Ο Γιάννης έστειλε μήνυμα στους στρουθοκάμηλους

Ο Γιάννης έστειλε μήνυμα στους στρουθοκάμηλους

Η ατάκα για την Εθνική που δεν βγήκε τυχαία από το στόμα του και θα έπρεπε να μας προβληματίσει

O Γιάννης Αντετοκούνμπο επέστρεψε στην Ελλάδα νικητής και δοξασμένος. Επέστρεψε έχοντας στις αποσκευές του, όχι μόνο τα πολυτιμότερα λάφυρα από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, αλλά και μια παγκόσμια, καθολική αναγνώριση που όμοιά της δεν έτυχε ποτέ άλλοτε Ελληνας αθλητής. Κι όμως, ακόμα πιο σφιχτά από ότι τον είδαμε να κρατάει το βραβείο του MVP των τελικών στο ένα χέρι, «κρατούσε» την σεμνότητά του στο άλλο. Ξέροντας προφανώς ότι μπορεί το ένα, το αστραφτερό τρόπαιο, να του επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται στην κορυφή των κορυφών του μπάσκετ, όμως το άλλο, το άυλο, του προσφέρει την ασφάλεια ότι θα παραμείνει εκεί. Τόσο στο άθλημα που υπηρετεί, όσο και στη ζωή.

Ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις του στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο 26χρονος άσος έδειξε να ισορροπεί μαγικά ανάμεσα στους χαμηλούς τόνους και την φιλοδοξία. Κι αν κάποιοι νόμιζαν ότι έπειτα από ένα πρωτάθλημα ΝΒΑ ο πήχης δεν έχει και τόσα περιθώρια να ανέβει, εκείνος το… κατάφερε θέτοντας ως επόμενο μεγάλο στόχο του μια διάκριση με την εθνική ομάδα. Διότι, ας μην γελιόμαστε, έτσι όπως έχει καταντήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πιο πιθανό μοιάζει για τον Γιάννη να ζευγαρώσει τα δαχτυλίδια του, παρά να πανηγυρίσει κάτι φορώντας το εθνόσημο.

Τουλάχιστον φαίνεται να τον νοιάζει πραγματικά κι αυτό από μόνο του λέει κάτι μέσα σ’ ένα τοξικό περιβάλλον, που έχει συμβιβαστεί με τις αποτυχίες και χρησιμοποιεί την εθνική μόνο για να τακτοποιεί τους φίλους του συστήματος και να εκδικείται όσους δεν το προσκυνούν. Γι’ αυτό, μάλλον, προσπεράστηκε επιμελώς μια ατάκα του Γιάννη, που ως ελληνικό μπάσκετ μας αφορούσε περισσότερο απ’ όλες τις άλλες και το λιγότερο θα έπρεπε να μας προβληματίσει.

«Να έχουμε καλούς παίκτες, καλούς προπονητές, καλό σύστημα και να εκπροσωπήσουμε σωστά τη σημαία», είπε αυτολεξεί ο ηγέτης των Μπακς αναφερόμενος στο θέμα της εθνικής ομάδας και της μεγάλης του επιθυμίας να πετύχει κάτι σπουδαίο με την φανέλα της.

Αλήθεια, αναρωτήθηκε κανείς γιατί έκανε την συγκεκριμένη δήλωση; Γιατί δεν έμεινε απλώς στους στόχους και τα «θέλω» του, αλλά επιχείρησε να εμβαθύνει περισσότερο μιλώντας για παίκτες, προπονητές και σύστημα; Προφανώς, δεν το έκανε για να εμπλουτίσει τον λόγο του, άρα μάλλον προσπάθησε να στείλει κάποιο μήνυμα. Διότι αν θεωρούσε ότι τα πάντα λειτουργούν ρολόι, όπως διατείνεται η ΕΟΚ, τότε η συγκεκριμένη φράση δεν θα έβγαινε από το στόμα του.

Ουσιαστικά ο Γιάννης ζήτησε τη στοιχειώδη σοβαρότητα που οφείλει να διέπει μια κανονική ομάδα και που εδώ και χρόνια αδυνατεί να παρέχει στην εθνική η Ομοσπονδία. Ζήτησε κλίμα και συνθήκες που να αποτελούν πόλο έλξης για όλους τους αθλητές, όχι προχειρότητα, βεντετισμούς κι επικίνδυνες παραλείψεις ακόμα και σε ιατρικά θέματα. Ζήτησε καλούς προπονητές, δηλαδή σύγχρονους, ανταγωνιστικούς, που να μπορούν να εκμεταλλευτούν -αντι να στρέφουν εναντίον τους- το υπερόπλο που έχουν στα χέρια τους. Οχι βολεμένους δημοσίους υπαλλήλους που αλλάζουν ρόλους μεταξύ τους όπως ο… Μανωλιός τα ρούχα του στην γνωστή παροιμία. Ούτε αστειότητες σαν τη μισή ντουζίνα βοηθούς που στείλαμε για κουστωδία του Πιτίνο στον Καναδά.

Ο Γιάννης νιώθει να έχει κάποιου είδους χρέος να ξεπληρώσει, κάτι που δυστυχώς δεν έχουν νιώσει ποτέ οι θεσμικοί παράγοντες του μπάσκετ, αφού ανέκαθεν το θεωρούσαν κτήμα και ιδιοκτησία τους. Γι’ αυτό και τους πέταξε ξεκάθαρα το μπαλάκι, άσχετα αν εκείνοι μέσα στον μόνιμο στρουθοκαμηλισμό τους παριστάνουν ότι δεν το είδαν. Ουσιαστικά τους έθεσε προ των ευθυνών τους, μόνο που σε πρώτη φάση το έκανε με τρόπο λεπτό και διακριτικό. Το δικό του κίνητρο, άλλωστε, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την αγάπη του για την Ελλάδα και τους φιλάθλους της. Αφήστε που τον χαρακτηρίζει και μια φυσική ευγένεια, η οποία δεν του επιτρέπει να χρησιμοποιεί χοντράδες τύπου «αρκούδες με χαλκάδες» και «μαϊμούδες που πηδάνε»…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ