Γιαν Εμβιλά : Τελικά, είναι «μαέστρος»;

Γιαν Εμβιλά : Τελικά, είναι «μαέστρος»;

Ο Γιαν Εμβιλά έσβησε κάθε συζήτηση για το κατά πόσο μπορεί να ηγηθεί της μεσαίας γραμμής. Καθορίζει τον ρυθμό, την ένταση, την ανάπτυξη. Ολα. Ενας πραγματικός «μαέστρος».

Ο Ολυμπιακός έχει πληγωθεί την τελευταία εβδομάδα. Πολύ. Και από τον covid και από τους τραυματισμούς. Αλλά σε καμία στιγμή ο Πέδρο Μαρτίνς δεν έψαξε δικαιολογίες. Σε καμία στιγμή ο σύλλογος δεν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τα προβλήματά του για να αναζητήσει άλλοθι. Επ ουδενί. Και δεν πρόκειται να το κάνει. Εξάλλου, ο Ολυμπιακός έχει επενδύσει σε άλλα πράγματα. Εχει επενδύσει στο ρόστερ του. Στην ποιότητα και την ποσότητα. Και στις προσωπικότητες που διαθέτει. Όπως ο σπουδαίος Γιαν Εμβιλά.

Μία από τις μεγαλύτερες έφτασε στον Πειραιά το καλοκαίρι. Και έδωσε το κάτι παραπάνω. Ενας παίκτης που… δεν έχει ταίρι και αποτελεί τον ποδοσφαιριστή-πνεύμονα-εγκέφαλο του Ολυμπιακού είναι ένας. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Γιαν Εμβιλά. Έναν ποδοσφαιριστή που αποκτήθηκε για να κάνει αυτό που… κάνει. Τη διαφορά. Να αποτελεί σημείο αναφοράς των Πειραιωτών. Να κυριαρχεί στη μεσαία γραμμή. Να είναι το μυαλό. Ο παίκτης από τον οποίο θα ξεκινούν όλα.

Ο Για Εμβιλά, είναι φτιαγμένος από ελίτ καλίμπρα. Μία από εκείνες τις περιπτώσεις παικτών, που δύσκολα βρίσκουν τον δρόμο για την Ελλάδα. Ενας παίκτης που στα 30 του χρόνια, δεν θα ερχόταν στη χώρα μας, εάν ο Ολυμπιακός δεν είχε αναπτύξει άριστες σχέσεις με πρόσωπα-κλειδιά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κι αν δεν είχε στο οργανόγραμμά του ανθρώπους που ξέρουν πώς κλείνονται τέτοια περίπλοκα και πολύ ακριβά deals.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, όχι μόνο απέκτησε τον Εμβιλά χωρίς να πληρώσει τη Σεντ Ετιέν (σ.σ. παρότι είχε συμβόλαιο έως το 2022), αλλά έκανε κάτι ακόμη σπουδαιότερο: Τον έπεισε ότι ο Πειραιάς είναι το μέρος όπου θα βιώσει στιγμές που δεν έχει ζήσει έως τώρα. Διότι ακόμη κι αυτός ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής, με τις δεκάδες συμμετοχές στην Εθνική Γαλλίας, δεν έχει κερδίσει τίτλους και δεν είχε καταφέρει να παίξει στο Champions League. Το κίνητρο ήταν εκεί. Και ο Εμβιλά αποδέχθηκε την πρόκληση. Παίρνοντας λιγότερα από ό,τι στην ομάδα με την οποία είχε συμβόλαιο.

Το πιο ενδιαφέρον ζήτημα της μεταγραφής του Εμβιλά; Η άποψη του Πέδρο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος είχε αμφιβολίες αρχικά. Όχι για την αξία του Γάλλου μέσου. Αυτό έλειπε. Είχε στο μυαλό του ότι αγωνίζεται στην ίδια θέση με τον Πέπε. Και θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να συνυπάρξουν. Ο τραυματισμός του Πορτογάλου, λίγες ημέρες μετά τη μεταγραφή του, έκανε πιο απλά τα πράγματα. Για μια μεταγραφή που η διοίκηση (καλώς) είχε αποφασίσει να την κάνει. Διότι όταν έχεις την ευκαιρία να πάρεις έναν «Εμβιλά», τον αποκτάς. Και φυσικά κανείς δεν το μετάνιωσε…

Στα πρώτα ματς της σεζόν ο Γάλλος έδειξε ότι είχε έλλειψη ρυθμού. Ο Μαρτίνς του έδωσε 45λεπτα. Κάποιες «μουρμούρες» άρχισαν να ακούγονται για την απόδοσή του. Αλλά εξαφανίστηκαν εκκωφαντικά. Από την εντυπωσιακή εμφάνιση του Γάλλου κόντρα στη Μαρσέιγ. Την πρώτη μεγάλη παράστασή του. Και από εκεί και πέρα, η μηχανή άρχισε να δουλεύει. Και ο «Μαέστρος» πήρε τα ηνία. Οντας σταθερά, ο πιο… σταθερός παίκτης του Μαρτίνς.

Κόντρα στον Παναθηναϊκό, στο κακό διάστημα του Ολυμπιακού, ο Εμβιλά ήταν καταπληκτικός. Στις (πολλές) κακές ανασταλτικές στιγμές της ομάδας του, ήταν εκείνος που κρατούσε όρθια την άμυνα. Οι πάσες του ήταν καταλυτικές. Δική του 40άρα μπαλιά δημιούργησε τη φάση του γκολ. Και ακόμη δύο μεγάλες στιγμές που δεν τις εκμεταλλεύτηκε ο Ραντζέλοβιτς.

Εχει αγωνιστεί και στα 13 παιχνίδια του Ολυμπιακού στη σεζόν (956 λεπτά). Εχει μία ασίστ (κόντρα στον Ατρόμητο). Αλλά αυτά είναι αριθμοί που δεν δείχνουν τίποτε. Απολύτως. Είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής των Πειραιωτών σε μέτρα και στο Champions League έχει τρέξει ήδη 46 χιλιόμετρα (11.5 ανά ματς)! Είναι δεύτερος σε εύστοχες πάσες (89%), με τη διαφορά ότι οι δικές του μεταβιβάσεις είναι κατά 30% μακρινές. Δύσκολες. Εχει παίξει βασικός και στα 4 ματς του φετινού Champions League.

Είναι ο μόνος παίκτης που ο Μαρτίνς έχει χρησιμοποιήσει σε ΟΛΑ τα παιχνίδια των Πειραιωτών. Και γενικώς, είναι ο παίκτης-βαρόμετρο. Αυτός που καθορίζει τον ρυθμό, την ένταση, την ανάπτυξη. Ολα. Ενας πραγματικός «μαέστρος». Και σίγουρα, η καλύτερη φετινή μεταγραφή του Ολυμπιακού τη φετινή σεζόν. Και για αγωνιστικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους.

Οι απορίες για το κατά πόσο ο Εμβιλά είναι «μαέστρος» ή απλά ένας ακόμη μέσος, έχουν τελειώσει. Διότι οι «μαέστροι» δεν είναι μόνο οι «μάγοι», οι σπουδαίοι τεχνίτες, εκείνη που κάνουν την μπάλα «κομπολόι». Ενας πραγματικός μαέστρος διευθύνει την ορχήστρα όπως ο ίδιος κρίνει. Και ο Εμβιλά είναι καθοδηγητής από τους λίγους. Από εκείνους που σπάνια βρίσκουν τον δρόμο για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ