Ο Μάρκο έγινε ξανά… Λιβάγια

Ο Μάρκο έγινε ξανά… Λιβάγια

Ο Κροάτης βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής το τελευταίο διάστημα και «απάντησε» όπως ξέρει. Με γκολ και με μια ηγετική εμφάνιση, που βάζει την ΑΕΚ και πάλι στην κουβέντα της πρόκρισης. Δεν ήταν, όμως, το μοναδικό σημείο αναφοράς στο «πάρτι» της Ένωσης στην Ουκρανία

Τα θέματα προς συζήτηση που άνοιξε το ματς της ΑΕΚ με τη Ζόρια είναι πολλά. Η Ένωση έκανε μια από τις κορυφαίες εμφανίσεις της σε παιχνίδια ομίλου ευρωπαϊκής διοργάνωσης, πετυχαίνοντας παράλληλα μία από τις εντυπωσιακότερες νίκες της. Μια νίκη που ήρθε με πλάνο, αποφασιστικότητα και αρκετούς πρωταγωνιστές.

Ο Μάσιμο Καρέρα μπορεί να μην ήταν στον πάγκο, αλλά η αύρα του ήταν εκεί. Με τους παίκτες του να εκτελούν σε απόλυτο βαθμό όλα όσα είχε σχεδιάσει ο Ιταλός προπονητής. Η ΑΕΚ παρατάχθηκε με 3-5-2, προσαρμόζοντας την τακτική της σε εκείνη της Ζόρια. Ενώ επέλεξε να αφήσει την μπάλα στους Ουκρανούς, αναγκάζοντάς τους να μπουν σε μια αγωνιστική λογική που δεν έχουν συνηθίσει.

Παράλληλα, η Ένωση ήταν επιτέλους κυνική. Σε 6 τελικές εντός εστίας βρήκε δίχτυα τέσσερις φορές, αποτινάσσοντας από πάνω της την… κατάρα των χαμένων ευκαιριών που την είχε στοιχειώσει τελευταία. Η ΑΕΚ έκανε χθες στο γήπεδο όλα όσα είχε σχεδιάσει και πλέον τα ματς που ακολουθούν στην Ευρώπη, δεν έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα. Αντίθετα, έγιναν «τελικοί». Με πρώτο αυτόν απέναντι στη Ζόρια στο ΟΑΚΑ και αμέσως μετά εκείνον με την Μπράγκα, στο ίδιο γήπεδο.

Χθες η ΑΕΚ αγωνίστηκε με την πλάτη στον τοίχο. Αναγκασμένη να νικήσει, αλλά και με αρκετά προβλήματα. Διότι οι απουσίες του Μπακάκη και του Καρέρα που προέκυψαν την τελευταία στιγμή, δημιούργησαν ένα κλίμα ανησυχίας στην ομάδα. Κάτι απολύτως λογικό, μιας και ο οποιοσδήποτε από εμάς θα ανησυχούσε σε περίπτωση που προέκυπτε τέτοιου είδους θέμα στο κοντινό μας περιβάλλον.

Όμως η ΑΕΚ χθες αγωνίστηκε και για εκείνους. Το είπε άλλωστε και ο Τζιανλούκα Κολονέλο μετά το ματς. Οι Κιτρινόμαυροι τα έδωσαν όλα, με πρώτο και καλύτερο τον Μάρκο Λιβάγια. Ο Κροάτης έγινε επιτέλους ο παίκτης που ξέρουμε. Ο ηγέτης, ο ποδοσφαιριστής που μπορεί με μια του ενέργεια να ανατρέψει τα δεδομένα ενός αγώνα. Ο Μάρκο έγινε και πάλι… Λιβάγια και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος της ΑΕΚ από το ματς με τη Ζόρια, μετά, φυσικά, από τους βαθμούς.

Ο Λιβάγια είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής τελευταία. Πιθανώς και με δική του ευθύνη. Και χθες έδωσε τις απαντήσεις του. Τα είχε ανάγκη αυτά τα γκολ και αυτή την εμφάνιση. Η κίνηση του Μάνταλου να δείξει τη φανέλα του συμπαίκτη του με το «10» στη διάρκεια των πανηγυρισμών δεν ήταν τυχαία. Ο αρχηγός της ΑΕΚ, που και χθες ήταν συγκλονιστικός, γνωρίζει από πρώτο χέρι πόσο ποιοτικός παίκτης είναι ο Λιβάγια και πόσο τον έχει ανάγκη η Ένωση.

Οι δυο τους πήραν από το χέρι την ΑΕΚ και την οδήγησαν στο «τρίποντο». Με τον Τάνκοβιτς να… ακολουθεί. Ο Σουηδός εξτρέμ έχει γίνει ήδη ένα από τα πρώτα «βιολιά» της ΑΕΚ. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να είναι… εξαφανισμένος σε κάποιες στιγμές του ματς, όμως με μια του επαφή να κάνει τη διαφορά. Το έκανε στο γκολ, το έκανε και στην πανέξυπνη ασίστ στον Μάνταλο.

Η δουλειά έγινε για την Ένωση και μάλιστα εντυπωσιακά. Τώρα, στο μυαλό όλων μπαίνει μόνο η Κυριακή και το παιχνίδι με τον Άρη. Εκεί που η ΑΕΚ καλείται να δείξει πως η φετινή μάχη του τίτλου, θα κριθεί και από εκείνη.

Υγ: Είναι τεράστιας σημασίας για την ΑΕΚ η επιστροφή του Γαλανόπουλου. Ο διεθνής μέσος είχε να αγωνιστεί 11 μήνες και πέρασε πολλά όλο αυτό το διάστημα. Ο «Γαλανό» αποτελεί κεφάλαιο για την Ένωση και ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του Καρέρα. Πλέον είναι εδώ και είναι γερός. Και μαζί με τις επιστροφές των Σιμάνσκι, Σιμόες, δίνει στον προπονητή της Ένωσης τη δυνατότητα να διαχειριστεί-εκμεταλλευτεί την πιο «γεμάτη» μεσαία γραμμή που είχε ποτέ η ομάδα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ