Ο Ολυμπιακός έστειλε μήνυμα εναντίον κάθε διάκρισης

Ο Ολυμπιακός έστειλε μήνυμα εναντίον κάθε διάκρισης

Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για την πρωτοβουλία του Ολυμπιακού που σχολιάστηκε θετικότατα στον μουσουλμανικό κόσμο

Το ποδόσφαιρο ενώνει αλλά όχι από μόνο του. Πρέπει να το θελουν αυτοί που παίζουν αλλά και αυτοί που το διοικούν. Το ποδόσφαιρο μπορεί να στείλει ελπιδοφόρα μηνύματα στην κοινωνία και στους πολίτες στον βαθμό που όσοι συμμετέχουν σε αυτό με κάθε τρόπο αρκεί να το θελήσουν. Η εισαγωγή που γίνεται σε αυτό το κείμενο σχετίζεται απολύτως με ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της ρεβάνς του κυπέλλου στο Φάληρο.

Κάποια στιγμή, στο δεύτερο ημίχρονο, ο Πολωνός διαιτητής διέκοψε τον αγώνα. Η κάμερα μεταξύ άλλων, έδειξε μια μικρή ομάδα παικτών του Ολυμπιακού να τρώνε. Περίεργο σε διακοπή αγώνα να υπάρχουν παίκτες που… σιτίζονται. Περίεργο διότι απλά εμείς δεν το έχουμε συνηθίσει. Αλλού συμβαίνει. Οι μουσουλμάνοι παίκτες εορτάζουν το Ραμαζάνι . Μια από τις διαδικασίες του εορτασμού είναι να μην σιτίζονται οι πιστοί μέχρι να δύσει ο ήλιος. Για εμάς που δεν είμαστε μουσουλμάνοι είναι δύσκολο να κατανοήσουμε περί τίνος πρόκειται.

Οι μουσουλμάνοι ποδοσφαιριστές όμως αναγκάζονται να παίξουν ποδόσφαιρο νηστικοί χωρίς να έχουν πάρει τις πρωτείνες που θεωρούν απαραίτητες οι διατροφολόγοι όταν πρόκειται να καταναλωθούν φυσικές δυνάμεις. Ας μην το αναλύσουμε περισσότερο γιατί η ουσία βρίσκεται αλλού. Βρίσκεται στη συμφωνία που έκαναν οι διοικούντες τον Ολυμπιακό με τον διαιτητή προκειμένου να γίνει η διακοπή ώστε οι παίκτες που εορτάζουν το Ραμαζάνι να φάνε κάτι που θα τους βοηθήσει είτε να αναλάβουν είτε να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους.

Η πρωτοβουλία αυτή έγινε δεκτή με πολύ καλά σχόλια από την πλευρά των παικτών του Ολυμπιακού. Γνωστές είναι οι δηλώσεις του Μαντί Καμαρά. Παίκτες όπως ο ίδιος αλλά και οι Ελ Αραμπί, Εμβιλά και Χασάν επωφελήθηκαν απο την διακοπή.

Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο και στο εξωτερικό. Εφημερίδες και άλλα Μέσα στην Τουρκία μιλούν με κολακευτικά λόγια για την πρωτοβουλία του Ολυμπιακού. Την εκλαμβάνουν σαν μια αναγνώριση και κυρίως σαν σεβασμό προς τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των μουσουλμάνων. Κι έτσι είναι. Ο σεβασμός στον επαγγελματία ποδοσφαιριστή δεν προκύπτει μόνο από την τήρηση των οικονομικών όρων του συμβολαίου του. Φαίνεται καθαρά από την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων πεποιθήσεών του.

Να γράψουμε ότι ο Ολυμπιακός πρωτοπορεί περιττεύει. Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι πως οι άνθρωποι μπορούν να ενωθούν και να έρθουν πιο κοντά, μέσα από τις ιδιαιτερότητές τους. Οχι όταν αυτές είναι αναγκασμένοι να τις κρύβουν, να τις αποσιωπούν, να ανέχονται να τους τις καταπατούν.

Ο Ολυμπιακός με την πρωτοβουλία που πήρε, δείχνει τον δρόμο και στις υπόλοιπες ομάδες στην Ελλάδα που έχουν μουσουλμάνους παίκτες. Ταυτόχρονα στέλνει ένα καθαρό μήνυμα παντού . Στους οπαδούς, στους παίκτες άλλων θρησκειών, στην κοινωνία. Μήνυμα καθαρό σε βάρος κάθε διάκρισης. Ας το κρατήσουμε….

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ