Η παγκόσμια διάκριση και ο «Ελληνας πρέσβης» (Pics)

Η παγκόσμια διάκριση και ο «Ελληνας πρέσβης» (Pics)

Ο Ολυμπιακός στη 2η θέση των πλέον επιτυχημένων ομάδων της 10ετίας ανά τον πλανήτη, αλλά και 23ος στο ranking 65 χρόνων της UEFA για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Η επιτυχία στο ποδόσφαιρο είναι μετρήσιμο μέγεθος. Και μονάδα μέτρησης δεν είναι άλλη από τους τίτλους. Οσο περισσότερους κατακτάς, τόσο αυξάνεις την επιτυχία σου, αλλά και την αξία του συλλόγου και των «περιουσιακών του στοιχείων», δηλαδή των ποδοσφαιριστών. Ο Ολυμπιακός της εποχής του Βαγγέλη Μαρινάκη δεν παρέμεινε απλά η πιο επιτυχημένη ομάδα στην Ελλάδα. Αλλά εξελίχθηκε σε μία από τις πλέον επιτυχημένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διότι δεν είναι πολλές οι ομάδες που κατάφεραν για μια δεκαετία να κυριαρχήσουν εμφατικά στο εθνικό τους ποδόσφαιρο, σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την Ευρώπη ως την Κίνα. Μια σειρά από «αυτοκρατορίες» που κοιτάζοντας πίσω βλέπουν τρόπαια. Τίτλους που επιβεβαιώνουν την επιτυχία τους. Αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησε μια λίστα πολύ ενδεικτική των επιτευγμάτων του Ολυμπιακού.

Μια λίστα που αφορά τις πιο επιτυχημένες ομάδες της δεκαετίας (2011-2020), με παρονομαστή τις κατακτήσεις πρωταθλημάτων από το 2011 και πέρα. Για την ακρίβεια μια λίστα που αφορά στα 20 καλύτερα πρωταθλήματα στον κόσμο (η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση). Σε αυτή τη λίστα λοιπόν ο Ολυμπιακός μοιράζεται τη 2η θέση με την Μπάγερν Μονάχου, τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, τη Σάλτσμπουργκ και την κινεζική Γκουανζού, με συνολικά 8 τίτλους την τελευταία 10ετία. Μία λίστα στην οποία μόνο η Γιουβέντους τρέχει σερί «9 στα 9». Και η Σέλτικ έχει την ίδια ακριβώς επίδοση με τη «Μεγάλη Κυρία», αλλά το πρωτάθλημα Σκοτίας δεν ανήκει το παγκόσμιο top 20.

Τον Ιούνιο του 2010, ο Ολυμπιακός βρέθηκε σε σημείο… υπό το μηδέν. Τερμάτισε 5ος στα πλέι οφ και το μέλλον παρουσιαζόταν ζοφερό. Με τη διοίκηση Κόκκαλη να μην αντέχει τα χρέη, να έχει αποδεχθεί την υπεροχή του «πολυμετοχικού» Παναθηναϊκού και να αποδυναμώνει την ομάδα, μειώνοντας το μπάτζετ άνω του 50% και προωθώντας ποδοσφαιριστές από την ακαδημία, με προπονητή τον Εβαλντ Λίνεν! Η εμφάνιση του Βαγγέλη Μαρινάκη άλλαξε την ιστορία. Επτά πρωταθλήματα στη σειρά, ισοφάριση του σχετικού ρεκόρ, κατάκτηση του 8ου. Και κυρίως βάσεις για πολύ μεγαλύτερα πράγματα.

Σε αυτά τα δέκα χρόνια ο Ολυμπιακός σχημάτισε νέο όραμα. Έφτασε σήμερα στο σημείο να αποτελεί εταιρία υπόδειγμα για ολόκληρη την Ευρώπη. Όχι μόνο για τις ποδοσφαιρικές της επιδόσεις, αλλά και για την οργάνωση και τη λειτουργία της. Για τον Ρέντη που αποτελεί πρότυπο αθλητικό κέντρο. Για την οικονομική της δύναμη και ευημερία.

Ο Ολυμπιακός επένδυσε στο ευρωπαϊκό του προφίλ. Εγινε ομάδα της ελίτ του Champions League. Εγινε σύλλογος με φωνή και σοβαρή τοποθέτηση στα μεγάλα θέματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Μπήκε 8 φορές στους ομίλους του Champions League και μόνο δύο από τις 10 σεζόν της εποχής Μαρινάκη δεν έπαιξε μπάλα Φεβρουάριο στην Ευρώπη. Μάλιστα, επειδή και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις η επιτυχία είναι μετρήσιμο μέγεθος, ο αναλυτικός στατιστικός πίνακας της UEFA με τις πιο επιτυχημένες ομάδες στην ιστορία των Κυπέλλων Πρωταθλητριών Ευρώπης 1955-2020, βρίσκει τον Ολυμπιακό στην 23η θέση όλων των εποχών!

Πάνω από ομάδες-θηρία. Και φυσικά πάνω από όλες τους ελληνικούς συλλόγους. Ο Ολυμπιακός έχει 33 παρουσίες στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, με συνολικά 64 νίκες, 33 ισοπαλίες, 83 ήττες και 161 κερδισμένους βαθμούς. Ο Παναθηναϊκός είναι στην 29η θέση, με 28 παρουσίες και 143 βαθμούς, η ΑΕΚ 72η με 16 παρουσίες και 58 βαθμούς, ο ΠΑΟΚ 133ος με 9 παρουσίες και 21 βαθμούς, η Λάρισα 364η με μία παρουσία και 2 βαθμούς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ