Τζέισον Τέιτουμ: Το χρυσάφι από το Μιζούρι που θυμίζει… Κόμπε

Τζέισον Τέιτουμ: Το χρυσάφι από το Μιζούρι που θυμίζει… Κόμπε

Ο τρόπος που εκτόξευσε τα νούμερά του ο 21χρονος των Σέλτικς σε δύο χρόνια, ο παραλληλισμός με τον Black Mamba και το πώς κατάφερε να γίνει ο ηγέτης της Βοστώνης.

Στο draft του 2017, οι Σέλτικς είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν την πρώτη επιλογή, όμως όχι απλά παραμέρισαν το τότε μεγάλο πρότζεκτ του Μαρκέλ Φουλτζ, αλλά ο Ντάνι Έιντζ, Τζένεραλ Μάνατζερ των Κελτών, επέλεξε λίγο χαμηλότερα, στο Νο.3, τον Τζέισον Τέιτουμ, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι ικανός να ξεπεράσει τον Φουλτζ.

Δεν είχε άδικο. Ο Έιντζ κοιτούσε μπροστά. Τρία χρόνια μετά, ο 21χρονος από το Μιζσούρι, είναι ένα παίκτης που πρωταγωνιστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, με τον Λεμπρόν Τζέιμς, να υποστηρίζει ότι θα είναι ο επόμενος Βασιλιάς του ΝΒΑ.

Η σιγουριά του Τζένεραλ Μάνατζερ των Σέλτικς και η παραδοχή του «Κing James» για το ταλέντο του Τέιτουμ ίσως μιλούν από μόνες τους. Ο παίκτης της Βοστώνης έχει βελτιωθεί σε κάθε στατιστική κατηγορία μετά από κόπους δουλειάς.

Στα τελευταία 14 παιχνίδια πριν την διακοπή για το All Star Game οι αριθμοί του ήταν εξωπραγματικοί και παρουσίαζαν εξαιρετικό ενδιαφέρον. 26,6 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 3.1 ασίστ, 1,5 κλεψίματα και περίπου μία τάπα για τον μόλις 21 ετών ηγέτη των Σέλτικς με 50% στο δίποντο και 33 από το τρίποντο και 61.8 % true shooting.

https://streamable.com/6ir3w

Την προηγούμενη σεζόν του είχε ασκηθεί κριτική για τα μακρινά σουτ του. Ειδικά στο δίποντο. Τι έκανε για να το βελτιώσει αυτό; Δούλεψε και με το παραπάνω κοιτώντας τον τρόπο που θα περιορίσει τα χαμένα σουτ του επιλέγοντας μόλις το 8,8 των προσπαθειών του για δίποντο να είναι από τα 16 έως τα 23 πόδια από το καλάθι, την ώρα που την προηγούμενη σεζόν ήταν στο 16,9%.

Προτιμάει πλέον δηλαδή, περισσότερο να «εκτελεί» από το τρίποντο, ή να περνάει μέσα στο καλάθι, παρά από αυτές τις αποστάσεις.

Τα παρακάτω στατιστικά μιλούν από μόνα τους

SEASONIN THE PAINTMIDRANGE3-POINTERS
2017-1845.0%26.5%28.5%
2018-1942.527.729.8
2019-2044.717.937.4

Το οξύμωρο στην ικανότητά του στο σκορ είναι ότι πλέον σκοράρει για δύο, δημιουργώντας καταστάσεις μόνος του. Κατά την ρούκι σεζόν του, ο Τέιτουμ από τα εύστοχα δίποντά του, το 56,5% προερχόταν από ασίστ συμπαίκτη του, σύμφωνα με το  Basketball-Reference.com.  Οσο περνάει χρόνο στο παρκέ όμως αυτό το ποσοστό χαμηλώνει. Για να φτάσει στο εντυπωσιακό 46,2%, δέκα μονάδες κάτω δηλαδή σε διάστημα μιάμισης σεζόν. Ενώ εξίσου πιο εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά του σε τρίποντα καθώς στην πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ τα εύστοχά του τρίποντα προερχόντουσαν κατά 92,4% μετά από τελική πάσα και πλέον έχει πέσει στο 60,3!

Αυτό βέβαια συνέβη και επειδή πλέον, και με την φυγή του Κάιρι Ιρβινγκ, η μπάλα περνάει από όλους τους παίκτες της πεντάδας των Σέλτικς. Δεν… κολλάει στον άσο, υπάρχουν ακόμα καλύτερες αποστάσεις και ο ίδιος έχει αναπτύξει το ένστικτο του iso που δεν είχε σε αυτό το επίπεδο, όταν εισήλθε στο ΝΒΑ.

Οι Σέλτικς τον εμπιστεύονται απόλυτα και του δίνουν την μπάλα στα χέρια. Οι κατοχές ξεκινούν από τον ίδιο, με τις επίσημες μετρήσεις να επισημαίνουν ότι αν και στην ρούκι σεζόν του, οι κινήσεις του κατά 63% ήταν μακριά από την μπάλα και μόλις το 37% προερχόταν από καταστάσεις πικ εν ρολ ή απομόνωσης, τώρα έχει φτάσει να ακουμπάει την μπάλα στο 58% των επιθέσεων της ομάδας του Στίβενς.

Για του λόγου το αληθές ας δούμε και τους πόντους του ανά κατοχή

SEASONISOLATIONPICK AND ROLL
2017-181.021.09
2018-190.931.07
2019-201.221.13

Ο Τέιτουμ διαθέτει εξαιρετικές κινήσεις και η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι τον συγκρίνουν με τον Κόμπε Μπράιαντ. Ο τρόπος που χειρίζεται την μπάλα και η ντρίπλα του που έχει γίνει πιο «σφικτή», το πώς αποφεύγει τους αντιπάλους του, την ώρα που έχει προσθέσει και κάποιες κινήσεις που του επιτρέπουν να αποφύγει τον παίκτη που τον μαρκάρει, έτσι ώστε να βρει το ελάχιστο του χρόνου για να «εκτελέσει» θυμίζουν και με το παραπάνω τον Κόμπε.

Είναι αποτελεσματικός στις iso καταστάσεις όντας πιο αποφασιστικός από ποτέ, βάζοντας στο παιχνίδι του επιπλέον κινήσεις που δεν αφήνουν περιθώρια ούτε κάποιου double team ούτε τον χρόνο για να έρθει αλληλοκάλυψη μετά από screen.

Σε πικ εν ρολ καταστάσεις, ο 21χρονος All Star της Βοστώνης διαθέτει έναν ιδιαίτερο τρόπο για να στέλνει τον προσωπικό του αντίπαλο εκτός μαρκαρίσματος.

Όπως ο Κόμπε. Πολλές φορές θα πάρει το σκριν προχωρώντας προς μία κατεύθυνση, θα επιβραδύνει τον ρυθμό του και θα περάσει δίπλα από τον σκρίνερ, ακουμπώντας επάνω στον αντίπαλό του με το κεφάλι, δημιουργώντας χώρο για να εκτελέσει.

Είναι ο μπασκετικός… γιός του Κόμπε Μπράιαντ; Κανείς δεν γνωρίζει, όμως τα παρακάτω βίντεο είναι ικανά να απαντήσουν μόνα τους και να προκαλέσουν ενθουσιασμό για το τι μπορεί να καταφέρει ο 21χρονος από το Μιζούρι, ο οποίος αποτελεί και το μεγαλύτερο «steal» σε ντραφτ του ΝΒΑ, με τον Ντάνι Έιντζ να έχει πετύχει φλέβα χρυσού με την επιλογή του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ