Να «απλώνεις» εκατομμύρια και να αφήνεις το κουμάντο του ποδοσφαίρου σε αυτούς που δεν σέβονται τίποτα

Να «απλώνεις» εκατομμύρια και να αφήνεις το κουμάντο του ποδοσφαίρου σε αυτούς που δεν σέβονται τίποτα

Η Κυβέρνηση άνοιξε τον ασκό με τα εκατομμύρια, ομάδες και ποδόσφαιρο θα μοιράζονται κάθε χρόνο έως και 50.000.000 €, αλλά το κουμάντο θα το κάνουν οι... απίθανοι!

Και έρχεται μια (αναμενόμενη, μεν, αλλά μεγάλη) είδηση, να σου δείξει τον δρόμο. Ή αν θέλετε, να σου δείξει τι πρέπει να κάνεις. Πώς πρέπει να πορευτείς. Πώς πρέπει να ασχοληθείς με ένα τεράστιο πρόβλημα και να το λύσεις χωρίς πολλά λόγια. Χωρίς να πρέπει να συνδιαλλαγείς και να χάσεις φαιά ουσία ασχολούμενος με τους διάφορους περίεργους που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και κάνουν καριέρα στην πλάτη του, πατώντας στα φαιδρά σκαλοπάτια του παρασκηνίου. Ή/και πλουτίζοντας από αυτό.

Η Κυβέρνηση φρόντισε να νομοθετήσει, ώστε ένα διαχρονικό (και δίκαιο) αίτημα του ποδοσφαίρου και συνολικά του αθλητισμού, να γίνει πράξη. Μέσω της φορολογίας των στοιχηματικών εταιρειών, λοιπόν, ο αθλητισμός θα μοιραστεί ένα ποσό που μπορεί να φτάσει έως και τα 100.000.000 € τον χρόνο (για την ακρίβεια 99.4 εκατ.).

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΓΓΑ, ειδικά για φέτος και ως ενίσχυση από τις επιπτώσεις της πανδημίας, προβλέπεται να δοθούν άμεσα προκαταβολές στον επαγγελματικό αθλητισμό, ύψους 29,2 εκατ. €, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών. Χρήματα που θα αρχίσουν να καταβάλλονται κιόλας από τις 15 Ιανουαρίου 2022, έπειτα από την εκκαθάριση των εσόδων που θα προκύψουν από τον νέο τρόπο φορολογίας επί των κερδών στα δελτία των τυχερών παιγνίων.

* Ομάδες της Super League 1 συνολικά 22.000.000 €

* Ομάδες της Super League 2 συνολικά 3.000.000 €

* Ομάδες της Basket League συνολικά 3.000.000 €

* Ομάδες της Volley League συνολικά 1.200.000 €

Ποσά τρελά. Που αλλάζουν τελείως τα δεδομένα, ειδικά στο ποδόσφαιρο. Εκεί όπου το ποσό είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλο σπορ, βεβαίως. Κάτι απολύτως λογικό. Καθώς το ποδόσφαιρο αποτελεί σχεδόν το 80% του στοιχηματισμού στη χώρα μας (και παγκοσμίως).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΑ, στις Εθνικές ομάδες όλων των σπορ θα δοθεί ένα ποσό 30% (από το 50% του συνολικού ποσού, που θα πάει στον ερασιτεχνικό αθλητισμό). Δηλαδή στις Ομοσπονδίες. Ενώ «το 7% του ποσού που θα λαμβάνει εκάστη αθλητική ομάδα, θα καταβάλλεται στη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματός της

Τι έχουμε εδώ; Εχουμε μια τρομερή οικονομική αλλαγή του σκηνικού. Μια αλλαγή με κυβερνητική παρέμβαση. Μια παρέμβαση, που το ποδόσφαιρο και οι διάφοροι «εύθικτοι» δεν τη θεωρούν «καταπάτηση του αυτοδιοίκητου». Δεν κρίνουν ότι γίνεται κάποια συναλλαγή που να δημιουργεί πρόβλημα. Λογικό. Τα λεφτά, εξάλλου, είναι πολλά.

Και εδώ προκύπτει ένα σοβαρό ερώτημα. Που έχει να κάνει με την Κυβέρνηση και με όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο το τελευταίο διάστημα. Η Πολιτεία, σε συνεργασία με την UEFA και τη FIFA συμφώνησαν ότι το σπορ στη χώρα μας έχει φτάσει στον πάτο. Πέρασαν μήνες ελέγχων και τελικά έφτασε στην Ελλάδα η περίφημη Ολιστική Μελέτη, που περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ποδόσφαιρό μας. Η Κυβέρνηση έδειξε βούληση να στηρίξει μια άκρως ποδοσφαιρική διοίκηση για την ΕΠΟ, βάζοντας μπροστά την εμβληματική μορφή του Θοδωρή Ζαγοράκη.

Μια επιλογή που εξευτελίζεται ήδη από εκείνους που δεν έχουν καμία διάθεση να αλλάξουν τα πράγματα. Από εκείνους που σκοπεύουν να παραμείνει το κουμάντο σε ανθρώπους που η μόνη σχέση που έχουν με το ποδόσφαιρο είναι ότι πλουτίζουν από αυτό. Κάνουν ταξιδάκια αναψυχής. Ποζάρουν σα γύφτικα σκεπάρνια στις φωτογραφίες με τους διεθνείς. Και στον ελεύθερο χρόνο τους κάνουν ό,τι πουν τα «αφεντικά», ακόμη κι αν αυτό αφορά σε εξαφάνιση ολόκληρων άρθρων του ΚΑΠ ή ακόμη και στον ευτελισμό θεσμών.

Την εβδομάδα που η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι νομοθέτησε για να βάλουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ οι ομάδες στα ταμεία τους, το παρασκήνιο της ΕΠΟ συνεχίζει ακάθεκτο. Χωρίς να λαμβάνει κανέναν υπόψη. Ούτε το πραγματικό ποδόσφαιρο. Ούτε τον Ζαγοράκη. Ούτε, βεβαίως, καμία Κυβέρνηση. Δεν τη βλέπουν την Κυβέρνηση. Και αυτό το καθιστούν σαφές με την απόφαση να μην αλλάξει τίποτε στην ΕΠΟ.

Βεβαίως, το θέμα είναι πιο βαθύ. Και αφορά στις ίδιες τις ομάδες. Αυτές που θα μοιραστούν τα χρήματα από το στοίχημα. Χρήματα που ουσιαστικά αλλάζουν τα πάντα, κάτω από Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό. Μιλάμε για μίνιμουμ 1.5 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για ποσό που καλύπτει σχεδόν όλο το μπάτζετ των μισών ομάδων της Λίγκας. Και εάν σε αυτό το ποσό βάλουμε και τα υπόλοιπα έσοδα, θα μιλάμε για νέα οικονομικά δεδομένα.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, τι έκανε; Αποφάσισε να αλλάξει το ποδόσφαιρο, απλώς πλουτίζοντας κάποιους από τους παράγοντές του. Και όχι επί της ουσίας. Η δική της επιλογή, ουσιαστικά χλευάζεται από το παρασκήνιο και εκείνους που το ελέγχουν. Και παρόλα αυτά, τα λεφτά θα δοθούν. Σε ποιους; Γιατί; Για να συνεχίσουν να κάνουν… ό,τι κάνουν; Για να συνεχίσει το ποδόσφαιρο να βρίσκεται σε ομηρία. Και αυτή τη φορά με το χρήμα να ρέει. Μεγάλη επιτυχία…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ