Ο Φαλ μπορεί να κάνει θραύση στον Ολυμπιακό

Ο Φαλ μπορεί να κάνει θραύση στον Ολυμπιακό

Ο Μιχάλης Στεφάνου εξηγεί γιατί η Βιλερμπάν δεν εκμεταλλεύτηκε όσο θα έπρεπε τον Γαλλο σέντερ και με ποιον τρόπο οι ερυθρόλευκοι θα αποκομίσουν τα μέγιστα από την παρουσία του.

«Τι ενδιαφέρον πρότζεκτ έχει αρχίσει να δημιουργεί ο κόουτς Μπαρτζώκας, ώστε να επιστρέψει ο Ολυμπιακός δυνατά στην μάχη των playoffs!», σχολίασε ο Ισπανός δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου DAZN Ζεράρντ Σολέ, στο άκουσμα της ανακοίνωσης του Mουσταφά Φαλ από τον Ολυμπιακό. Και δεν αποκλείεται ο Γάλλος σέντερ των 218 εκατοστών να κάνει την διαφορά φέτος για τους ερυθρόλευκους που θεωρητικά τουλάχιστον κάλυψαν σε μεγάλο ποσοστό το φάσμα της θέσης «5», με βάση του αντιπάλους που θα βρεθούν στο δρόμο τους.

Ας μην ξεχνάμε, ότι κατά την περσινή περίοδο ο Ολυμπιακός ελλείψει μεγέθους ταλαιπωρήθηκε αρκετά από παίκτες όπως ο Λοβέρν, ο Βέσελι και ο Ταβάρες και πλέον προσθέτει στο ρόστερ του ενα αντίπαλο δέος για να τους αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά. Ομως δεν είναι μόνο αυτό. Η απόκτηση του Φαλ θα προσφέρει στους Πειραιώτες έναν ισχυρό επιθετικό πόλο που μπορεί να προκαλέσει διαδοχική παραγωγή πόντων με ποικίλους τρόπους.

Ο Φαλ είναι ιδιαίτερα ευκίνητος για το ύψος του, με εντυπωσιακό άνοιγμα χεριών και μεγάλη δύναμη στα πόδια. Διαθέτει καλή μπασκετική αντίληψη, άρα ξέρει να πασάρει (σουπερ σημαντικό στοιχείο για τους σύγχρονους ψηλούς) και ως Ευρωπαίος και δη Γάλλος είναι ανταγωνιστικός, έχει σωστή νοοτροπία και δουλεύει πολύ.

Το πόσο κομβική μπορεί να αποδειχθεί η απόκτηση του από τον Ολυμπιακό, αποτυπώνεται από κάποια facts της φετινής Euroleague. Αν μάλιστα αναγάγουμε τα στοιχεία που ακολουθούν στο γεγονός ότι από την επόμενη σεζόν θα συνεργάζεται με δύο πολύ υψηλού επιπέδου play makers οπως ο Σλούκας και ο Γουόκαπ, καταλαβαίνουμε ότι υπό προϋποθέσεις οι επιδόσεις του μπορούν να εκτιναχθούν. Διότι σε αντίθεση με το άναρχο παιχνίδι της Βιλερμπάν που δεν ευνοούσε και τόσο τα ιδιαίτερα χαρίσματα του 29χρονου γίγαντα, οι Πειραιώτες βάσει αγωνιστικής φιλοσοφίας ευελπιστούν ότι θα θερίσουν σαφώς περισσότερους καρπούς από την παρουσία του.

Εχουμε και λέμε, λοιπόν:

-Ο Φαλ ήταν μαζί με τον Ρέινολντς της Μπάγερν ο παίκτης με το περισσότερο παιχνίδι στο ποστ σε όλη την Euroleague. Eίχε 5,5 post ups ανά παιχνίδι συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που κατέληξαν σε πάσα.

-Προσέφερε 1,4 πόντους ανά κατοχή, ποσοστό που ήταν το 16ο καλύτερο μεταξύ ΟΛΩΝ των παικτών που αγωνίστηκαν στη διοργάνωση.

-Είχε περίπου 2 ασίστ ανά παιχνίδι. Το 62% των ασίστ του κατέληξαν σε εύστοχο τρίποντο.

-Επαιξε και στα 13 παιχνίδια που η Βιλερμπάν έφτασε στη νίκη. Στις νίκες αυτές είχε ένα… εξωφρενικό 73% ευστοχίας.

-Η ομάδα του σκόραρε 6.37 πόντους περισσότερο όταν βρισκόταν στο παρκέ.

-Η αντίπαλη ομάδα σκόραρε 3,5 πόντους λιγότερους οταν βρισκόταν στο παρκέ.

-Βάσει μιας ειδικής στατιστικής μέτρησης (win shares) είχε μακράν το μεγαλύτερο μερίδιο από τις νίκες της ομάδας του (2,7). Ο δεύτερος William Howard είχε μόλις 1,9.

-Παρ’ ολα αυτά, πρέπει να τονιστεί ότι η Ασβέλ δεν τον εκμεταλλεύτηκε σε καμία περίπτωση αρκετά. Κι ενώ η καθοριστική συμβολή του αποτυπωνόταν καταφανέστατα, τα σοβαρά προβλήματα της γαλλικής ομάδας στην οργάνωσης του παιχνιδιού, είχαν ως αποτέλεσμα να μην φτάνει η μπάλα τόσο συχνά στα χέρια. Ως εκ τουτου το usage rate του ήταν ιδιαίτερα χαμηλό.

Τι είναι το usage rate; Ας δουμε τον παρακάτω πίνακα με τους κορυφαίους στην συγκεκριμένη λίστα και θα το εξηγήσουμε.

EUROLEAGUE USAGE RATE LEADERS
33.9 Alexey Shved
33.2 Jordan Loyd
32.1 Wade Baldwin
30.5 Mike James
30.0 Jalen Reynolds
29.4 Nemanja Nedovic
29.2 Norris Cole
29.1 Youssoufa Fall
28.6 Nando De Colo
27.6 Vasilije Micic

Ας χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα τον Ρέινολντς που έχει usage rate 30. Αυτό σημαίνει ότι όταν βρίσκεται στο παρκέ, ανά κάθε δέκα κατοχές η μπάλα πηγαίνει στα χέρια του τις τρεις. Ε, λοιπόν το αντίστοιχο usage rage του Μουσταφά Φαλ ήταν μόλις 18,2.

Συμπέρασμα. Ο Φαλ θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως ένας παίκτης που να δημιουργεί έναν πολύπλευρο επιθετικό καταιγισμό. Και για όσα λεπτά βρίσκεται στο παιχνίδι (χωρίς να είναι απαραίτητα πάρα πολλά) η μπάλα θα πρέπει να περνάει από τα χέρια του, διότι από κει υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να καταλήξει με κάποιον τρόπο στο καλάθι. Αν μάλιστα η περίμετρος του Ολυμπιακού καταφέρει να σουτάρει καλά, τότε ο 29χρονος σέντερ όχι μόνο θα εξελιχθεί στην πιο ουσιαστική προσθήκη, αλλά μπορεί πραγματικά να κάνει θραύση…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ