Η δεκαετία του χρήματος και των ζάμπλουτων ατζέντηδων

Η δεκαετία του χρήματος και των ζάμπλουτων ατζέντηδων

Η έρευνα της FIFA σχετικά με τον μεταγραφικό τζίρο που εκτοξεύτηκε από το 2011 και έπειτα δείχνει πως στο ποδόσφαιρο κουμάντο κάνουν - και - οι ατζέντηδες.

Η μελέτη που παρουσίασε η FIFA σχετικά με τον παγκόσμιο μεταγραφικό τζίρο της τελευταίας δεκαετίας αποδεικνύει πόσο πολύ έχει ανοίξει η αγορά και πόσο έχουν ξεφύγει τα ποσά που δαπανώνται στις μεταγραφικές περιόδου. Αξιοποιώντας τα στοιχεία του συστήματος TMS, το οποίο από τον Οκτώβριο του 2010 και έπειτα καταγράφει όλες τις μεταγραφικές κινήσεις, η Παγκόσμια Ομοσπονδία παρουσίασε όλη την πορεία του χρήματος αυτά τα χρόνια. Μια πορεί που σε κάνει να μένεις με το στόμα ανοιχτό.

Από τα 2,41 δισ. ευρώ του 2011, που ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής του TMS, φτάσαμε στα 6,22 δισ. ευρώ το 2019. Κι αν δεν ήταν η πανδημία του κορωνοϊού θα πήγαινε ακόμα πιο ψηλά ο αριθμός το 2020. Ακόμα και με την πανδημία ο τζίρος έφτασε τα 4.77 δισ. ευρώ. Ναι μεν επηρέασε, όχι όμως σε τόσο μεγάλο βαθμός όσο θα περίμενε κανείς αν αναλογιστούμε πως δεν υπήρχαν εισιτήρια για τις ομάδες και συρρικνώθηκε αρκετά η αγορά.

Δεν προκαλεί καμία εντύπωση το γεγονός πως οι 27 από τους 30 πρώτους συλλόγους προέρχονται από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα. Δώδεκα από την Αγγλία, πέντε από την Ισπανία, πέντε από την Ιταλία, τρεις από τη Γερμανία, δύο από τη Γαλλία. Τις πρώτες 30 ομάδες συμπληρώνουν δύο από την Πορτογαλία και μία από τη Ρωσία. Οι 30 αυτές ομάδες έχουν ξοδέψει αθροιστικά το 47% του συνολικού ποσού που έχει δαπανηθεί για μεταγραφές την τελευταία δεκαετία.

Αντίθετα, προκαλεί εντύπωση – αλλά και θαυμασμό για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν – πως οι δύο ομάδες που έχουν τα περισσότερα έσοδα από πωλήσεις ποδοσφαιριστών είναι η Μπενφίκα και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας της Πορτογαλίας. Έχουν πια την τεχνογνωσία για να αγοράζουν φτηνά, να ανεβάζουν τη χρηματιστηριακή αξία των παικτών τους και να πουλάνε ακριβά.

Εκεί που θέλω να σταθώ είναι ο… χορός εκατομμυρίων που υπάρχει γύρω από τους ατζέντηδες. Και είναι μάλλον φυσιολογικό να έχουν ξεφύγει όλα τα ποσά πλέον στην ποδοσφαιρική πιάτσα, όταν όλοι οι μεγάλοι agents μπορεί να πάρουν μπόνους υπογραφής ακόμα και ίσο με το ποσό που θα πάρει ο πελάτης τους σε έναν χρόνο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και στα οποία κάνει ειδική μνεία ακόμα και η ίδια η FIFA, οι προμήθειες των μάνατζερ εκτοξεύτηκαν σε νούμερα που δεν τα είχαμε φανταστεί πριν από μια δεκαετία. Συγκεκριμένα, από τρα 111,1 εκατ. ευρώ το 2011, είδαμε να εκτοξεύονται στα 542,8 εκατ. ευρώ το 2019! Δηλαδή μέσα σε έναν χρόνο οι ατζέντηδες έβαλαν στην τσέπη του περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ από τις μεταγραφές που πραγματοποιήθηκαν. Και σε επίπεδο ποσοστών, αυτό σχεδόν διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία. Το 2011 οι προμήθειες των ατζέντηδων κατείχαν το 4,6% του συνολικού μεταγραφικού τζίρου. Το 2019 κατείχαν το 8,7%.

Οι ποδοσφαιριστές έχουν αφήσει ελεύθερο πεδίο δράσης στους ανθρώπους που τους εκπροσωπούν, την ώρα που οι σύλλογοι από τη μεριά τους γνωρίζουν πως για να αποκτήσεις έναν ποδοσφαιριστή δεν αρκεί να ικανοποιήσεις μόνο εκείνον. Οφείλεις να έχεις ευχαριστημένο και τον ατζέντη του, διαφορετικά η μεταγραφή μπορεί να χαλάσει μέσα σε λίγα λεπτά. Δεν ζούμε απλά στην εποχή των πιο ακριβών μεταγραφών στην ιστορία, αλλά και σε αυτή των μάνατζερ. Και βάσει των ερευνών και τον ενδείξεων, όσο τα χρόνια θα περνάνε τόσο περισσότερο θα αυξάνονται τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ