Η μικροδισκεκτομή του Μπα, ο Τέρι, ο Κάρολ και ο Ντιαλό των 32.000.000 €

Η μικροδισκεκτομή του Μπα, ο Τέρι, ο Κάρολ και ο Ντιαλό των 32.000.000 €

Ο Ουσεϊνού Μπα χειρουργήθηκε στη μέση και to10.gr εξηγεί με παραδείγματα πώς ένα σημείο-ταμπού για τους αθλητές ελίτ, η επιστήμη το έκανε «υπόθεση ρουτίνας». Πότε επιστρέφει στη δράση.

Ο Ουσεϊνού Μπα έκανε αυτό που χρειαζόταν, για να ξεπεραστεί το σοβαρό πρόβλημα που είχε στη μέση του. Και πλέον μετράει αντίστροφα για την επιστροφή του στη δράση. Μια επιστροφή που σε άλλες εποχές θα ήταν δύσκολη και περίπλοκη. Αλλά, πλέον, με την επιστήμη να έχει κάνει εντυπωσιακά άλματα, η επάνοδός του δεν θα είναι πρόβλημα.

Είναι γνωστό ότι ο Μπα ήδη από τον Αύγουστο του 2020 είχε περιοδικά υποτροπιάζοντα επεισόδια οσφυαλγίας, με έντονα ριζιτικά ενοχλήματα αριστερού κάτω άκρου, λόγω δισκοπάθειας στο Ο4-Ο5 επίπεδο της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Με απλά λόγια, το πρόβλημα στη μέση, πέρα από πόνους στο σημείο αυτό καθ’ αυτό, του δημιουργούσε πόνο και στο αριστερό πόδι.

Ολο αυτό το χρονικό διάστημα ακολούθησε συντηρητική αντιμετώπιση του προβλήματος, υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής γιατρού της ομάδας, Χρήστου Θέου, σε συνεργασία με το ιατρείο πόνου του θεραπευτηρίου Metropolitan. Ωστόσο, με την ολοκλήρωση της σεζόν, που βρήκε τον Ολυμπιακό πρωταθλητή και μετά από νέους ενδελεχείς ελέγχους και εξετάσεις, αποφασίστηκε από κοινού να μεταβεί σε εξειδικευμένο νευροχειρουργικό κέντρο στο Παρίσι.

Ο Μπα κατέληξε στο συγκεκριμένο κέντρο, αφού πρώτα οι άνθρωποι του Ολυμπιακού εξέτασαν και άλλα κέντρα εξειδικευμένα σε τέτοιους είδους τραυματισμούς, σε όλη την Ευρώπη (Γερμανία, Ιταλία), με σκοπό να παράσχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στον ποδοσφαιριστή τους. Οι Ερυθρόλευκοι έστειλαν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις του Μπα στο κέντρο που ανέλαβε την αποκατάσταση του προβλήματος και υπήρχε διαρκής επικοινωνία με τον εξειδικευμένο νευροχειρουργό που έκανε την επέμβαση μικροδισκεκτομής στον Ο4-Ο5 αριστερά.

Εως και πριν λίγα χρόνια οι ελίτ ποδοσφαιριστές και οι ομάδες προσπαθούσαν να αποφεύγουν τα χειρουργεία στη μέση και στην πλάτη. Εντούτοις, η πρόοδος της επιστήμης, οι νέες μέθοδοι και η καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιον προβλημάτων, έκαναν τους ανθρώπους του Ολυμπιακού και τον Μπα να καταλήξουν στην επεμβατική λύση. Με το χειρουργείο να στέφεται μα απόλυτη επιτυχία, επιβεβαιώνοντας πως ο Σενεγαλέζος σύντομα θα είναι έτοιμος να επιστρέψει στη δράση.

Πόσο σύντομα; Με βάση το ιατρικό πρωτόκολλο, ο Μπα αναμένεται να είναι έτοιμος να προπονηθεί σε περίπου 1,5 μήνα. Κάτι που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα προλάβει ίσως και ολόκληρη την καλοκαιρινή προετοιμασία. Χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει βιασύνη, καθώς το σημαντικό είναι να γίνει απολύτως καλά.

ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ

Ο πιο διάσημος ποδοσφαιριστής που έκανε χειρουργείο στη μέση του και όχι μόνο συνέχισε σε υψηλό επίπεδο, αλλά ανέβασε την απόδοσή του, ήταν ο Τζον Τέρι. Ο αρχηγός της Τσέλσι το 2006 αποφασίστηκε να μπει στο χειρουργείο (στο Μπορντό της Γαλλίας), ακριβώς για το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Μπα. Εκανε δισκεκτομή λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2006. Και στις 3 Φεβρουαρίου 2007 επέστρεψε στη δράση, συμμετέχοντας στην εκτός έδρας νίκη της Τσέλσι επί της Τσάρλτον (0-1). Και όχι μόνο αυτό, αλλά έκανε άλλες 30 συμμετοχές έως τον Μάιο του 2007 με τους Μπλε και την Εθνική Αγγλίας!

Πιο πρόσφατο παράδειγμα ο Αμπντού Ντιαλό της Παρί Σεν Ζερμέν. Τον Μάιο του 2019, όντας ποδοσφαιριστής της Ντόρτμουντ, ο 25χρονος στόπερ χειρουργήθηκε στο Παρίσι στο ίδιο σημείο που το έκανε και ο Μπα. Αφού ακολούθησε θεραπευτική αγωγή που δεν είχε αποτέλεσμα, έκανε επέμβαση και δύο μήνες μετά ήταν έτοιμος να παίξει. Μάλιστα πήρε και μεταγραφή για την Παρί Σεν Ζερμέν με 32.000.000 €, καθώς πέρασε με απόλυτη επιτυχία όλες τις ιατρικές εξετάσεις!

Τέλος, και ένας πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού είχε υποβληθεί σε επέμβαση στη μέση, αλλά συνέχισε κανονικά την καριέρα του. Ο λόγος για τον Ρόι Κάρολ, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στην πλάτη του σε ένα παιχνίδι εναντίον της Φούλαμ (23/01/2006). Υποβλήθηκε σε επέμβαση, πολύ πιο σοβαρή από των προαναφερθέντων, αλλά σε 2,5 μήνες επέστρεψε κανονικά στη δράση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ