Οι τέσσερις λόγοι που ο Ντόντσιτς θα αναδειχτεί MVP (vid)

Οι τέσσερις λόγοι που ο Ντόντσιτς θα αναδειχτεί MVP (vid)

Ο Λούκα Ντόντσιτς είναι αναμφίβολα ένα από τα κορυφαία prospect στο ΝΒΑ. Rookie of the year πέρσι, όμως τη φετινή σεζόν στοχεύει ψηλότερα και «κρυφοκοιτάζει» το βραβείο του MVP της regular season.

Ο Λούκα Ντόντσιτς αποτελεί έναν από τους παίκτες που στο ΝΒΑ περιμένουν τις υψηλότερες προσδοκίες μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο Σλοβένος γκαρντ των Ντάλας Μάβερικς θεωρείται αδιαμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία ανερχόμενα ταλέντα στον μαγικό κόσμο και οι Μαβς σκοπεύουν να δώσουν τα ηνία στον υψηλόσωμο γκαρντ, ειδικά μετά την απόφαση του Ντιρκ Νοβίτσκι να σταματήσει το μπάσκετ.

Ο Ντόντσιτς λοιπόν μπαίνει στη δεύτερη του σεζόν και όλοι πλέον περιμένουν πολλά. Ο 20χρονος πήρε το βραβείο «Rookie of the year» την περασμένη χρονιά και πλέον ετοιμάζεται για υψηλές πτήσεις. Εφόσον όλοι περιμένουν πολλά από τον πρωταθλητή Ευρώπης με τη Σλοβενία, το ερώτημα που πλανάται στις ΗΠΑ είναι το εξής: Μπορεί ο Ντόντσιτς να ανέβει επίπεδο και να γίνει All Star και κυρίως μπορεί να διεκδικήσει το βραβείο του MVP. Στο πρώτο ερώτημα λοιπόν άπαντες θεωρούν ότι ο πρώην παίκτης της Ρεάλ μπορεί να παίξει στο All Star Game ειδικά με την παρακαταθήκη του από πέρσι.

Όμως το δεύτερο ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα. Ο Ντόντσιτς για να μπει στη συζήτηση για το βραβείο πρέπει να «παλέψει» με παίκτες όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Τζέιμς Χάρντεν, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς και ο Στεφ Κάρι και να έχει αριθμούς αντίστοιχους με εκείνων για να «κυνηγήσει» το MVP. Αυτή τη στιγμή φαντάζει δύσκολο, καθώς θέλει τόσο ατομικά να έχει υψηλά στατιστικά, αλλά και οι Μάβερικς να κερδίζουν. Τo10.gr σας παρουσιάζει τους τέσσερις λόγους ωστόσο που ο Λούκα Ντόντσιτς μπορεί να βρεθεί στη συζήτηση για το συγκεκριμένο βραβείο.

1. Οι αριθμοί που δεν λένε ψέματα

Τα τελευταία 40 χρόνια του ΝΒΑ μόνο τέσσερις ρούκι είχαν κατά μ.ο. τουλάχιστον 18 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Οι Γκραντ Χιλ, Μάικλ Τζόρνταν, Μάτζικ Τζόνσον και Λάρι Μπερντ. Όλοι ήταν τουλάχιστον δυο χρόνια μεγαλύτεροι του Λούκα Ντόντσιτς που από ό,τι φαίνεται θα τους κάνει παρέα.

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα και οι συγκρίσεις με το παρελθόν είναι δεδομένες. Επίσης, ο Ράσελ Γουέστμπρουκ τη σεζόν που ήταν MVP είχε 31,6 πόντους, 10,7 ριμπάουντ, 10,4 ασίστ, 2,5 εύστοχα τρίποντα, 1,6 κλεψίματα και 0,4 μπλοκ ανά παιχνίδι.

Image result for luka doncic

Ο Ντόντσιτς στη ρούκι χρονιά του είχε 21,2 πόντους, 7,8 ριμπάουντ και 6 ασίστ και με βάση τη λογική της βελτίωσης που θα παρουσιάσει δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι μπορεί να φλερτάρει με triple double σε κάθε του βραδιά.

Τα στατιστικά λοιπόν διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ψηφοφορία MVP. Ακόμη και αν ο Ντόντσιτς δεν καταφέρει να έχει triple-double μέσο όρο, μόνο και μόνο να το πλησιάσει θα τον κάνει να ξεχωρίζει ως ένας από τους πιο ιδιαίτερους και πιο συναρπαστικούς παίκτες του πρωταθλήματος.

2. Τα κλειδιά των Μάβερικς είναι στα χέρια του

Ο Λούκα Ντόντσιτς θα είναι ο απόλυτος ηγέτης των Μάβερικς. Μέσα στο παρκέ θα είναι ο μαέστρος που θα κατευθύνει την ορχήστρα και θα παίζει κομβικό ρόλο στην επιτυχία ή την αποτυχία του Ντάλας. Ο Ρικ Καρλάιλ πιστεύει σε αυτόν και του έδωσε τα κλειδιά μετά και την απόσυρση του Νοβίτσκι.

Στη δεύτερη του σεζόν λοιπόν ο Ντόντσιτς θα έχει στο χέρι του μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξει γιατί θεωρείται ένα τόσο μεγάλο prospect στον μαγικό κόσμο. Για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει αυτό, πέρσι ο Σλοβένος γκαρντ είχε το 30,5 % των επιθέσεων των Μαβς που περνούσαν από τα χέρια του. Αυτό σημαίνει ότι ήταν 11ος σε ποσοστό κατοχής της μπάλας σε ολόκληρο το πρωτάθλημα. Πάνω από παίκτες όπως ο Κάρι (30,4), ο Λέοναρντ (30,3) και ο Λίλαρντ (29,3).

Ο Ντόντσιτς λοιπόν είχε τη μπάλα στα χέρια του για σημαντικό χρονικό διάστημα καθ ‘όλη τη διάρκεια της σεζόν και, δεδομένου του μέσου όρου, θα μπορούσε να έχει τον πλήρη έλεγχο της τύχης των επιθέσεων των Μαβς και φέτος.

3. Ο παράγοντας Κρίσταπς Πορζίνγκις

Image result for kristaps porzingis luka doncic

Η προσθήκη του Κρίσταπς Πορζίνγκις αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια του Ντόντσιτς να αναδειχτεί MVP. Η επιστροφή του πάουερ φόργουορντ του Ντάλας μετά από μακρά περίοδο απουσίας (πάνω από έναν χρόνο) θα μπορέσει να τραβήξει λίγο τα… φώτα από τον Σλοβένο.

Αναμφίβολα ο Λετονός ψηλός θα πάρει λίγο από το βάρος του Ντόντσιτς και θα του προσφέρει περισσότερη ελευθερία. Το θέμα είναι όμως σε τι κατάσταση θα βρεθεί ο ίδιος ο Πορζίνγκις μετά τον τραυματισμό του. Σίγουρα θα μπει σιγά σιγά στα παιχνίδια για να βρει ρυθμό κι εφόσον τα καταφέρει και αποκτήσει θα πρέπει να είναι ένα από τα «κλειδιά» στην επίθεση. Να μην αναλώνετε και να μην έχει θέματα με τα γόνατα του όπως είχε στη Νέα Υόρκη.

Με απλά λόγια, η επιστροφή του Πορζίνγκις δεν θα πρέπει να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο Ντόντσιτς. Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να δώσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στο παιχνίδι τον Μάβερικς και να τους ανεβάσει επίπεδο. Δεν θα πρέπει να «μπερδέψει» την ομάδα του Καρλάιλ, αλλά θα πρέπει να «κουμπώσει» ιδανικά. Τότε θα ανέβει επίπεδο και ο Ντόντσιτς και ο Πορζίνγκις αλλά κυρίως οι Μάβερικς, που βρίσκονται μεταξύ φθοράς κι αφθαρσίας.

4. Οι Μάβερικς δεν θεωρούνται… contenders στη Δύση

Ένα τελευταίο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε εδώ είναι το γεγονός ότι οι Μαβς δεν αναμένεται να είναι σοβαρός διεκδικητής μιας θέση στην οκτάδα αυτή τη σεζόν. Αυτό δίνει στον Ντόντσιτς μια άνεση και λιγότερη πίεση, αφού δεν θα χρειάζεται να νικάει κάθε μέρα στο παρκέ.

Σε περίπτωση μάλιστα που καταφέρει να μπει στην οκτάδα η ομάδα του Ντάλας, αυτόματα θα κερδίσει πόντους και ο ίδιος ο Σλοβένος. Σίγουρα όμως θα μπορέσει να είναι πιο άνετος από άποψη πίεσης, αφού ναι μεν περιμένουν πολλά όλοι, αλλά δεν θα θεωρήσουν και αποτυχία την μη είσοδο της ομάδας στα playoffs, ειδικά από τη στιγμή που στη Δύση φέτος γίνεται… πανικός.

https://www.youtube.com/watch?v=1YHwhdZncXk

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ