Η γιορτή που στέλνει στο τζάμπολ απόγευμα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Η γιορτή που στέλνει στο τζάμπολ απόγευμα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Όλη η Αμερική γιορτάζει σήμερα την ημέρα μνήμης του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ Τζούνιορ. Μια ημέρα εθνικής ομοσπονδιακής αργίας και κυρίως μια ημέρα που έχει γίνει θεσμός στο ΝΒΑ, με τα περισσότερα παιχνίδια να διεξάγονται απόγευμα.

Από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία του ΝΒΑ ως Κομισάριος ο Άνταμ Σίλβερ όλη η κοινότητα και οι άνθρωποι του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο έχουν πάψει να σιωπούν. Τα χρόνια που ίσχυε κάτι ανάλογο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.  Οι πρόεδροι, οι αθλητές οι φίλαθλοι όλοι έχουν φωνή παρεμβαίνουν σε κάθε συμβάν, σε κάθε αντιπαράθεση, σε κάθε κυβέρνηση. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς αποτελεί το κορυφαία παράδειγμα που «τα βάζει» και με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Όλο το ΝΒΑ έχει αλλάξει και έχει αλλάξει χάρη στη σημερινή μέρα. Στην ημέρα μνήμης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ. Και όχι μόνο το ΝΒΑ, αλλά όλη Αμερική. Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ Τζούνιορ άφησε πίσω του μια τεράστια κληρονομία στις ΗΠΑ που δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Ήταν ένας ακτιβιστής, αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος εξαιτίας των αγώνων του εξασφάλισε μια πιο άνετη ζωή για εκατομμύρια «αφροαμερικανούς» πολίτες.

Ακόμα κι αν αυτό του στοίχισε τη ζωή του. Αυτό γιορτάζουν στις ΗΠΑ για αυτό και η αποψινή μέρα είναι ημέρα εθνικής ομοσπονδιακής αργίας κατά την οποία όλες οι πολιτειακές δημόσιες υπηρεσίες είναι κλειστές στη χώρα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα παιχνίδια του ΝΒΑ θα διεξαχθούν απόψε και κάθε τρίτη Δευτέρα του χρόνου απόγευμα. Και για αυτό στα γήπεδα βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες με παιδιά. Ως φόρος τιμής για τον αφροαμερικανό ακτιβιστή.

Image result for martin luther king day nba

Η μέρα μνήμης του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ Τζούνιορ, εορτάζεται πάντα την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου και ο λόγος είναι ότι γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1929. Την τρίτη Δευτέρα του νέου έτους εκείνη τη χρονιά. Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, πραγματοποίησε τον Αύγουστο του 1963  την «Πορεία προς την Ουάσινγκτον» και στις 28 Αυγούστου του 1963  εκφώνησε την ιστορική ομιλία στην Ουάσινγκτον, με τίτλο «I Have a Dream», «Έχω ένα όνειρο», μπροστά σε πλήθος με τις τότε εκτιμήσεις να μιλούν για συγκεντρωμένους άνω των 200.000, ασχέτως χρώματος ή φύλου, που συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μακριά από τη νοοτροπία των φυλετικών διακρίσεων.

Ο τίτλος «I have a dream» είναι και ένα από τα επίσημα μότο του ΝΒΑ και ο λόγος που γίνονται σήμερα τα παιχνίδια νωρίς είναι ως ένας φόρος τιμής προς τον άνθρωπο που κατάργησε τις φυλετικές διακρίσεις, αλλά και κάθε είδους διάκριση στη χώρα. Ο Νομπελίστας ιερέας – ακτιβιστής ηγέτης των «αφροαμερικανών»,  Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ Τζούνιορ, δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου του 1968 στο Μέμφις της πολιτείας του  Τεννεσί, κέντρο των τότε φυλετικών αναταραχών και τότε έμελλε να αλλάξει η ιστορία των ΗΠΑ.

Μπορεί να συνέβη με μια καθυστέρηση αρκετών χρόνων, αλλά 40 χρόνια μετά τη δολοφονία του ήρθε και η στιγμή της εκλογής του πρώτου «αφροαμερικανού» στο ανώτατο αξίωμα των Η.Π.Α, στη θέση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Του Μπάρακ Ομπάμα. Έκτοτε και το ΝΒΑ και η Αμερική αποδίδουν φόρο τιμής στον άνθρωπο που κατέρριψε ταμπού και προκαταλήψεις της χώρας, και κυρίως τον άνθρωπο που άλλαξε την ιστορία της ελεύθερης Αμερικής.

Το ΝΒΑ δημιούργησε ένα μικρό βίντεο που δείχνει τι άλλαξε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και γιατί είναι και θα είναι αργία στη χώρα η αποψινή μέρα. Γιατί ο Αντετοκούνμπο και όλοι οι σταρ θα παίζουν νωρίς κάθε τρίτη Δευτέρα του χρόνου και γιατί δεν θα δουλεύει κανένας στη χώρα.

Η παρουσία του Άνταμ Σίλβερ στην ηγεσία του ΝΒΑ έχει ανοίξει ακόμη περισσότερο τον ορίζοντα. Παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ της ισότητας με κάθε τρόπο. Ισότητας που αφορά το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, το χρώμα, την οικονομική κατάσταση… Αυτό ακριβώς είναι και το συγκεκριμένο βίντεο. Αυτό είναι η αποψινή μέρα. Και για αυτό απόψε θα απολαύσετε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τους Μπακς απέναντι στους Μάβερικς του Λούκα Ντόντσιτς στις 21:00 Ελλάδας (2:00 μεσημέρι τοπική) μέσα από to10.gr.

Το ΝΒΑ δεν θέλει να ξεχάσει. Θέλει να θυμάται και το κυριότερο να υπενθυμίζει ποιος ήταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τι πρέσβευε, ποια είναι η πραγματική κληρονομιά που άφησε πίσω του.

Δείτε το βίντεο που δημιούργησε το ΝΒΑ για τη σημερινή μέρα:

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ