ανθρώπων, τη βασανιστήρια στη φυλακή, και θανάτους», δήλωσε ο Καντέρ στο Reuters από την Νέα Υόρκη.

Οι τουρκικές αρχές έχουν φυλακίσει περίπου 77.000 ανθρώπους από την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ 150.000 κρατικοί υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων καθηγητών, δικαστών και στρατιωτικών, έχουν τιμωρηθεί ως θεωρούμενοι υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε πέρυσι ότι είχε αποδεικτικά στοιχεία πως μερικοί από τους κρατούμενους από την απόπειρα πραξικοπήματος υπέστησαν ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια. Οι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης αρνήθηκαν κατηγορίες για βασανιστήρια.

Ένας εκπρόσωπος της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον έστειλε ερωτήματα σχετικά με τα σχόλια του Καντέρ στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε.

Ο Καντέρ δήλωσε ότι συναντήθηκε με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο αλλά δεν έχει ακόμη μιλήσει σε κανέναν άνθρωπο από την Κυβέρνηση του Τράμπ και θα ήθελε εάν μπορούσε να συζητήσει με τον Πρόεδρο τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία έχουν βελτιωθεί στα 16 χρόνια που είναι στην εξουσία.

Ο Καντέρ αποφάσισε να μην ταξιδέψει με την ομάδα του στο Λονδίνο για το παιχνίδι, δηλώνοντας ότι θα παρακολουθήσει τον αγώνα από το διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη. Οι Νικς έχασαν 101-100 από τους Ουάσιγκτον Ουίζαρντς στο Λονδίνο, στη O2 Arena.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ