Προφανώς και είναι υποχρεωμένοι να προσπαθήσουν

Προφανώς και είναι υποχρεωμένοι να προσπαθήσουν

Κάποια στιγμή οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να «κάνουν τη διαφορά». Κάτι που ως τώρα το λέμε αλλά δεν το βλέπουμε

Ξένισε σε πολλούς η ατάκα του Γιάννη Βρέντζου στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού. Εκείνο το «οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ παίρνουν το ένα πέμπτο των δικών σας χρημάτων και σας νίκησαν φέτος τρεις φορές». Πριν όμως κάποιος –σωστά- σκεφτεί ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο… μπάτζετ, συμβόλαια και αριθμοί, καλό είναι να θυμηθεί το ακροατήριο του εκπροσώπου της διοίκησης. Τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές που προφανώς κάποια στιγμή θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων στο μεγάλο λιμάνι. Και οι ευθύνες καλώς ή κακώς περνούν και… από τα κασέ τους. Έτσι συμβαίνει στον επαγγελματικό αθλητισμό. Και έτσι πρέπει να συμβαίνει καθώς προφανώς δεν έχουν όλοι τις ίδιες δυνατότητες.

Αν σκεφτεί κάποιος με ψυχραιμία αυτά τα τρία ματς στη σειρά με την ΑΕΚ θα διαπιστώσει ότι  η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ πήρε από πολλούς κάτι και αυτή είναι μια λεπτομέρεια που ίσως τελικά να έκανε και τη διαφορά σε 280΄ισορροπίας. Το τρίγωνο Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης, Βράνιες ήταν καταπληκτικό και δεν είναι τυχαίο ότι νικήθηκε μόνο από στημένες μπάλες. Οι δύο τερματοφύλακες (Μπάρκας, Τσιντώτας) πραγματικά αξιόπιστοι και με καθοριστικές επεμβάσεις. Ο Σιμόες, ο Κονέ, ο Μασούντ, ο Γαλανόπουλος του πρώτου ματς, άπαντες έγραψαν χιλιόμετρα και έδωσαν λύσεις στον άξονα. Ο Λάζαρος με τον Αραούχο που έβαλαν τα γκολ στο κύπελλο την Τετάρτη ερχόμενοι από τον πάγκο. Ακόμη και ο Γιακουμάκης που μέσα σε 7-8 λεπτά έγινε ο πρωταγωνιστής της ανατροπής στο πρωτάθλημα.

Τι συμβαίνει πίσω από τις κουρτίνες στην ΑΕΚ; Ο Τσιγκρίνσκι με τον Λάζαρο είναι στον αέρα καθώς τα συμβόλαια τους τελειώνουν και πολύ δύσκολα θα ικανοποιηθούν από την νυν ομάδα τους για να συνεχίσουν σε αυτή. Ο Αραούχο είναι δανεικός δίχως οψιόν, ο Λιβάγια επίσης δανεικός αλλά με οψιόν 1,7 εκατ ευρώ δηλαδή με χρήματα που ως εδώ οι Κιτρινόμαυροι δεν τα διαθέτουν στην αγορά. Ο Βράνιες ήταν στα… κάγκελα μέχρι πριν από μερικές ημέρες διότι απαιτούσε μεταγραφή στην Άντερλεχτ. Βασικός τερματοφύλακας ήταν ο Ανέστης ο οποίος έχασε την θέση του όταν δεν δέχτηκε να ανανεώσει το συμβόλαιο του. Παρελθόν θα πρέπει να θεωρείται και ο Γιόχανσον που παρά τα όσα ακούστηκαν δεν τα βρήκε ποτέ με την ΑΕΚ για νέο συμβόλαιο. Παρά ταύτα στο γήπεδο οι Κιτρινόμαυροι δεν έδειξαν καθόλου «χτυπημένοι» από τα ανοιχτά μέτωπα… εσωτερικού. Μια χαρά συσπείρωση επέδειξαν. Με το μαχαίρι στα δόντια κατά το σχετικό… κλισέ.

Ο Ολυμπιακός συνολικά σε αυτά τα τρία ματς είχε καλύτερο τον Ζιλέ. Και ο Βέλγος δεν είναι ότι έκανε τίποτα ματσάρες, απλά ήταν τόσο χαμηλά ο πήχης του συναγωνισμού που μπορεί κάποιος να υποστηρίξει την δική του παρουσία ως την σημαντικότερη σε φόντο Ερυθρόλευκο. Σε κλίμακα αξιολόγησης ως το δέκα δεν πρέπει περισσότεροι από δύο-τρεις απλά να έπιασαν τη… βάση συνολικά. Και εκείνοι που θεωρητικά είχαν την μεγαλύτερη ευθύνη και άπαντες τους περίμεναν σε ρόλο πρωταγωνιστικό σε αυτή την τριλογία; Ποδοσφαιριστές δηλαδή σαν τον Μιραλάς, τον Φορτούνη, τον Οτζίτζα, τον Μάριν κλπ.; Ας το αφήσουμε καλύτερα. Ο Μιραλάς γύρισε για να μείνει, έχει κίνητρο την παρουσία του στο Μουντιάλ και ρήτρα 5 εκατ ευρώ. Ο Οτζίτζα από τον Οκτώβρη και έπειτα περισσότερο προσφέρει… αναμνήσεις και λιγότερο ποιότητα στον άξονα του Ολυμπιακού. Ο Φορτούνης με τον Μάριν και τον Καρίμ ήταν οι πρωταγωνιστές στο «9 στα 9 σερί» στο πρωτάθλημα, αλλά όταν τα γάλατα… έσφιξαν προσγειώθηκαν και εκείνοι ανώμαλα σε ένα επίπεδο ποδοσφαίρου χωρίς ουσία.

Δεν λέμε ότι η ευθύνη για την εικόνα των ποδοσφαιριστών. Προφανώς η ιεραρχία στέλνει αλλού την αφετηρία της φετινής προβληματικής σεζόν. Στην διοίκηση και τις επιλογές της. Στους προπονητές. Δεν είναι όμως και… συγχωροχάρτι αυτό για εκείνους που πατάνε χορτάρι. Κάποια στιγμή θα πρέπει και εκείνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να παίξουν για την ομάδα, τον κόσμο, ή έστω για τα συμβόλαια τους όπως τους είπε ο Γιάννης Βρέντζος. Διότι όταν ένα σύνολο βρίσκεται σε κακή σεζόν, όταν αλλάζει τρεις προπονητές, δεν μπορεί να ποντάρει στη δουλειά της σε βάθος, όταν έχει περιέλθει σε μια τόσο ζόρικη κατάσταση, τότε αναπόφευκτα το μόνο που μπορεί να περιμένει είναι οι ποδοσφαιριστές της, να κάνουν το παραπάνω. Να βγουν μπροστά.

Να αλλάξουν εκείνοι κάτι. Φέτος ο Ολυμπιακός από εκείνους που έκρινε ως «κάνω τη διαφορά» στο ρόστερ του κάθε άλλο παρά δικαιωμένος μπορεί να είναι. Και δεν περιλαμβάνονται στον λογαριασμό μόνο οι υπάρχοντες είναι και εκείνοι που έφυγαν. Άλλωστε ημέρες Αυγούστου η «καλή εντεκάδα» των πρωταθλητών περιελάμβανε μπόλικους τέτοιους. Ποιους πιστεύαμε για βασικούς: Καπίνο, Ομάρ, Βούκοβιτς, Ένγκελς, Μίλιτς, Ρομαό, Οτζίτζα, Φορτούνη, Μάριν, Καρσελά, Εμενίκε. Οι μισοί δεν είναι καν εδώ…

Αν προλαβαίνει ο Ολυμπιακός να αλλάξει τα δεδομένα σε αυτές τις δέκα Σούπερ Λιγκ αγωνιστικές που απομένουν; Θεωρούμε πως όχι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει την υποχρέωση να το προσπαθήσει κάνοντας αύριο κιόλας την αρχή στο Περιστέρι. Και αυτή την υποχρέωση καλούνται να την φέρουν εις πέρας πρωτίστως οι ποδοσφαιριστές του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ