Ο Stephen Curry έγινε 31 χρονών (vids)

Ο Stephen Curry έγινε 31 χρονών (vids)

Με αφορμή τα γενέθλια του ας θυμηθούμε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του, στους περσινούς τελικούς της Δυτικής Περιφέρειας.

Υπάρχει μια συνεχιζόμενη κουβέντα στο εσωτερικό της παγκόσμιας μπασκετικής κοινότητας, σχετικά με τον ιδιαίτερο ρόλο των Stephen Curry και Kevin Durant στη συνολική λειτουργία των Golden State Warriors. Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: ποιος από τους δύο είναι σημαντικότερος για την εύρυθμη λειτουργία των πρωταθλητών;

Ποιος ευεργετεί περισσότερο με την παρουσία του, τους υπόλοιπους συμπαίκτες. Τελικά αν μπορούσαμε να διαλέξουμε μόνο τον έναν, ποια κριτήρια θα καθόριζαν την απόφαση μας; Η απάντηση σαφώς και δεν είναι εύκολη. Κατά την ταπεινή μου γνώμη βέβαια, τείνουμε να υποτιμούμε κάπως την συνεισφορά του Steph. Ίσως μετά το πέρασμα τόσων ετών, το μάτι μας να έχει συνηθίσει τις αδιανόητες ταχυδακτυλουργικές του παραστάσεις. Γεγονός πάντως είναι, πως οι Πολεμιστές μετράνε 22 νίκες στα 23 παιχνίδια απουσίας του KD. Ενδεχομένως η επίδοση αυτή να σημαίνει πολλά.

Με αφορμή λοιπόν τα 31α γενέθλια του Curry, στο σημερινό κείμενο θα δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Θα θυμηθούμε μιας από τις καλύτερες εμφανίσεις που πραγματοποίησε στην καριέρα του, η οποία για κάποιο παράξενο λόγο δεν απόλαυσε ποτέ την κατάλληλη προσοχή από τους φιλάθλους. Συνέβη πέρσι, στον κρίσιμο έβδομο αγώνα της σειρά των τελικών της Δυτικής Περιφέρειας, με αντίπαλο τους Houston Rockets. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, το συγκεκριμένο ζευγάρωμα να επαναληφθεί και φέτος. Οπότε μας παρουσιάζεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να φρεσκάρουμε την μνήμη μας και να παρακολουθήσουμε τον Curry, να «κουβαλά» την ομάδα του μέχρι την τελική επικράτηση. Πριν περάσουμε στο βίντεο (το μοντάζ έχει γίνει από το κανάλι WarriorsWorld στο Youtube), να αναφέρω πως ο πρωταγωνιστής μας συμμετείχε (με assists ή δικά του καλάθια) στους 26 από τους συνολικά 29 πόντους του Golden State, στην καθοριστική τρίτη περίοδο. Ας ξεκινήσουμε.

Εδώ έχουμε δύο παραλλαγές του κλασικού και αγαπημένου κεντρικού pick n roll. Στην πρώτη φάση ο Curry βρίσκει μπροστά του τον Capela, μετά τις αλλαγές στα screen. Τον ξεπερνά σχετικά άνετα, σερβίροντας ένα έτοιμο καλάθι στον Looney. Στην δεύτερη ο Green προσποιείται πανέξυπνα το screen (slip the screen) και σκοράρει έπειτα από την όμορφη πάσα του συμπαίκτη του. Η τρίτη λαμβάνει χώρα σε κατάσταση transition – η άμυνα των Rockets δεν έχει προλάβει ακόμα να οργανωθεί και ο PJ Tucker, ουσιαστικά μαρκάρει δύο παίκτες. Ο Steph διαβάζει σωστά την ανισορροπία, τροφοδοτώντας τον Green που κόβει κάθετα προς τη ρακέτα.

Σε γενικές γραμμές όταν τα γάλατα σφίγγουν οι σύλλογοι εγκαταλείπουν τα πολύπλοκα συστήματα, προς χάριν της απλής ball screen offense. Προσέξτε πως οι Warriors επιμένουν σε διαδοχικά screens, μέχρι ο Anderson (ένας πολύ αδύναμος αμυντικός) να αναγκαστεί να αλλάξει πάνω στον Curry. Αρχικά τον προσπερνά εύκολα, φτάνοντας μέχρι το lay up με τη βοήθεια ενός ακόμα πανέξυπνου screen από τον Green (άσχετο αλλά ο τύπος είναι ο καλύτερος screener στον κόσμο). Στο επόμενο στιγμιότυπο τον χτυπάει στα πόδια και ευστοχεί για τρεις.

Ίσως το πιο υποτιμημένο χάρισμα του πρωταγωνιστή μας, αποτελεί το γεγονός πως σχεδόν ποτέ δεν σταματά να κινείται. Όταν η εισαγωγική δράση απενεργοποιηθεί από την άμυνα, συνηθίζει να επανατοποθετεί τάχιστα τον εαυτό του στο τρίποντο, με σκοπό την άμεση εκτέλεση. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο, ότι συμπεριλαμβάνεται σταθερά στην πεντάδα των αθλητών με τα περισσότερα μίλια ανά αγώνα στο ΝΒΑ. Το περίφημο relocate τρίποντο, αντιπροσωπεύει μάλλον το ισχυρότερο του όπλο.

Παρατηρείστε προσεκτικά τις κινήσεις του. Ο Bell προσποιείται ξανά το screen, όμως ο Tuckers μαρκάρει εξαιρετικά και ο Harden κλείνει προς τα μέσα για να αναχαιτίσει το drive. Ο Steph πασάρει γρήγορα στον συμπαίκτη του και δίχως να σπαταλήσει καθόλου χρόνο, ανεβαίνει στην γωνία του τριπόντου χρησιμοποιώντας το screen του. Το αποτέλεσμα; Εντελώς ανενόχλητο μακρινό σουτ. Στη συνέχεια οι Capela/Gordon κατορθώνουν να του σκεπάσουν τον διάδρομο προς το καλάθι. Κανένα πρόβλημα για τον πρωταγωνιστή μας, ο οποίος εκτελεί ένα πανομοιότυπο κόψιμο στην άλλη πλευρά του γηπέδου, δεχόμενος την εκπληκτική πάσα κάτω από τα πόδια από τον Bell. Πραγματική απόλαυση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ