Η μονομαχία των MVP (vids+pic)

Η μονομαχία των MVP (vids+pic)

Ορισμένα συμπεράσματα, με αφορμή την αναμέτρηση ανάμεσα στους Milwaukee Bucks και τους Houston Rockets.

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η δεύτερη και τελευταία μονομαχία, ανάμεσα στους δύο βασικούς υποψηφίους για το βραβείο του πολυτιμότερου της σεζόν. Γιάννης Αντετοκούνμπο εναντίον James Harden ή αλλιώς Milwaukee Bucks εναντίον Houston Rockets.

Η χρονιά βαδίζει σιγά σιγά στο τέλος της, με την εν λόγω αναμέτρηση να αντιπροσωπεύει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να εξάγουμε μια σειρά από οριστικά συμπεράσματα, σχετικά με το ποιος δικαιούται τον βαρύτιμο τίτλο του MVP. Κατά την ταπεινή μου άποψη, το παιχνίδι αποτελεί κατά κάποιο τρόπο μια «φωτογραφία» ολόκληρης της φετινής χρονιάς. Οι Bucks κέρδισαν με τον Αντετοκούνμπο να έχει καθοριστική παρουσία σε άμυνα και επίθεση, όμως τα στατιστικά του Harden θαμπώνουν περισσότερο το μάτι.

Σε γενικές γραμμές, η απόφαση εξαρτάται από τα κριτήρια των ειδικών που συμμετέχουν στην ψηφοφορία. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνηθίζουν να επιβραβεύουν τις αριθμητικές επιδόσεις ενός συγκεκριμένου αθλητή (πχ. Westbrook). Σε άλλες ιεραρχούν περισσότερο την επιτυχία της ομάδας. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ορθή μέθοδος. Σύμφωνοι, η επιθετική απόδοση του Μούσια κυμαίνεται σε αδιανόητα επίπεδα, όμως ο Γιάννης οδηγεί το Milwaukee σε μια από τις καλύτερες σεζόν της σύγχρονης ιστορίας τους. Κανείς δεν περίμενε το καλοκαίρι πως τα Ελάφια θα στρογγυλοκάθονταν τον Μάρτιο στην πρώτη θέση της Ανατολικής περιφέρειας, διαθέτοντας ταυτόχρονα το κορυφαίο ρεκόρ της λίγκας. Η φετινή κυριαρχία του Greek Freak, είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή – άλλωστε οι Αμερικανοί δεν τον παρομοιάζουν τυχαία, με τον ασταμάτητο Shaquille O’ Neal.

Επιπλέον αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τακτική με την οποία ο coach Budenholzer επέλεξε να αντιμετωπίσει τον Harden. Οι βασικές εντολές προς τους παίκτες του ήταν τρεις:

Να μένουν όλη την ώρα κολλημένοι στα αριστερά του σώματος τους, ώστε να τον αναγκάσουν να επιτεθεί με το αδύναμο, δεξί του χέρι.

Να τον επιτηρούν σε όλο το μήκος και πλάτος του γηπέδου, με σκοπό να τον κουράσουν και να του «χαλάσουν» το μυαλό.

Να μην του επιτρέψουν να γίνεται άκοπα κάτοχος της μπάλας, παίζοντας «άρνηση».

Παρατηρείστε πως έχει τοποθετήσει το κορμί του ο Bledsoe. Ο στόχος του είναι να απαγορεύσει τα επικίνδυνα step back τρίποντα, οδηγώντας τον Μούσια στο drive με το δεξί του χέρι. Μόλις ο τελευταίος διαβάσει την άμυνα και επιτεθεί κάθετα με ντρίμπλα, ο εκάστοτε ψηλός μετακινείται στην killing zone της ρακέτας για να τον αναχαιτίσει. Κανένας άλλος δεν συμμετέχει στην αμυντική προσπάθεια – άπαντες παραμένουν κολλημένοι, στους πολυάριθμους σουτέρ του Houston.

 

Τίποτα δεν διαφοροποιείται ακόμα και μετά την αλλαγή στο screen – ο Γιάννης ακολουθεί ακριβώς την ίδια προσέγγιση. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ο Harden κατόρθωνε να κερδίσει μέτρα και να πλησιάσει προς το καλάθι, οι υπόλοιποι τέσσερις μπασκετμπολίστες των Bucks σχημάτιζαν γρήγορα ένα αμυντικό «κουτί» που μοιάζει αρκετά με ζώνη, ώστε να απενεργοποιήσουν την επικοινωνία με τους συμπαίκτες του.

 

Ειδικά ο Eric Bledsoe, του έβγαλε κυριολεκτικά το λάδι. Προσέξτε ότι δεν σταματάει στιγμή να τον παρενοχλεί και ουσιαστικά, δεν τον αφήνει να υποδεχτεί την μπάλα όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε. Ενδεχομένως αυτή είναι η μέθοδος, για να περιορίσει το πλούσιο επιθετικό ταλέντο του James Harden.

ΥΓ. Τα βίντεο προέρχονται από το κανάλι Half Court Hoops.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ