Μπόστον Σέλτικς : Επιστρέφουν εκεί που ανήκουν

Μπόστον Σέλτικς : Επιστρέφουν εκεί που ανήκουν

Οι Μπόστον Σέλτικς πρωταγωνιστούν ξανά μετά την ανομβρία των τελευταίων ετών, βρίσκονται ξανά ανάμεσα στα φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και οι φίλοι της ομάδας έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν.

Ο πρόεδρος των Μπόστον Σέλτικς, Ντάνι Έιντζ, είχε πει το 2013 πως οι Σέλτικς στα επόμενα 5 χρόνια θα πάρουν το πρωτάθλημα προκαλώντας την έντονη αντίδραση των φίλων της ομάδας. Βλέπετε ο πανέξυπνος τζένεραλ μάνατζερ τότε είχε συμφωνήσει στην πολυσυζητημένη ανταλλαγή ανάμεσα στους Κέλτες και τους Νετς, όπου ουσιαστικά ξηλώθηκε όλη η ομάδα με την αποχώρηση των Ρέι Άλεν, Κέβιν Γκαρνέτ και Πολ Πίρς. Αυτή ήταν και η τελευταία γενιά που κατέκτησε το πρωτάθλημα με την Βοστόνη.

Έκτοτε και μέχρι το 2016 η ομάδα της Βοστόνης βολόδερνε μεταξύ φθοράς κι αφθαρσίας, αλλά ο Έιντζ είχε ετοιμάσει τον δρόμο για την συνέχεια. Μάζεψε πολλές καλές επιλογές ντραφτ, πλήρωσε λίγα λεφτά για παίκτες όπως ο Αιζέα Τόμας κι ο Έιβερι Μπράντλεϊ και η περσινή σεζόν αποτέλεσε το έναυσμα για τη συνέχεια και τον τεράστιο στόχο του πρωταθλήματος. Οι Σέλτικς τερμάτισαν στην πρώτη θέση της Ανατολικής Περιφέρειας και έφτασαν μέχρι τους τελικούς της Ανατολής όπου αποκλείστηκαν από τους Καβαλίερς.

Φέτος όμως, οι άνθρωποι των Σέλτικς με στοχευμένες κινήσεις και με πολύ καλές επιλογές παικτών ανέβηκαν ένα επίπεδο και έθεσαν ως μοναδικό στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι Σέλτικς κράτησαν βασικά γρανάζια από την περσινή χρονιά, όπως ο Αλ Χόρφορντ, απέκτησαν έναν σπουδαίο free agent όπως ο Γκόρντον Χέιγουορντ και πήραν με ανταλλαγή των σούπερσταρ που τόσο πολύ έψαχναν για να τους οδηγήσει στην κορυφή. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Κάιρι Ίρβινγκ, για τον οποίο η Βοστόνη παραχώρησε τον καλύτερο περσινό της παίκτη, τον Τόμας και από ότι φαίνεται έκανε την μεγαλύτερη κίνηση των τελευταίων ετών στο ΝΒΑ.

Η σεζόν δεν ξεκίνησε ιδανικά λόγω της ατυχίας του Χέιγουορντ

Image result for gordon hayward injury

Οι Κέλτες στο ξεκίνημα της σεζόν είχαν θέσει ως πρώτο στόχο την κατάκτηση του τίτλου. Όμως η μοίρα τους έπαιξε άσχημο παιχνίδι και μόλις στο πρώτο ματς της σεζόν κόντρα στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, στα πρώτα λεπτά ο ένας εκ των big three των Σέλτικς, ο Γκόρντον Χέιγουορντ διέλυσε τον αστράγαλο του σε μία στιγμή που άφησε άφωνο όλο το ΝΒΑ.

Ο φόργουορντ των Κελτών υπέστη αποκόλληση αστραγάλου και ο χρόνος απουσίας του εκτιμάτε περίπου στους 10 μήνες κάτι που σημαίνει πως θα χάσει όλη την φετινή χρονιά. Το κλίμα στα αποδυτήρια και στις προπονήσεις της Βοστόνης ήταν πολύ άσχημο, αφού η ομάδα είχε συγκλονιστεί από την ατυχία του Αμερικανού με αποτέλεσμα να έρθουν δύο ήττες και όλοι να λένε πως δυστυχώς η ομάδα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τους στόχους της.

Η μεγάλη αντεπίθεση και το σπουδαίο σερί

Image result for al horford kyrie irving

Ο προπονητής των Σέλτικς, Μπραντ Στίβενς, αποφάσισε μετά της δύο ήττες στην αρχή της σεζόν να χάσει μια προπόνηση για να συζητήσει με τους παίκτες του (μαζί και ο Χέιγουορντ) και να αντιστρέψει το κλίμα. Τον λόγο πήραν σε αυτή τη συνομιλία οι Κάιρι Ίρβιννγκ και Αλ Χόρφορντ οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως η ομάδα θα πρέπει να πάρει το πρωτάθλημα για χάρη του Γκόρντον Χέιγουορντ.

Πράγματι, η μεγάλη αντεπίθεση ξεκίνησε. Από την συζήτηση του τεχνικού τιμ με τους παίκτες και έπειτα, η Βοστόνη ήταν άλλη ομάδα. Ξεκίνησε ένα ασύλληπτο σερί αήττητων αγώνων αποδεικνύοντας πως φέτος είναι φτιαγμένη για πολύ μεγάλα πράγματα. Με την καθοδήγηση του Μπραντ Στίβενς και την ηγετική παρουσία των Ίρβινγκ και Χόρφορντ ξέχασε τι θα πει η λέξη ήττα.

Οι Σέλτικς διένυσαν ένα τρομερό 16-0 από εκείνη την μέρα και σταμάτησαν το σερί τους λίγες μέρες πριν στις 23 Νοεμβρίου, όπου ηττήθηκαν από τους Μαϊάμι Χιτ. Πλέον μετά τη νίκη κόντρα στους Σανς με 116-111 βρίσκονται στην πρώτη θέση με ρεκόρ 20-4, τέσσερις νίκες μπροστά από τους περσινούς φιναλίστ, Κλίβελαντ Καβαλίερς. Η ομάδα του Μπραντ Στίβενς μοιάζει ασταμάτητη και θυμίζει την Βοστόνη που ξέραμε, την ιστορικότερη ομάδα του ΝΒΑ.

Κανείς δεν ξέρει που μπορούν να φτάσουν οι φετινοί Σέλτικς. Το μόνο σίγουρο είναι πως όσο υπάρχουν στο ρόστερ της οι προσωπικότητες των Ίρβινγκ και Χόρφορντ και το οικογενειακό κλίμα στα αποδυτήρια, όλοι θα τους φοβούνται. Ίσως η απώλεια του Χέιγουορντ να τους στοιχίσει το πρωτάθλημα, ίσως όμως και όχι με δεδομένη την προσφορά παικτών που δεν υπολογίζονταν τόσο πολύ πριν τον τραυματισμό του Αμερικανού φόργουορντ.

Το δίδυμο-φωτιά των Ίρβινγκ και Χόρφορντ

Image result for al horford kyrie irving

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Κέλτες μπορεί να έχουν δύο σούπερσταρ, όμως δεν στηρίζεται πάνω σε αυτούς, αφού διαθέτει ένα πολύ βαθύ ρόστερ, δημιουργώντας πρόβλημα στο πως να τους αντιμετωπίσουν οι αντίπαλες άμυνες. Παρόλα αυτά τα νούμερα των δύο παικτών αντικατοπτρίζουν την πλήρη εικόνα των φετινών Σέλτικς.

Συγκεκριμένα, ο Κάιρι Ίρβινγκ είναι ο πρώτος σκόρερ των πρασίνων με 23,2 πόντους ανα παιχνίδι, 3,1 ριμπάουντ και 5,2 ασίστ σε 31 λεπτά συμμετοχής. Είναι ο ξεκάθαρος ηγέτης στην επίθεση των Κελτών, όλες οι μπάλες περνούν από τα χέρια του και ουσιαστικά είναι αυτός που παίρνει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις και τα κρίσιμα σουτ.

Όμως αυτός που είναι η ψυχή της ομάδας, αυτός που είναι ο πιο χρήσιμος και στις δύο πλευρές του παρκέ, αυτός που καθορίζει τον ρυθμό της ομάδας είναι ο Αλ Χόρφορντ. Είναι ο παίκτης που όλοι οι νεότεροι στέκονται προσοχή, είναι αυτός που προσφέρει σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού.

Ο Αλ Χόρφορντ μετράει σε 23 αναμετρήσεις 13,9 πόντους, 8 ριμπάουντ και 5,1 ασίστ σε 32 λεπτά παιχνιδιού. Μπορεί ο αριθμός των πόντων του να μην είναι εντυπωσιακός, όμως θεωρείται κορυφαίος ριμπάουντερ, τρομερός αμυντικός και πανέξυπνος πασέρ, ένας από τους καλύτερους ψηλούς σε ασίστ στην ιστορία του ΝΒΑ.

Στο τελευταίο παιχνίδι της Βοστόνης κόντρα στους Σανς ο Χόρφορντ σημείωσε 14 πόντους και 11 ασίστ, αριθμό που αποτελεί προσωπικό του ρεκόρ καριέρας. Οι 11 ασίστ του Αμερικανού ψηλού είναι ένας σπάνιος αριθμός για παίκτη της θέσης του και είχε να συμβεί πολλά χρόνια. Θύμισε μάλιστα μπασκετμπολίστα της εποχής του Τσάμπερλέιν και του Ράσελ, όπου έκαναν πάρτι λόγω ύψους.

Επίσης, ο ψηλός των Σέλτικς θεωρείται αυτή τη στιγμή ο καλύτερος πασέρ στη θέση του σέντερ, αφού μοιράζει καλάθια καλύτερα και από πόιντ γκαρντ. O Xόρφορντ βρίσκεται στην 23η θέση με τους πρώτους πασέρ από όλο το ΝΒΑ φέτος, ενώ ανάλογα νούμερα με αυτό που πέτυχε απέναντι στο Φόινιξ είχε ο Όσκαρ Ρόμπερτσον, ο Χακίμ Ολάζουαν, ο Τιμ Ντάνκαν, ο Πάου Γκασόλ, ο Μάρκ Γκασόλ και ο Γιόακιμ Νόα.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ