Ο κορωνοϊός γονατίζει οικονομικά το ΝΒΑ

Ο κορωνοϊός γονατίζει οικονομικά το ΝΒΑ

Οι ζημιές στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη στο μπάσκετ, τα 259 ματς της regular season που είναι στο κενό και τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που τερματιστεί πρόωρα η σεζόν.

Ο κορωνοϊός έχει αλλάξει τα πάντα στην ζωή μας. Έχει επηρεάσει την καθημερινότητά μας, έχει σταματήσει την συναναστροφή μας με τον έξω κόσμο, έχει… τελειώσει τον αθλητισμό.

Στις ΗΠΑ οι διοργανώσεις είχαν ως πρώτη σκέψη οι αγώνες να γίνονται σε άδεια γήπεδα, όμως ήδη κάποιες από αυτές έχουν παγώσει οριστικά την λειτουργία τους. Όπως το ΝΒΑ, όπου οι άνθρωποι τις λίγκας κινήθηκαν αστραπιαία μετά το κρούσμα του Ρούντι Γκομπέρ, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον θανατηφόρο ιό.

Από την στιγμή αυτής της δράσης, τα 259 ματς του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον πλανήτη είναι στον… αέρα. Δηλαδή περίπου το 21% της χρονιάς του ΝΒΑ μπορεί να χαθεί, για να μην πιάσουμε και τα πλέι οφ που δεν είναι εύκολο να προσδιορίσει κανείς τον ακριβή αριθμό των αγώνων.

Το ΝΒΑ δεν είχε άλλη επιλογή από το να σταματήσει την λίγκα. Για το καλό όλων, των αθλητών αλλά και του κόσμου. Όμως όπως σε κάθε πρωτάθλημα, έτσι και σε αυτήν την αδιάτρητη λίγκα, η οικονομική ζημιά μπορεί να είναι τεράστια. Και αυτό επειδή εκτός από τους παίκτες και τις ομάδες, υπάρχουν κι άλλες… βαθμίδες που εξαρτώνται απόλυτα με το άθλημα.

Το ΝΒΑ λοιπόν λέγεται ότι κερδίζει περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, με τα περισσότερα να προέρχονται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, το merchandising, τις χορηγίες και εννοείται από τα εισιτήρια. Κοιτάζοντας κάθε ένα ξεχωριστά τα παραπάνω είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πόσο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο μπάσκετ ο COVID-19. Το πώς μπορεί να γονατίσει το προϊόν.

Τα έσοδα από τα εισιτήρια είναι περίπου το 21% από τα 8 δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με μία έρευνα του Forbes και τον ειδικό επί των θεμάτων, οικονομολόγο Ρόντνεϊ Φορτ, την σεζόν 2018-19 το 20 με 25% των εσόδων της λίγκας προήλθαν από αυτά.

Δηλαδή ένα ποσό κοντά στα 2 δισ., σε μία πλήρης σεζόν. Ας πάμε στο απευκταίο σενάριο, της διακοπής της λίγκας από τώρα, τότε στο παραπάνω 21% θα υπάρξει χασούρα 350 με 450 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς να έχουμε συμπεριλάβει τα πλέι-οφ. Και τα έσοδα από τα εισιτήρια δεν είναι ο μεγαλύτερος τρόμος για την ζημιά των ομάδων.

Ας πάμε στο κομμάτι του merchandise, των φαγητών, των πάρκινγκ στις αρένες που γίνονται τα παιχνίδια του ΝΒΑ. Αυτά και αν θα βιώσουν καταστροφικές επιπτώσεις σε περίπτωση που διακοπεί το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη.

ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΧΑΣΟΥΡΑ

Όπως γράφει ο Φορτ, οι Νετς και οι Χόρνετς τα προηγούμενα 16 χρόνια είχαν εκπληκτικά κέρδη από την εκμετάλλευση των χώρων του γηπέδου τους (πάρκινγκ ή παραχώρηση των πάρκινγκ για συναυλίες).  Από 4 έως και 14 τα εκατό των συνολικών εσόδων τους προερχόντουσαν από αυτές, με τους υπολογισμούς λοιπόν να κάνουν λόγο για 350 εκατ. έως και 1,3 δισ. της σεζόν 2018-19 σε όλο το ΝΒΑ!

Για τέτοια ποσά αναφερόμαστε. Αυτός ο μέσος όρος προέρχεται και μετά από την έρευνα των ομάδων σχετικά με το πόσο μπορεί κοστολογείται  μία οικογένεια που θέλει να παρακολουθήσει ένα παιχνίδι συνολικά, έχοντας όλα τις ανέσεις που της δίνει το γήπεδο (φαγητό, ποτά, πάρκινγκ, αγορά ρούχων).

Το εισιτήριο σε ένα ματς του ΝΒΑ κατά μέσο όρο το 2018-19 έφτανε στα 72 δολάρια, άρα 288 δολάρια περίπου για μία τετραμελή οικογένεια.  Συνολικά λοιπόν, για αυτά τα τέσσερα μέλη, μπορεί το καθαρό ποσό που θα χαλάσει σε ένα παιχνίδι να είναι 421 δολάρια, μαζί με τα εισιτήρια.

Εάν λοιπόν κλείσει το πρωτάθλημα του ΝΒΑ εντελώς, τότε υπολογίζεται ότι μπορεί μόνο από τα λεφτά που χαλούν οι… πελάτες για την επιπλέον τους ευχαρίστηση να αγγίξει τα 150-200 εκατομμύρια για τα εναπομείναντα 259 ματς της κανονικής διάρκειας. Υπενθυμίζουμε, δεν γίνεται να βάλουμε στην συνάρτηση και τα πλέι οφ, που μπορεί να ακολουθήσουν.

Παρένθεση: Γνωρίζατε πως  υπάρχει φόβος, σε ημέρες πανδημίας, να μείνουν άνθρωποι σε αυτήν την τεράστια λίγκα χωρίς ασφάλεια υγείας; Στο ΝΒΑ οι εργαζόμενοι που δουλεύουν ως προσωπικό ασφαλείας, μαγειρεύουν για τους οπαδούς, μοιράζουν εισιτήρια και καθαρίζουν τα γήπεδα δεν ενδιαφέρονται μόνο για να καλυφθούν οικονομικά από τα παιχνίδια, δηλαδή να πάρουν δηλαδή τους εργατικά τους.

Πρεπει να συμπληρώσουν κάποιον συγκεκριμένο αριθμό ωρών για να πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλισης υγείας με τα σωματεία τους – ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα σε μια κρίση δημόσιας υγείας αυτής της κλίμακας. Οπότε μπορούν κάλλιστα να μείνουν και ανασφάλιστοι σε περίπτωση τερματισμού του πρωταθλήματος! Για αυτό και η άμεση κινητοποίηση των μεγάλων αστέρων της λίγκας για να δώσουν κάποια μεγάλα ποσά από την τσέπη τους ώστε να μην μείνουν όλοι χωρίς έσοδα.

ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ… ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΠΑΙΚΤΩΝ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

Επιστρέφουμε όμως μετά από αυτήν την παρένθεση και στο θέμα μας. Τα υπόλοιπα έσοδα στις ομάδες του ΝΒΑ είναι σταθερά και γνωστά.  Η πληθώρα των εσόδων του πρωταθλήματος προέρχεται από τηλεοπτικές συμφωνίες όπως η σύμβαση ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το ESPN και το Turner Sports, το οποίο καταβάλει στο πρωτάθλημα περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το 2016. Αυτοί οι αριθμοί διαπραγματεύθηκαν σε συμβόλαια πριν από χρόνια και τείνουν να παρέχουν στις ομάδες σταθερές εισοδηματικές ροές με την πάροδο του χρόνου.

Υπάρχει όμως και ένα σοβαρό «αλλά». Τα συγκεκριμένα «deal» μπορούν να τερματιστούν λόγω ανωτέρας βίας! Δηλαδή ελέω του προβλήματος που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, είναι πιθανόν οι έχοντες τα τηλεοπτικά δικαιώματα, βάσει σύμβασης, να μειώσουν αυτά που έχουν να δώσουν στην λίγκα ή ακόμα και να τερματίσουν το συμβόλαιό τους με αυτήν!

Όπως είναι κατανοητό, σε αυτό το απευκταίο σενάριο, η ζημιά θα είναι καταδικαστική για τις ομάδες αναφορικά με τα προϋπολογισμένα έσοδά τους.

Το ESPN ρίχνει κι άλλο λάδι στην φωτιά τονίζοντας ότι υπάρχει μια ρήτρα στη συμφωνία συλλογικής διαπραγμάτευσης του NBA, η οποία μειώνει τις αμοιβές των παικτών σε περίπτωση ανωτέρας βίας, όπως θεωρείται μία πανδημία (κορωνοϊός).

Αν και ο γνωστός σε όλους μας κορυφαίος δημοσιογράφος της λίγκας, Άντριαν Βονιαρόφσκι, έχει τονίσει ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση των αθλητών με το ΝΒΑ για το εν λόγω θέμα, υπάρχει η ρήτρα που λέει ότι ένας αθλητής θα χάσει το 1,08% του μισθού από κάθε ματς που θα έδινε.

Εν κατακλείδι, ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος της αναστολής της κανονικής περιόδου του ΝΒΑ θα μπορούσε να προσεγγίσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ουσιαστικά για το 1/5 της διάρκειας που χάνεται για την regular season. Εάν τα πλέι-οφ πρέπει να συντομευθούν ή να τροποποιηθούν με άλλο τρόπο για να χωρέσουν σε ένα νέο, μεταγενέστερο χρονοδιάγραμμα, το κόστος θα ανέβαινε ακόμη παραπάνω, αφού οι αγώνες θα ήταν λιγότεροι.

Τέλος, πέρα ​​από την πιθανή βραχυπρόθεσμη επίδραση στους μισθούς των παικτών, το χαμένο εισόδημα του πρωταθλήματος θα έχει συνεχή επίδραση και αλλού.

Στους μισθούς που έχουν να λαμβάνουν οι αθλητές την επόμενη χρονιά! Αν τα έσοδα του ΝΒΑ πέσουν τόσο χαμηλά, από τα όσα υπολογίστηκαν στην αρχή της φετινής σεζόν. Τότε  το πρωτάθλημα μπορεί να μειώσει το κατώτατο όριο μισθών των αθλητών και τα ανώτατα φορολογικά όρια για την επόμενη σεζόν για να καλύψει τη διαφορά.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ