Παναθηναϊκός : Το απόλυτο crash test

Παναθηναϊκός : Το απόλυτο crash test

Σε ένα ντέρμπι οι πρώτοι που επιζητούν τη νίκη, περισσότερο κι από τους οπαδούς και τους παράγοντες, είναι οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές. Μπορεί όλοι να είναι επαγγελματίες, περαστικοί και ο σύλλογος με τον κόσμο να μένουν αιωνίως, ωστόσο, για κάθε παίκτη μία μάχη κόντρα στον μεγάλο αντίπαλο είναι η απόλυτη δοκιμασία. Σ’ αυτόν τον […]

Σε ένα ντέρμπι οι πρώτοι που επιζητούν τη νίκη, περισσότερο κι από τους οπαδούς και τους παράγοντες, είναι οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές.

Μπορεί όλοι να είναι επαγγελματίες, περαστικοί και ο σύλλογος με τον κόσμο να μένουν αιωνίως, ωστόσο, για κάθε παίκτη μία μάχη κόντρα στον μεγάλο αντίπαλο είναι η απόλυτη δοκιμασία. Σ’ αυτόν τον Παναθηναϊκό ισχύει πολύ περισσότερο. Το ρόστερ του «τριφυλλιού» μπορεί να διαθέτει πλέον παίκτες μαχητές, που δίνουν το 100%, αλλά κακά τα ψέματα σε ποιότητα δεν είναι αυτό που θα ήθελε ο κάθε οπαδός της ομάδας. Οι «πράσινοι» μόλις πριν δύο εβδομάδες πέτυχαν την πρώτη τους νίκη εκτός έδρας.

Αντιμετωπίστηκε σαν να έσπασε μία κατάρα, ως ανακούφιση, απόδειξη του πόσο έχει πέσει ο πήχης. Δεν ήταν και κανένα κατόρθωμα για τον Παναθηναϊκό να νικήσει την ΑΕΛ. Απλά φάνηκε πως όταν η ομάδα βγάλει ό,τι μπορεί στο γήπεδο και παίξει με τσαμπουκά, είναι σε θέση να πετύχει τον στόχο της. Γιατί η φανέλα είναι υπέρβαρη…

Ο βαθμός δυσκολίας φυσικά στο «Γ. Καραϊσκάκης» είναι πολύ μεγαλύτερος. Κι ας παίζουν οι ερυθρόλευκοι χωρίς τον κόσμο τους. Οι Πειραιώτες μετά τα όσα συνέβησαν στην Τούμπα έχουν βάλει πλώρη για το πρωτάθλημα και το πρόγραμμά τους είναι ευνοϊκό. Μεγαλύτερο εμπόδιο έως το τέλος είναι ο Παναθηναϊκός. Και το γνωρίζουν αυτό στον Πειραιά. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης και οι παίκτες του, λοιπόν, θα βρουν απέναντί τους ένα σύνολο που λογικά θα βγάλει θέληση για τη νίκη. Ο Παναθηναϊκός με τη σειρά του έχει πολλούς λόγους να θέλει να νικήσει. Κυρίως θα δώσει μία τεράστια χαρά στον κόσμο του που βιώνει έναν εφιάλτη φέτος και θα φουλάρει για την πέμπτη θέση, προκειμένου να εκτίσει άμεσα την ποινή αποκλεισμού από την ΟΥΕΦΑ.

Οι ποδοσφαιριστές εκτός από τον σύλλογο, τον κόσμο, τον προπονητή τους, παίζουν φυσικά για τους εαυτούς τους. Για την επόμενη μέρα. Στον Παναθηναϊκό κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια είναι αυτή. Οι βασικοί άξονες είναι δύο, αλλά υπάρχει κι ένα ακόμα σενάριο. Πρώτον, να παραμείνει ο Γιάννης Αλαφούζος με τους συνεργάτες που έχει τώρα και με ένα πολύ μικρό μπάτζετ να τρέχει την ομάδα, οπότε σε αυτό το ενδεχόμενο ο Ουζουνίδης πολύ δύσκολα έχει μέλλον στον πάγκο.

Ο δεύτερος είναι να έρθει επενδυτής. Αγνωστο ποιος θα είναι και τι προθέσεις θα έχει για τον Ουζουνίδη, το μπάτζετ και πολλά άλλα. Υπάρχει κι ένα σενάριο να πει ο Αλαφούζος παραδίδω τις μετοχές σε συμβολαιογράφο και να πάει η ομάδα πρωτοδικείο με κίνδυνο διάλυσης φυσικά.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις ο Ουζουνίδης ή ο νέος προπονητής, συν τον τεχνικό διευθυντή, θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον των περισσότερων παικτών. Είναι εύλογο πως αν έρθει επενδυτής κι αποφασίσει αντί για πέντε εκατ. ευρώ να διπλασιάσει το μπάτζετ, τότε θα αυξηθούν οι απαιτήσεις. Θα χρειαστούν πιο έμπειροι και ποιοτικοί παίκτες. Κι ορισμένοι απ’ όσους είναι τώρα στην ομάδα είναι λογικό να μην κριθούν απαραίτητοι. Ένα ντέρμπι, λοιπόν, μπορεί ν’ αποτελέσει εφαλτήριο για την επόμενη μέρα.

Δεν είναι και το πιο σωστό φυσικά το να κρίνεις από ένα παιχνίδι, όμως, αν υποθέσουμε ότι αύριο στον Πειραιά κάνουν ένα εκπληκτικό ματς ορισμένοι παίκτες και πάρουν αποτέλεσμα –ειδικά τη νίκη- γιατί να μην θεωρήσει κάποιος ότι δεν αξίζουν να βρίσκονται στην επόμενη μέρα; Ας φέρουμε ένα παράδειγμα. Ο Γιόχανσον στην αρχή της σεζόν δεν βλεπόταν. Σταδιακά βελτιώνεται, σαφώς δεν είναι σούπερ, αλλά θεωρείται αξιοπρεπής πλέον. Με μία καλή εμφάνιση και στο ντέρμπι, γιατί να μην ισχυριστεί οποιοσδήποτε ότι σε έναν Παναθηναϊκό που θα έχει μπάτζετ πρωταθλητισμού κι όχι αυτό που υπάρχει τώρα, αξίζει να είναι η μία από τις δύο λύσεις στο δεξί άκρο; Οι 300.000 ευρώ που έχει ετήσιες αποδοχές δεν είναι και υπερβολικές όταν θες να κοντράρεις τους ανταγωνιστές σου που ήδη έχουν πιο πλούσιο ρόστερ.

Το ματς με τους «ερυθρόλευκους», όπως και να έχει, είναι ένα crash test. Θα φανεί ποιοι έχουν τα προσόντα, την προσωπικότητα να σταθούν σε έναν Παναθηναϊκό που θα πρωταγωνιστεί. Ή, έστω αν δεν βρεθεί επενδυτής, που θα τερματίζει με άνεση σε ευρωπαϊκή θέση. Ένα ντέρμπι έχει αλλάξει τη μοίρα πολλών παικτών στο παρελθόν. Η ήττα δεν συγχωρείται. Εντάξει, στον Παναθηναϊκό δεν υπάρχει φέτος αυτή η αντιμετώπιση από τη συγκεκριμένη ομάδα. Ολοι γνωρίζουν το ταβάνι της. Φυσικά μία βαριά ήττα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά πολλά από τα παιδιά. Και τη σκέψη του κόσμου για ορισμένα απ’ αυτά. Φανταστείτε, όμως, να συμβεί το αντίθετο. Μία ομάδα που την πιστεύουν λίγοι, να φύγει με νίκη από το Φάληρο. Θα τους αντιμετωπίσουν δικαίως όλοι ως ήρωες. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον τους…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ