Καθαρό παρμπρίζ αστραπές δεν φοβάται

Καθαρό παρμπρίζ αστραπές δεν φοβάται

Όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη σωστή συντήρηση και αντικατάσταση των υαλοκαθαριστήρων σου

Λίγος καιρός έμεινε μέχρι οι καθαροί ουρανοί να δώσουν τη θέση τους στα πρωτοβρόχια. Και οφείλεις να αναγνωρίσεις ότι μετά τον φετινό καύσωνα τα περιμένεις σαν μάννα εξ ουρανού. Ίσως, όμως, το αυτοκίνητό σου δεν είναι εξίσου έτοιμο να τα υποδεχτεί. Τώρα είναι καλύτερη στιγμή να προετοιμαστείς κατάλληλα, ώστε οι πρώτες βροχές να μην μεταφραστούν σε επικίνδυνη οδήγηση, ξεκινώντας από το απλούστερο – και σημαντικότερο – όλων: Τους υαλοκαθαριστήρες σου.

Είσαι σίγουρος ότι οι υαλοκαθαριστήρες σου λειτουργούν σωστά;

Δεν αρκεί να κινούνται ρυθμικά από τη μια πλευρά του παρμπρίζ σου στην άλλη. Προκειμένου να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, θα πρέπει να μην αφήνουν ίχνη πίσω τους. Ναι, ακόμη κι αυτή η μοναδική γραμμή νερού που σχηματίζεται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, είναι αρκετή για να σηματοδοτήσει ότι χρειάζονται άμεσα αλλαγή. Αν συνεχίσει να εμφανίζεται επάνω στο τζάμι, δεν θα έχεις την τέλεια ορατότητα που χρειάζεσαι σε συνθήκες βροχής – ειδικά τη νύχτα, όταν οι αντανακλάσεις πολλαπλασιάζονται.

Και θυμήσου: Κανονικά, τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων – δηλαδή τα τμήματα που συνδέονται με τους βραχίονες και φέρουν την ελαστική λεπίδα που κάνει τη «βρώμικη» δουλειά – χρειάζονται αλλαγή μια φορά τον χρόνο ή και συχνότερα, αν δεν τους έχει γίνει σωστή συντήρηση. Τα καλά νέα είναι, πως αυτή τη διαδικασία μπορείς να την κάνεις και μόνος σου.

Είναι εντάξει προς το παρόν; Ακολούθησε αυτά τα tips για να παραμείνουν.

Τι σημαίνει «σωστή συντήρηση» των υαλοκαθαριστήρων γενικότερα και των μάκτρων ειδικότερα; Προσοχή και καθαριότητα είναι τα βασικά συστατικά της συνταγής της επιτυχίας.

  • Ενυδάτωσέ τους: Βεβαιώσου ότι πάντα υπάρχει ικανή ποσότητα υγρού πλύσης στο δοχείο συστήματος πλύσης των παρμπρίζ. Τα μάκτρα αντιπαθούν τους ρύπους – και είναι αναγκασμένα να εκτίθενται σε αυτούς διαρκώς.
  • Καθαρές δουλειές: Ανά διαστήματα, ξέπλυνέ τα με νερό ή σαμπουάν αυτοκινήτου (χωρίς γυαλιστικό ή κερί) για να απομακρύνεις την άμμο που συγκεντρώνεται στις αυλακώσεις των τμημάτων. Η παρουσία της δεν φθείρει μόνο τα μάκτρα, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε γρατσουνιές στο παρμπρίζ σου.
  • Κράτησέ τα κοντά σου: Παρατήρησε την κίνηση που κάνουν οι υαλοκαθαριστήρες σου όταν είναι σε λειτουργία. Δεν θα πρέπει ποτέ να απομακρύνονται από την επιφάνεια του παρμπρίζ, αν θες να αποφύγεις όχι μόνο τη δική τους βλάβη, αλλά και εκείνη του μοτέρ των υαλοκαθαριστήρων.
  • Μην κάνεις τσιγκουνιές: Το σύστημα πλύσης θα πρέπει να γεμίζει αποκλειστικά με ειδικό υγρό – και μάλιστα υψηλής ποιότητας, για να μην καταλήξει να προκαλεί φθορές.
  • Άσ’ τους να ξαπλώσουν: Όταν οι υαλοκαθαριστήρες σου μένουν για μεγάλα διαστήματα σε κατακόρυφη θέση, κινδυνεύουν τόσο τα ελατήρια όσο και το ίδιο το μπράτσο τους. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά ενδέχεται να μειωθεί η στεγανότητα της επαφής τους με την επιφάνεια του παρμπρίζ σου.
  • Μην αφήσεις τη λιακάδα να σε παρασύρει: Οι υαλοκαθαριστήρες σου κινδυνεύουν και κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών, από τη σκόνη, το χώμα και τις υπόλοιπες ακαθαρσίες που συσσωρεύονται στα τζάμια και στα λάστιχα των μάκτρων σου, φθείροντάς τα. Φρόντιζε να τα κρατάς πάντα καθαρά, ακόμη και όταν οι μέρες δεν είναι βροχερές και μην ξεκινάς ποτέ χωρίς καθαρό παρμπρίζ. Στα περισσότερα αυτοκίνητα, οι υαλοκαθαριστήρες ξεκινούν τη λειτουργία τους πριν βραχεί το τζάμι και αυτές οι σύντομες διαδρομές τους σε στεγνό και βρώμικο παρμπρίζ αρκούν ώστε με τον καιρό να υποστούν έντονη φθορά.
  • Βρέξει – χιονίσει, το παρμπρίζ πρέπει να καθαρίσει: Στη διάρκεια του χειμώνα, θα πρέπει να είσαι ακόμη πιο προσεκτικός. Πριν βάλεις μπροστά τους υαλοκαθαριστήρες σου, θα πρέπει να έχεις καθαρίσει το παρμπρίζ σου από το χιόνι και τον πάγο, αλλά και να βεβαιωθείς ότι τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων δεν έχουν παγώσει, κολλώντας επάνω του. Χωρίς να θέλουμε να σε αγχώσουμε, αν δεν το κάνεις θέτεις σε κίνδυνο ολόκληρο τον μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένου του μοτέρ. Και αν τα χιόνια είναι σταθερά στο μενού του χειμώνα σου, χρειάζεσαι ειδικά, χειμερινά μάκτρα με προστατευτικό κάλυμμα που δεν αφήνει τα επιμέρους τμήματά τους να παγώσουν.

Τα μάκτρα σου χαλάνε; Άλλαξέ τα!

Αν έχεις έστω και την παραμικρή υποψία ότι τα μάκτρα σου έχουν αρχίσει να μην αποδίδουν όπως θα έπρεπε, μην το σκεφτείς δεύτερη φορά. Έτσι κι αλλιώς, πρόκειται για ένα οικονομικό εξάρτημα – που μπορεί να γίνει ακόμη πιο φθηνό αν το αγοράσεις από το σωστό μέρος – και το οποίο μπορείς να αλλάξεις πανεύκολα μόνος σου. Πέντε βήματα και ελάχιστα χρήματα αρκούν για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα προκληθεί κάποια σοβαρή φθορά στο αυτοκίνητό σου – και κυρίως, ότι δεν θα βρεθείς και ο ίδιος σε κίνδυνο.

  1. Βρες τα σωστά ανταλλακτικά: Αξιοπιστία και τιμές είναι οι δυο παράμετροι που πρέπει να εξετάσεις.
  2. Ανασήκωσε τον υαλοκαθαριστήρα από την επιφάνεια του παρμπρίζ.
  3. Γύρισε τον υαλοκαθαριστήρα προς τα πίσω, για να δεις το μάνδαλο ή τον σφιγκτήρα.
  4. Ξεκούμπωσε το στοιχείο στερέωσης και βγάλε το χαλασμένο τμήμα.
  5. Τοποθέτησε στη θέση του το καινούργιο.

Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας, σιγουρέψου ότι κρατάς σταθερά στο χέρι σου το μπράτσο του υαλοκαθαριστήρα. Αν σου φύγει, μπορεί να χτυπήσει στο παρμπρίζ και να του κάνει ζημιά.

Εξακολουθείς να έχεις απορίες; Το παρακάτω βίντεο θα σε βοηθήσει:


Το βίντεο για την αντικατάσταση των υαλοκαθαριστήρων προέρχεται από autodoc.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ