McLaren Elva

McLaren Elva

Το πρώτο αυτοκίνητο της εταιρείας δίχως οροφή, το οποίο θα κατασκευαστεί σε μόλις 399 μονάδες.

Την Elva παρουσιάζει η McLaren, η οποία κατασκεύασε το πρώτο, δίχως οροφή αυτοκίνητό της. Το αμάξωμα είναι από ανθρακόνημα και πέραν της οροφής, δεν υπάρχει παρμπρίζ ούτε πλευρικά παράθυρα. Το αυτοκίνητο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πίστα, αλλά και στον δρόμο. Εφοδιάζεται με έναν 4λιτρο, twin-turbo V8 κινητήρα, που τροφοδοτεί τις Senna και Senna GTR, προσφέροντας εξαιρετικές επιδόσεις, λόγω του χαμηλού βάρους του οχήματος.

Αξίζει να τονιστεί πως παρέχονται και κράνη για τους οδηγούς, ενώ αν ζητηθεί, προαιρετικά μπορεί να τοποθετηθεί παρμπρίζ.

Το όχημα διαθέτει το Active Air Management System (AAMS), το οποίο κατευθύνει τον αέρα από το ρύγχος πάνω από την καμπίνα στις υψηλές ταχύτητες κι απομακρύνοντάς τον από το εσωτερικό της καμπίνας, κατά τα πρότυπα της F1. Τα αεροδυναμικά βοηθήματα είναι κινητά, μεταβάλλοντας τη ροή του αέρα, αναλόγως της ταχύτητας. Στις χαμηλές ταχύτητες, το σύστημα είναι ανενεργό.

Σε αυτή την περίπτωση, ο αέρας κατευθύνεται στα ψυγεία, τα οποία έχουν τοποθετηθεί εμπρός από τους εμπρός τροχούς. Ως εκ τούτου, ψύχεται καλύτερα ο κινητήρας των 815 ίππων και οι βαλβολίνες στο 7τάχυτο κιβώτιο.

Ψυγεία υπάρχουν και εμπρός από τους πίσω τροχούς, ενώ το σπόιλερ είναι επίσης μεταβαλλόμενου βήματος ώστε να λειτουργεί σε αρμονία με το εμπρός μέρος. Λειτουργεί, επιπρόσθετα, σε συνδυασμό με τον διαχύτη, ο οποίος μπορεί να μεταβάλλει το ύψος του, αυξάνοντας ή μειώνοντας το ρυθμό ροής του αέρα κάτω από το δάπεδο.

Στον αεροδυναμικό σχεδιασμό συμμετέχουν και τα μέρη πίσω από τα καθίσματα, με τα εξογκώματα να μορφοποιούν και κατευθύνουν τον αέρα στα αεροδυναμικά βοηθήματα του πίσω μέρους. Τα καθίσματα είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα και το κάτω μέρος τους είναι πιο κοντό, ώστε να διευκολύνεται  η είσοδος κι έξοδος των επιβατών.

Στο εσωτερικό κυριαρχούν οι εισαγωγές του αέρα, μέρος και αυτές του εξελιγμένου αεροδυναμικού πακέτου του αυτοκινήτου, η στενή κεντρική κονσόλα και η μεγάλη, κάθετα τοποθετημένη, κεντρική οθόνη. Είναι οκτώ ιντσών, αφής και βοηθά τον οδηγό σε πολλές των περιπτώσεων, όπως για παράδειγμα να γυρίσει το μενού σαν… καρουζέλ. Στον πίνακα οργάνων υπάρχουν, πέρα από τα βασικά, ενδείξεις και για τις λειτουργίες του Active Dynamics, όπως επίσης και υποστήριξη αγωνιστικής οδήγησης.

Σχετικά με τον χώρο αποθήκευσης, είναι ανθρακονημάτινος και δίνει τη δυνατότητα εκτός των άλλων, στο να χωρέσουν δύο κράνη. Στο θέμα της εξατομίκευσης, ο πελάτης μπορεί να επιλέξει δέρμα, ειδικό για το δίχως οροφή όχημα, αλλά και το Ultrafabrics, το οποίο είναι ανθεκτικό, τεσσάρων στρωμάτων, με τα δύο πρώτα να αντέχουν στην υγρασία και τα άλλα δύο να βοηθούν τον οδηγό να κάθεται άνετα και σταθερά.

Προαιρετικό είναι το σύστημα ήχου, όπως και οι ελαφριοί αλουμινένιοι τροχοί των πέντε ακτίνων. Των δέκα είναι στάνταρ, με ελαστικά Pirelli P Zero Corsa για χρήση σε πίστα, ενώ παρέχεται και σύστημα ανύψωσης.

Το πακέτο Gloss Visual Carbon Fibre Body είναι ιδιαιτέρως καλό για τα τμήματα με ανθρακόνημα, με το υλικό να διαφαίνεται περισσότερο, ενώ παρέχεται και θερμική ασπίδα στον χώρο του κινητήρα, χρυσή, 24 καρατίων.

Το εμπρός μέρος, το οποίο είναι φυσικά από ανθρακόνημα, ναι μεν έχει πάχος μόλις 1,2mm, αλλά υπόκειται στους κανονισμούς ασφαλείας και το κυριότερο σχετικά με τον σχεδιασμό, είναι πως προσφέρει ένα καθαρό «πρόσωπο», χωρίς ενώσεις, σχισμές και κενά. Τα πλευρικά πάνελ είναι πάνω από τρία μέτρα και εκτείνονται από τους εμπρός τροχούς, στις πλευρικές εισαγωγές και καταλήγουν στο πίσω ενεργό σπόιλερ.

Τα φρένα είναι κεραμικά, νέας τεχνολογίας, καλύτερα από τα συμβατικά κεραμικά και μπορεί να είναι μικρότερα, όπως πχ. οι δίσκοι των 390mm, αλλά η απόδοση παραμένει η ίδια. Οι απαγωγείς θερμότητας μειώνουν το βάρος, όπως κάθε τι στο αυτοκίνητο και βελτιώνουν την αεροδυναμική. Τα πιστόνια των δαγκανών είναι από τιτάνιο. Κάπως έτσι σταματά το όχημα των 815 ίππων και των 800Nm ροπής. Τα πρώτα 100 χ.α.ω. έρχονται σε κάτω από 3δλ., ενώ τα 200 σε 6,7.

Το σύστημα της εξάτμισης είναι κι αυτό βελτιωμένο, από τιτάνιο και κατασκευάστηκε για πρώτη φορά σε όχημα της McLaren μέσω 3D εκτύπωσης.

Η διεύθυνση είναι ηλεκτροϋδραυλική, η ανάρτηση υδραυλική και πλήρως ρυθμιζόμενη, κάτι που κάνει το όχημα πιο σταθερό και ακριβές. Τα προγράμματα οδήγησης είναι τα Comfort, Sport και Track, το Electronic Stability Control (ESC) έχει τρία στάδια, ενώ το Variable Drift Control (VDC) αυξάνει την οδηγική απόλαυση περαιτέρω.

Πηγή: McLaren

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ