Ολυμπιακός : Ας μιλήσουμε για μεταγραφές…

Ολυμπιακός : Ας μιλήσουμε για μεταγραφές…

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη τηρούνται και φέτος οι παραδόσεις βρίσκοντας τον Ολυμπιακό με δεύτερες σκέψεις. Για το υπάρχον ρόστερ. Για την πιθανότητα ενίσχυσης του. Για τις δυνατότητες που προσφέρει αυτή τη στιγμή η αγορά.

Το παράθυρο άνοιξε την Κυριακή το απόγευμα, μετά το θρίλερ του Φαλήρου με τον ΠΑΣ. Το ρεπορτάζ καταγράφει πως συνέβη κατόπιν επιθυμίας του Πέδρο Μαρτίνς. Ένας winger. Ίσως και ένας δεξιός μπακ. Και κάπως έτσι: Στο τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη τηρούνται και φέτος οι παραδόσεις βρίσκοντας τον Ολυμπιακό με δεύτερες σκέψεις. Για το υπάρχον ρόστερ. Για την πιθανότητα ενίσχυσης του. Για τις δυνατότητες που προσφέρει αυτή τη στιγμή η αγορά.

Θα μπουν όντως στον πειρασμό οι Ερυθρόλευκοι; Πιθανότατα αυτή τη στιγμή δεν το γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι. Το σασπένς όμως θα πρέπει πλέον να θεωρείται πια δεδομένο. Ο οργανισμός Ολυμπιακός σπανίως μένει στα λόγια. Αρκεί φυσικά να προκύψει και αυτό το «κάτι» που θα τους βάλει στον πειρασμό. Παίκτες βεβαίως πάντα υπάρχουν. Ακόμη και φέτος στον πιο παράξενο μεταγραφικό χειμώνα όλων των εποχών στην Ευρώπη. Αλλά τι μπορεί τελικά να είναι αυτό το «κάτι»; Ποιος είναι συνολικά ο λόγος για τον οποίο οι νταμπλούχοι σκέφτονται την ενίσχυση. Είναι ο τρόπος που θα τελειώσει η φετινή σεζόν; Είναι το παραπάνω για την επόμενη βλέποντας σε ένα καλοκαίρι με τρεις προκριματικούς; Είναι και τα δύο; Την απάντηση την γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι. Εμείς έχουμε… πρόσβαση στα υπόλοιπα.

Το ταμείο

Αντικειμενικά οι Ερυθρόλευκοι ως εδώ έχουν πιάσει όλους τους στόχους τους με το υπάρχον ρόστερ. Μπήκαν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Πήραν το κύπελλο. Μπήκαν στα νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ. Σχημάτισαν ήδη μια σημαντική βαθμολογική διαφορά στο πρωτάθλημα: Σε μια διαδικασία που ως τα τέλη του μήνα χωρά ακόμη τρεις αγωνιστικές. Με Ατρόμητος-Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, ΟΦΗ-ΑΕΚ μάλιστα στο καλεντάρι η διαφορά αυτή μπορεί να γίνει και μικρότερη αλλά και μεγαλύτερη μέχρι να τελειώσουν οι μεταγραφές.

Αν υποθέσουμε ότι η διαφορά παραμείνει ίδια, έτσι για την οικονομία της συζήτησης; Τότε θα απομένουν 16 Σούπερ Λιγκ ματς, μίνιμουμ 2 στην Ευρώπη (Αιντφόχεν) και βέβαια το κύπελλο. Μια καταμέτρηση που θα μπορούσε να φτάσει ως το 25-26 σε αγώνες που βρίσκονται μπροστά.

Ακόμη και έτσι

αριθμός αυτός είναι μεγάλος. Δεν είναι μεγαλύτερος όμως εκείνων που προηγήθηκαν: 20 αγωνιστικές Σούπερ Λιγκ (με αυτές που κλείνει ο Γενάρης), τελικός κυπέλλου, 8 ευρωπαϊκά ματς, το πρώτο παιχνίδι (αύριο) με τον Παναιτωλικό. Αυτή την ώρα ο Πέδρο Μαρτίνς είναι στο Αγρίνιο. Έχει αποκλείσει για το ματς κυπέλλου μια 12άδα: Έντεκα βασικούς (Σα, Ραφίνια, Σεμέδο, Μπα, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Καμαρά, Φορτούνης, Βαλμπουενά, Μασούρας, Ελ Αραμπί) και τον Μπρούνο που ακόμη δεν είναι έτοιμος.

Παρά ταύτα δεν ξέρει σε ποιον να πρώτο-δώσει ευκαιρία. Δεξιά στην άμυνα υπάρχει ο Ντρέγκερ, υπάρχει ο Ανδρούτσος. Υπάρχει ακόμη και ο Βρουσάι που σε συνθήκες ειδικές έχει επιστρατευτεί. Και όσο για τις θέσεις γύρω από τον φορ; Είναι ο Βρουσάι, ο Ραντζέλοβιτς, ο Μπρούμα, ο Λοβέρα, ο Σουντανί, ο Κάιπερς, ο Τιάγκο Σίλβα. Για να μην αναφερθούμε –γενικώς- στην ειδική περίπτωση του box to box Πέπε που εσχάτως έχει χάσει πια την επαφή του ακόμη και με τις αποστολές. Μια μεταγραφή 4 εκατ ευρώ.

Το «πάρε» απαιτεί και «δώσε»

Ναι, ο Ολυμπιακός εδώ και έναν χρόνο δεν έχει πια… Ποντένσε. Ο Μπρούμα έχει δείξει λίγα πράγματα. Κάποιοι είναι σε πτώση (Σουντανί). Κάποιοι δεν έκαναν το παραπάνω βήμα (Ραντζέλοβιτς, Λοβέρα) που αναμένονταν στη δεύτερη σεζόν τους. Για να έρθει ένας winger όμως μάλλον θα πρέπει να φύγουν 2-3. Διότι τότε ο Πέδρο Μαρτίνς θα θέλει και δεύτερο γήπεδο για προπόνηση. Αντίστοιχα με τον Ραφίνια παρόντα – έστω χωρίς να… θυμίζει Ομάρ- προφανώς η απόκτηση ενός ακόμη δεξιού μπακ θα σημαίνει κάτι για τον Ντρέγκερ ή τον Ανδρούτσο ή και για τους δύο.

Με δύο λόγια ο Ολυμπιακός για να προσθέσει στο ρόστερ του δύο παίκτες θα πρέπει να αφαιρέσει 5-6 τουλάχιστον. Ο Κάιπερς, ο Μπρούνο, ο Λοβέρα είναι ήδη σε αυτή τη διαδικασία. Χρειάζονται όμως άλλοι τόσοι. Και όλα αυτά δύο εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί η μεταγραφική περίοδος.

Τους θυμάστε;

Από την άλλη; Μια αναδρομή τα τελευταία 10 χρόνια στο πάρε-δώσε του Γενάρη δεν κολακεύει τα ποσοστό ευστοχίας. Ο Ολυμπιακός έχει κάνει μεταγραφές, καλά συμβόλαια, ακριβούς δανεισμούς, έχει ψάξει για… λαβράκια. Εξαιρώντας όμως την εγχώρια αγορά (πχ Μανιάτης, Τζιμπούρ, Κάρολ, Ανσαριφάρντ, Μασούρας) σπανίως βρήκε αυτό που έψαχνε. Θυμάστε τον Καζίμ-Καζίμ, τον Φελίπε Σαντάνα, τον Νέλσον Βαλντέζ, τον Εμρέ Μορ, τον Καφού, τον Φράνκο Σολδάνο, τον Ζιλ Ντίας, τον Αλί Σισοκό, τον Κάρλος Παρέδες, τον Ερνάν Πέρες; Ακόμη και την δεύτερη φορά του Κέβιν Μιραλάς; Όλοι έχουν κάτι κοινό. Ήρθαν Γενάρη την τελευταία δεκαετία. Έφυγαν το καλοκαίρι.

Η εξήγηση

Γιατί τον Γενάρη δεν είναι μεγάλα τα ποσοστά ευστοχίας; Διότι οι ομάδες όσες ανάγκες και αν έχουν είναι «σεταρισμένες». Διότι για να φέρεις από τη διεθνή αγορά, δύσκολα θα βρεις παίκτη που έχει ρόλο στην ομάδα του (εκτός και αν προχωρήσεις σε μεταγραφή) άρα και ρυθμό. Διότι χρειάζεται χρόνος προσαρμογής που τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει. Μια μεταγραφή καλοκαιριού έχει το πλεονέκτημα πως θα κάνει με τη νέα του ομάδα προετοιμασία. Ότι θα είναι εδώ όταν ο προπονητής μοιράζει τους ρόλους.

Ότι θα έχει χρόνο να μπει, να παίξει, να δείξει. Στα μισά του δρόμου ποτέ δεν είναι εύκολο. Κάποτε ο Ολυμπιακός έφερε τον αρχηγό της Ρίβερ Πλέιτ, Φερνάντο Μπελούτσι. Τους πρώτους έξι μήνες –εξαιρώντας ένα απίθανο ματς με αντίπαλο τον Άρη- απλά νόμιζες ότι πρόκειται για συνωνυμία. Υπήρχε υπομονή, υπήρχε Βαλβέρδε. Και ο Αργεντινός την επόμενη σεζόν έδειξε και απέδειξε πολλά.

Ο Μαρτίνς

Ο Πέδρο Μαρτίνς στην δύσκολη μετάβαση για τη φετινή σεζόν, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις μεταγραφές. Η διοίκηση ικανοποίησε πολλές από τις επιθυμίες του. Ο Πορτογάλος επηρεασμένος από την τελευταία εικόνα της προηγούμενης σεζόν ήθελε μια ομάδα 4-3-3. Με Ραφίνια και Βινάγκρε στα άκρα της άμυνας. Με Εμβιλά, Μπουχαλάκη, Καμαρά, Πέπε στον άξονα για τις τρεις θέσεις. Με Βαλμπουενά-Μπρούμα στα άκρα ως βασική εκδοχή των wingers.

Με τον Φορτούνη να εκφράζει μια άλλη αγωνιστική εκδοχή, δεύτερη στις προτιμήσεις κλπ. Τίποτε από αυτά δεν έγιναν. Και γιατί κάποιοι δεν «βγήκαν» και γιατί ο covid και οι τραυματισμοί έβαλαν δύσκολα. Αυτή τη στιγμή η ιδέα είναι κυρίως 4-4-2 με Φορτούνη και Ελ Αραμπί. Ιδέα που θέλει στην Ελλάδα επιθετικούς μπακ. Και wingers με άλλα χαρακτηριστικά. Ίσως για αυτό λοιπόν ο 50άχρονος να μπαίνει στον πειρασμό της αναζήτησης. Ειδικά πριν από την Αιντφόχεν.

Η πρόκληση του καλοκαιριού

Μια στιγμή όμως. Είπαμε ότι οι Ερυθρόλευκοι μπορεί να μην έχουν στο μυαλό τους μόνο τις άμεσες ανάγκες. Δηλαδή έναν καλύτερο winger που θα μπει άμεσα για να κάνει καλύτερα την δουλειά από τον Μπρούμα. Έναν καλύτερο επιθετικό μπακ που θα δώσει άλλα χαρακτηριστικά. Το καλοκαίρι τελειώνει το συμβόλαιο του Ραφίνια, εκείνο του Βαλμπουενά, του Σουντανί. Και κυρίως το καλοκαίρι φέτος είναι με 3 προκριματικούς γύρους για το εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι ο Ολυμπιακός –ως πιθανός πρωταθλητής- μπαίνει στον πρώτο προκριματικό. Δεν ισχύει. Ξεκινά από τον δεύτερο. Παίζει 20-22 Ιουλίου. Ο Μαρτίνς -που έχει +1 στο συμβόλαιο του και προφανώς θα είναι εδώ- θα πρέπει να ξεκινήσει προετοιμασία 10-15 Ιουνίου. Και όπως συνηθίζει θα φτιάξει την «πρώτη» ομάδα της χρονιάς –εκείνη των προκριματικών- με τους παρόντες. Όχι με… προσδοκίες. Έτσι έκανε τα τρία καλοκαίρια που προηγήθηκαν.

Σε γνώριμη ζώνη

Μπορεί λοιπόν οι Πειραιώτες να έχουν και αυτό κατά νου; Πιθανότατα. Άρα μπορεί να μην ψάξουν για έναν εξάμηνο δανεισμό που θα έχει στόχο μόνο την άμεση βελτίωση. Αλλά για κάτι διαφορετικό. Βλέποντας μπροστά. Αυτό θα είναι ομολογουμένως ποδοσφαιρικό. Και πολύ ενδιαφέρον. Αλλά όχι εύκολο. Προτάσεις υπάρχουν και είναι ήδη αρκετές και από όλα τα ράφια. Το τμήμα σκάουτινγκ είναι ενεργό και διαθέτει μπόλικους φακέλους μιας και ο Ολυμπιακός winger και μπακ έψαχνε και το καλοκαίρι.

Υπάρχουν όμως και τέσσερα ματς ως ότου τελειώσει η μεταγραφική περίοδος. Και όσο και αν δεν θέλει να το παραδεχτεί κανείς; Πάντα παίζουν τον ρόλο τους σε τέτοιες περιπτώσεις. Μπορεί να επισπεύσουν τις διαδικασίας. Ή και να κάνουν τον προπονητή –που ποτέ δεν ήταν των πολλών μεταγραφών- να αλλάξει την άποψη του. Όπως και να έχει; Μπήκαμε σε γνώριμη ζώνη…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ