Ο James Harden ξαναγράφει τη δική του αφήγηση (pics/vid)

Ο James Harden ξαναγράφει τη δική του αφήγηση (pics/vid)

Το double step back τρίποντο που ο ίδιος εισήγαγε, αντιπροσωπεύει το απόλυτο όπλο μαζικής καταστροφής στο σύγχρονο ΝΒΑ.

Κατά γενική ομολογία, η φετινή σεζόν εξελίσσεται κάπως παράξενα για τους Houston Rockets. Η μέχρι τώρα πορεία τους, μοιάζει με αληθινό ασανσέρ. Ξεκίνησαν την χρονιά με συνεχόμενες ήττες, απανωτούς τραυματισμούς βασικών στελεχών και μπόλικη γκρίνια. Κατά συνέπεια βρέθηκαν πολύ γρήγορα στον βαθμολογικό πάτο της απαιτητικής περιφέρειας (14η θέση), με κίνδυνο να εκτροχιαστούν εντελώς από τον μεγάλο στόχο του πρωταθλήματος. Κατά την ταπεινή μου γνώμη βέβαια, το σπουδαιότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι πως ακόμη δείχνουν επηρεασμένοι από τον τρόπο που αποκλείστηκαν πέρσι κόντρα στους Warriors. Η στατιστική που αποτελούσε (και αποτελεί) τον δυνατότερο τους σύμμαχο, τελικά τους πρόδωσε – στο κρίσιμο έκτο παιχνίδι της σειράς απέναντι στο Golden State σούταραν 1-29 τρίποντα, μια επίδοση που σύμφωνα με τα μαθηματικά δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους 27000 αγώνες. Αντιλαμβάνεστε την εκπληκτική σπανιότητα της περίστασης, ειδικά για ένα σύνολο με τα εξαιρετικά ποσοστά των Rockets. Έχουν κάθε λόγο να τα βάζουν με την τύχη τους.

Τον τελευταίο καιρό η κατάσταση έχει βελτιωθεί δραματικά, καθώς πλέον στρογγυλοκάθονται στην πέμπτη θέση της κατάταξης, με διαφορά μόλις μιας νίκης από τους τρίτους Thunder. Το οφείλουν κυρίως στον εκπληκτικό James Harden, ο οποίος πραγματοποιεί από όλες τις απόψεις μια κυριολεκτικά αδιανόητη σεζόν. Κάθε εμφάνιση του συνιστά μια ξεχωριστή είδηση. Για παράδειγμα τις προάλλες πέτυχε 42 ολόκληρους πόντους κόντρα στην πέμπτη καλύτερη άμυνα της λίγκας, οδηγώντας το Houston σε μια βροντερή επικράτηση μέσα στην έδρα των προβληματικών Celtics. Ενδεχομένως να μην το κατανοούμε καθώς το φαινόμενο εκτυλλίσεται σε πραγματικό χρόνο μπροστά στα μάτια μας, όμως ο Μούσιας έχει κατορθώσει να διαφοροποιήσει το πρίσμα εντός του οποίου παρακολουθούμε έναν αγώνα μπάσκετ. Σκεφτείτε όλες τις ιδιαίτερες κινήσεις που έχουν μείνει χαραγμένες στα βιβλία ιστορίας του ΝΒΑ – το sky hook του Kareem, το Dream Shake του Hakeem, το μακρινό τρίποντο του Stephen Curry. Ο Harden διεκδικεί πλέον τη δική του γωνιά στο πάνθεον του αθλήματος, χρησιμοποιώντας ένα καινούριο, υπερσύγχρονο όπλο μαζικής καταστροφής: το double step back τρίποντο.

Προσωπικά παρατηρώ ότι ο πρωταγωνιστής μας δέχεται συχνά σκληρή και άδικη κριτική, από ένα μεγάλο μέρος της μπασκετικής κοινωνίας. Υπάρχει μια μόνιμη γκρίνια για τον αριθμό των ελεύθερων βολών που εκτελεί, ενώ πολλοί τον κατηγορούν πως κάνει διαρκώς βήματα. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι δεν υποπίπτει σχεδόν ποτέ στην εν λόγω παράβαση. Προφανέστατα δούλεψε ασταμάτητα το double step back σουτ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει σήμερα μια ασυναγώνιστη αρμονία στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την μπάλα και στις ανεξάρτητες κινήσεις των ποδιών του. Σε κάθε περίπτωση η διαιτητική αντιμετώπιση που απολαμβάνει , δεν διαφέρει σε τίποτα από την αντίστοιχη των υπόλοιπων super star της λίγκας. Ανέκαθεν οι παιχταράδες έπαιρναν σφυρίγματα – σιγά το νέο.

Η στατιστική καταδεικνύει πως εκτελεί περίπου οκτώ τέτοια σουτ ανά παιχνίδι. Πρόσφατα το ESPN δημοσίευσε μια σειρά γραφημάτων με αφορμή την περίπτωση του, τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Καταρχάς μόλις στα 29 του χρόνια, ο Harden οδηγεί ήδη την άτυπη κούρσα των εύστοχων τριπόντων, που δεν προέρχονται από assists. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, ο συνολικός αριθμός τους ακολουθεί μια σταθερά αυξητική τάση.

Η επόμενη εικόνα είναι κατά την γνώμη μου εκπληκτική. Στον κάθετο άξονα τοποθετείτε η απόσταση από τον αμυντικό (εδώ είναι ο Durant), ενώ στον οριζόντιο ο χρόνος σε δευτερόλεπτα. Η εικόνα μας δείχνει ότι μέσα σε μόλις ένα δευτερόλεπτο, ο Μούσιας κατάφερε να απομακρυνθεί σχεδόν δύο μέτρα (μέσο το γραφήματος) και στη συνέχεια να εκτελέσει για τρεις.

Το double step back είναι πρακτικά αδύνατο να μαρκαριστεί με επιτυχία, καθώς είναι σχεδιασμένο για να δημιουργεί απόσταση από τον αντίπαλο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι πολλοί έχουν αρχίσει ήδη να μιμούνται την κίνηση του (Curry, Lebron, Doncic).  Ο Harden διαμορφώνει πλέον ολομόναχος τις συνθήκες του παιχνιδιού και το καλύτερο είναι, πως δεν έχει ανάγκη την άδεια κανενός. Δεν έχει καμία σημασία πως θα αποφασίσει να ενεργήσει η άμυνα. Η τύχη είναι κάθε στιγμή στα χέρια του, με τον ίδιο να έχει αρχίσει να ξαναγράφει την δική του αφήγηση.

https://streamable.com/w6avv

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ