Τα καταραμένα χρώματα των Νικς

Τα καταραμένα χρώματα των Νικς

Ο σοβαρός τραυματισμός του Κέβιν Ντουράντ πόνεσε περισσότερο τους Νικς από τους Γουόριορς, που βλέπουν πάλι την... τύχη να τους γυρνάει την πλάτη και τα σχέδια τους να πηγαίνουν περίπατο.

Η κατάρα είναι μια μορφή γητείας που έχει σκοπό να επιφέρει κακοτυχία και μια γενικότερη αρρώστια και σε όποιον πέσει επάνω. Αποτελεί την πιο τρομακτική μορφή μαγείας και είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Αυτή η μαγεία λοιπόν φαίνεται πως έχει χτυπήσει εδώ και δεκαετίες τους Νιου Γιορκ Νικς, μια από τις ιστορικότερες ομάδες του ΝΒΑ. Το συγκεκριμένο franchise δεν αποτελούσε ελκυστικό προορισμό για τους κορυφαίους παίκτες της λίγκας, ενώ είχε «αρρωστήσει» από τις λάθος κινήσεις και τις άστοχες επιλογές των τελευταίων χρόνων (Καρμέλο Άντονι) όπου σπαταλούσε άσκοπα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα έχει να δει πρωτάθλημα από το μακρινό 1973, ενώ στους τελικούς βρέθηκε τελευταία φορά πριν από 20 χρόνια (1999).

Πάνω από το Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν είχε σύννεφα, η περασμένη σεζόν ήταν η χειρότερη της σύγχρονης ιστορίας της ομάδας και γενικότερα τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Όμως οι Νικς είχαν μια ευκαιρία να εξιλεωθούν και να αναδυθούν από τον πάτο του ΝΒΑ. Η ευκαιρία ήταν να στοχεύσουν στο καλοκαίρι του 2019, όπου θα είχε πληθώρα free agents και κυρίως τον Κέβιν Ντουράντ.

Ο στόχος των Νικς το φετινό καλοκαίρι

Αυτό που έπρεπε να κάνει ο Στιβ Μιλς ήταν να δημιουργήσει μια ομάδα που θα κάνει tanking και να ανοίξει χώρο στο salary cap της Νέας Υόρκης. Ο στόχος ήταν διπλός. Το Νο 1 του φετινού ντραφτ που είχε τον Ζάιον Γουίλιαμσον ή ακόμα και τον Αρ Τζέι Μπάρετ και πάνω από 40 εκατ. δολάρια για να ξοδέψει σε Free agents. Οι Νικς εντέλει τα κατάφεραν. Πέτυχαν αυτό που ήθελαν με την ανταλλαγή του Κρίσταπς Πορζίνγκις την άνοιξη να ανοίγει τον δρόμο για νέες επιτυχίες.

Ο κόσμος ενθουσιάστηκε, η ομάδα βγήκε τελευταία και οι οπαδοί το πανηγύρισαν και όλα ήταν έτοιμα για ένα μυθικό καλοκαίρι για τους Νικς, που ήταν έτοιμοι να δημιουργήσουν τη νέα Super Team του ΝΒΑ. Άντονι Ντέιβις, Κάιρι Ίρβινγκ, Τζίμι Μπάτλερ, το Νο 1 του ντραφτ και πολλοί ακόμα ακούστηκαν όμως ο πρώτος στόχος ήταν ο Κέβιν Ντουράντ.

Από εκεί άρχιζαν και τελείωναν όλα, αφού αν έπειθαν με max συμβόλαιο τον KD θα έπειθαν μετά σίγουρα έναν ή και δύο ακόμα σταρ να ακολουθήσουν με στόχο ένα πρωτάθλημα. Η Νέα Υόρκη θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις πάντα να δημιουργήσει μια πεντάδα με τους Ίρβινγκ, Νοξ, Ντουράντ, Ρόμπινσον και Γουίλιαμσον που πραγματικά θα τρόμαζε.

Η τύχη έπαιξε άσχημο παιχνίδι εις διπλούν 

Η ατυχία όμως ξαναχτύπησε τη Νέα Υόρκη και η κατάρα επέστρεψε πριν καν φύγει. Αρχικά οι Νικς στη διαδικασία του ντραφτ θα επιλέξουν στο Νο 3, χάνοντας και τις δύο επιλογές τους. Αυτόματα λοιπόν χάνει τον Γουίλιαμσον που θα είναι στο Νο 1, ενώ πιθανότατα να χάσει και τον Μπάρετ.

Κι αν αυτό το πλήγμα μετριάζεται αφού οι ανταλλαγές στην ημέρα του ντραφτ βοηθάνε να εξισωθεί η κατάσταση, αυτό που συνέβη στο Game 5 των τελικών του ΝΒΑ με τον Ντουράντ έχει «παγώσει» το franchise για τα καλά.

Όλα είχαν ξεκινήσει στραβά στις 9 Μαϊου όταν ο Ντουράντ προσγειώθηκε περίεργα στο δεξί του πόδι έπειτα από ένα σουτ που επιχείρησε στο Game 5 της σειράς των Γουόριορς με τους Ρόκετς. Ο KD έμεινε εκτός με πρόβλημα στη γάμπα κοντά στον αχίλλειο τένοντα και όλο το ΝΒΑ πάγωσε.

Image result for kevin durant

Τελικά ο σούπερ σταρ των πολεμιστών τη γλίτωσε φθηνά, αφού οι εξετάσεις του ήταν καθαρές. 32 μέρες μετά ο Ντουράντ επέστρεψε στα παρκέ προκειμένου να αγωνιστεί στο Game 5 των τελικών του ΝΒΑ πια με τους Ράπτορς. Ο δις πρωταθλητής με τους Γουόριορς δεν πρόλαβε να παίξει πάνω από 12 λεπτά και αποχώρησε τραυματίας, όμως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά. Όλα δείχνουν ότι έχει υποστεί ρήξη αχιλλείου κάτι που σημαίνει ότι θα χάσει πολλούς μήνες.

Εξάλλου η ανακοίνωση του τζένεραλ μάνατζερ των Γουόριορς, Μπομπ Μάιερς για τον τραυματισμό με κλάματα τα λέει όλα. Μαζί με εκείνον όμως «κλαίνε» και οι Νικς, αφού όλα όσα έχτισαν φαίνεται πως χάνονται μέσα σε μόλις 12 λεπτά. Ο παίκτης που είχαν στηρίξει όλο το πρότζεκτ τους για τη νέα σεζόν είναι πιθανό να μείνει εκτός δράσης για 11-12 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι θα γυρίσει τη σεζόν 2020-21.

Τα παραδείγματα αποφυγής 

Όπως καταλαβαίνει κανείς τα δεδομένα σε όλο το ΝΒΑ αλλάζουν, ενώ και οι ίδιοι οι Νικς αν επιβεβαιωθεί η κακοτυχία τους μοιάζει αδύνατον να προσφέρουν συμβόλαιο 30-35 εκατ. δολαρίων στο KD για πέντε χρόνια, διότι θα αποτελεί ρίσκο. Κι αν υπήρχε μια πιθανότητα να το κάνουν, το παρελθόν και ανάλογες περιπτώσεις που έχουν συμβεί τους δείχνει ότι πρέπει να περάσουν σε plan b.

Κλασικά παραδείγματα αθλητών που πήραν μεγάλα συμβόλαια και αποδείχτηκαν κακές επιλογές είναι ο Γκόρντον Χέιγουορντ, ο οποίος όμως τραυματίστηκε στο πρώτο του παιχνίδι με τους Σέλτικς, αλλά και ο Ντέρικ Ρόουζ, ο οποίος πήρε παχυλό συμβόλαιο από τους Νικς.

Η Νέα Υόρκη λοιπόν δεν θα ξανακάνει το ίδιο λάθος ακόμα και αν πρόκειται για τον Ντουράντ. Ακόμα και το παράδειγμα του Κάζινς φέτος που υπέστη ρήξη αχιλλείου, τον ίδιο τραυματισμό που πιθανόν έχει ο Ντουράντ δείχνει ότι δεν αξίζει το ρίσκο, αφού και ο Boogie δεν μπορεί να ορθοποδήσει τη φετινή σεζόν στους Γουόριορς.

Η δύσκολη αφετηρία των Νικς στη Free Agency 

Ο – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – σοβαρός τραυματισμός του Ντουράντ αποτελεί πλήγμα καταρχάς για τον ίδιο, αφού το καλοκαίρι είχε το δικαίωμα να μείνει ελεύθερος και μπορούσε να διεκδικήσει ένα πολυετές συμβόλαιο. Όμως οι Νικς που είχαν στηρίξει το πλάνο τους πάνω του πρέπει να στηριχτούν αλλού.

Image result for kemba walker knicks

Πιθανόν να αποτελέσει πρώτο στόχο ο Κάιρι Ίρβινγκ που θέλει να αποχωρήσει από τους Σέλτικς ή ο Άντονι Ντέιβις που επίσης θα φύγει από τους Πέλικανς, όμως πλέον η Νέα Υόρκη έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Οι μεγάλοι παίκτες δεν θεωρούν ελκυστικό προορισμό το συγκεκριμένο franchise. Μπορεί η Νέα Υόρκη να είναι υπέροχη για την συντριπτική πλειοψηφία των NBAers, ο οργανισμός όμως δεν λειτουργεί στα πρότυπα των κορυφαίων της Λίγκας και αυτό δεν είναι εύκολο να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη.

Ο KD θα ήταν μια ιδανική αρχή ενώ αν γινόταν η συγκεκριμένη κίνηση, ίσως να έπειθε και άλλους σούπερ σταρ όπως ο Ίρβινγκ. Ο τραυματισμός όμως έφερε τα πάνω – κάτω και τα στάτους στην ελεύθερη αγορά άλλαξαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Νικς τον Απρίλιο ήταν φαβορί για το δαχτυλίδι του 2020 λόγω των δεδομένων που είχαν δημιουργήσει, όμως πλέον δεν είναι ούτε Νο 1 στις προτιμήσεις της αγοράς.

Στην κούρσα της Free Agency λοιπόν πήραν προβάδισμα άλλες ομάδες, όπως οι Νετς και οι Λέικερς που έχουν τον πρώτο λόγο για την απόκτηση ενός ή και δύο σταρ. Ο Ίρβινγκ για παράδειγμα ίσως πάει στην πανέμορφη Νέα Υόρκη, αλλά θα αγωνίζεται στους Νετς. Σε πιο καλό σημείο εκκίνησης το Μπρούκλιν, σε πιο καλό σημείο οι Λέικερς με τον ΛεΜπρόν, ενώ οι Νικς θα αρκεστούν πιθανότατα σε όλες τις δεύτερες επιλογές για συμβόλαια. Παίκτες όπως ο Ροζίερ, ή ο Κέμπα Γουόκερ, που αναμφίβολα είναι σπουδαίοι, δεν είναι όμως Ντουράντ, ή Ντέιβις που θα έφερναν τη Νέα Υόρκη  μέσα σε ένα καλοκαίρι από την αφθαρσία της λίγκας στους διεκδικητές του τίτλου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ